BLUES CARAVAN 2023
ft. Ally Venable, Ashley Sherlock & Will Jacobs @ OSPEL - 05/05/23

Ruf Records, het gerenommeerde onafhankelijke Duitse platenlabel voor blues, werd in 1994 opgericht door de manager van Luther Allison (1939-1997) Thomas Ruf, om de carrière van Allison te bevorderen. Ruf kwam in 2005 met het idee van een jaarlijkse concertentoer met drie artiesten van zijn label: de Bluescaravan. Hierbij was/is de mix van gevestigd en aankomend talent -onder het motto “Where Blues Crosses Over”- erg belangrijk. De BLUESCARAVAN 2023 ft. ALLY VENABLE, ASHLEY SHERLOCK & WILL JACOBS mocht dit jaar Moulin Blues op vrijdag openen. Van de drie muzikanten van de 2023-editie, maakten twee (Ally & Will) al eens deel uit van een eerdere Ruf-Bluescaravan. ALLY VENABLE in 2019, samen met Ina Forsman & Katarina Pejak. Ally verving een jaar eerder al even Vanja Sky, die in 2018 bij Ruf de andere vrouwelijke blues talenten als Samantha Fish, Erja Lyytinen, Ana Popovic en Joanne Shaw Taylor, vervoegde. Lone Star State Texas heeft met namen als ZZ Top, Johnny Winter en SRV -Ally is afkomstig uit Kilgore, TX- duidelijk nog meer troeven in huis om bijna iedereen zijn portie blues en soulvolle R’n’R te kunnen aanbieden.

Ally (Marie) Venable was pas 16 toen ze in 2015 debuteerde met ‘Train Wreck Blues’. Dit jaar verscheen al haar zesde studio album, ‘Real Gone’ (2023). De jonge, goed ogende zangeres, songwriter en blues/rock gitariste haalde al meerdere Music Awards binnen en Guitar World noemde haar al “een van de Top 15-Young Guns”. Ally is ook al enkele jaren de frontdame van een power blues/rocktrio, dat verder bestaat uit drummer Elijah Owings en bassist Bobby Wallace. Will Jacobs toerde in 2022 ook al met Ghalia Volt & Katie Henry met de Bluescaravan. Will is een jonge blues muzikant, bandleider en multi-instrumentalist uit Chicago, die in Europa zijn geluk kwam zoeken en in de Duitse hoofdstad Berlijn een tweede thuis vond. Jacobs speelde in bands van o.a. C.J. Chenier, Carl Weathersby en Billy Branch. In Berlijn werkte hij al samen met Marcos Coll, een Mandrileense blues mondharmonicaspeler die in 2004 naar Berlijn verhuisde en die beïnvloed is door zijn muzikale oom en, door de Spaanse blues harp legende Ñaco Goñi. Dat Coll en Jacobs elkaar in Berlijn zouden ontmoeten, was een kwestie van tijd. Jacobs gebruikt graag vintage Fender-versterkers, maar in Duitsland noodgedwongen een Dynacord die, volgens hem, net zo geweldig klinkt. Zijn belangrijkste gitaar van de afgelopen vijf jaar is een Les Paul Studio met aangepaste snaren, om een hybride te zijn tussen de hedendaagse en de Gibson-snaren uit de jaren vijftig. Een van Jacobs’ sterkste punten als muzikant is zijn zang, die net zo meeslepend is als zijn gitaarwerk. ‘Goldfish Blues’ (2022), zijn laatste studio album, nam hij op in de Big D studio in Berlijn met een studioband. Het trio is dit jaar volledig met Ashley Sherlock. Gitarist en singer-songwriter Ashley is afkomstig uit Manchester. Hij maakt met bassist Charlie Rachael Kay & drummer Danny Rigg deel uit van een blues/rock power trio. Solo debuteerde hij in 2019 met een titelloze ep, in 2021 gevolgd door de ep, 'If You're Listening'. In 2022 werd hij door de UK Blues Federation genomineerd als “Young Blues Artist of the Year”. Bij Ruf Records debuteerde hij dit jaar met ‘Just a Name’.

Blues Caravan 2023 is dus ook dit jaar weer op tour, en hield gelukkig ook halt in Ospel! Dus reden genoeg om deze drie jonge en getalenteerde bluesmuzikanten even voor de camera te brengen om hun wat vraagjes te stellen. Van Thomas Ruf die bij dit interview aanwezig was, wilde ons reeds bekend maken dat dit jaarlijks terugkerend evenement er zeker in 2024 zal zijn en dit als hun '30 Years Ruf Records Anniversary Tour' met Bernard Allison, Katie Henry en Ally Venable.

 

Foto © Manon Houtackers