-->“7 jaar na Bluesd'Up: the BLUES is BACK in BIERBEEK…”

Na de daverende editie van 2019 (met Binger, Blues Lee & The Bluesbones) en een gedwongen periode van stilte, pakken ze dit jaar in Bierbeek opnieuw uit met Bierbeek Blues én een nieuwe en internationale affiche! Bierbeek Blues is -onder het motto “Get the blues back in Bierbeek!- een initiatief van Het Project Bierbeek, Masereelfonds Bierbeek en cc de borre.

Na anderhalf jaar was het vorig jaar in september zover. De legendarische The Hattricks -ooit omschreven als “zo belangrijk voor de Leuvense rockscène als The Beatles voor Liverpool”- zouden, met het openen voor Raymond vh Groenewoud en optreden op Marktrock in Leuven nog altijd in hun hoofd, opnieuw gaan optreden. Piet Verhaeren had die maand dus niet alleen zijn 60ste verjaardag te vieren. In het heilige punkjaar 1977 begon hij als “Pikke Punk” te zingen in navolging van groepen als The Clash en The Sex Pistols, even hevig aangevuurd door hun boodschap van anarchie. Toen in 1980 Big Bill naar Amerika was getrokken, zochten zijn muzikanten een nieuwe zanger en dat werd Verhaeren. Zo ontstond Gerry and The Hattricks. In 1984 gingen ze, zonder de overleden Gerrit en zonder blazers, verder als The Hattricks en brachten ze de single “Rockin All Night” uit. Met als opener, THE HATTRICKS gingen dit jaar in Bierbeek de deuren opnieuw open voor een portie blues/rock uit Leuven en Bierbeek.

Het optreden van ROLAND & SHAKEDOWN TIM tijdens Sortie Blues ‘22 was voor velen een bullseye. In Bierbeek konden ze dit nog eens over doen. Hoe vat je de carrière van de ondertussen 78-jarige knar Roland Van Campenhout, kortweg ROLAND, in een notendop samen? Moeilijke jeugd | trok op zijn 14de naar A’pen | 60-ies: leerde gitaar spelen | The William & Roland Skiffle Group | Miek & Roel | Roland & His Blues Workshop | brak door op Jazz Bilzen | verhuis naar Gent | 70-ies: toerde als lid van de band met Rory Gallagher | 80-ies: met vriend Jean Blaute: ‘76 cm per Second’ (1985), met poppy hits als "Fish on the Hook" en "Cruising Down on Main Street" | 90-ies: met Arno Hintjens: Charles et les Lulus (1990-1991). Arno zong in 1993 het nummer "Les Femmes" op Roland’s album ‘Little Sweet Taste’ (1994) - soundtrack van Marc Didden’s film "Mannen Maken Plannen" |  20-ies: 2015: opgenomen in de “Radio 2 Eregalerij voor een Leven Vol Muziek” - 2022: op Sortie Blues werd hij begeleid door  Shakedown Tim (gitaar), Olivier Vander Bauwede (harmonica) & Stoy Stoffelen (drums). Zanger en gitarist SHAKEDOWN TIM aka Tim Ielegems (ex-Fried Bourbon), nu de straffe frontman van Tim & The Rhythm Revue, liet in 2018 'Shakedown's Th'owdown' (opgenomen met als producer blues legende James Harman: 1946-2021) op de wereld los. Dat hij met de unieke blues veteraan Roland ook in Bierbeek voor de “echte” blues en méér zou gaan zorgen, werd door velen al snel voorspelt. Het zeskoppige gezelschap (met sax, staande bas, piano en drums) leverde mooie muzikale momenten af, met aanstekelige grooves uit New Orleans, wat ragtime en folk die Roland aan dé Ferre en De Muze deed denken, oldskool blues en als “encore” nog wat calypso er boven op, waarbij Half Blind “Washboard” Willie (DC Snakebuster) hen spontaan kwam vervoegen. Dit was muzikaal opnieuw indrukmakende TOP!    

Fans van zanger/gitarist Hubert Sumlin (1931-2011) zullen waarschijnlijk ook de headliner van dit jaar, de Amerikaanse zanger, gitarist en songwriter SEAN CHAMBERS kennen, als (van 1998 tot 2003) zijn gitarist en bandleider. Zij die niet bij de Sumlin-fans van behoren -helemaal niet erg!- moeten weten dat Sumlin van 1950 tot 1960 de vaste gitarist was van Chester Burnett aka Howlin' Wolf (1910-1976). Sumblin’s typisch gitaarspel is onder meer te horen op Wolf-klassiekers als “Killing Floor”, “The Red Rooster” en “Smokestack Lightning”. Sumlin inspireerde latere artiesten waaronder Eric Clapton, Keith Richards, Stevie Ray Vaughan en Jimi Hendrix.

In 2003 besloot Sean solo te gaan en vormde hij zijn eigen band. In 2004, kort na de release van zijn tweede album 'Humble Spirits', werd Chambers gedwongen om te verhuizen. Zijn huis in Florida werd getroffen door twee grote orkanen en door het water helemaal vernield. Door deze tegenslag kon de jonge gitarist niet anders dan de professionele muziek even stopzetten. Hij zocht een baan en ging elke dag keihard werken om een nieuw huis te kunnen kopen en om zijn leven terug op te bouwen. Optreden deed hij nog als hobby in zijn omgeving voor zijn vaste fans. Het duurde tot 2009 eer Chambers terug de studio introk om 'Ten Til Midnight' op te nemen, zijn meest succesvolle album tot op heden.

Chambers bleef zijn hart volgen en leverde met ‘Welcome to My Blues’ (2018) opnieuw een eerlijk en uitstekend blues/rock album af. Om mijn recensie toen te eindigen, deed ik een oproep “om deze blues man eindelijk nog eens voor een optreden naar hier te halen!” Vier jaar later is zijn European Tour 2022 met o.a. een optreden tijdens BIERBEEK BLUES een feit… Merk op dat Chambers momenteel toert met de ritme sectie van de band van de “Godfather of British Blues”, Kim Simmonds. De Amerikanen Pat DeSalvo (bas) & Garnet Grimm (drums, percussie) spelen al sinds 2009 met Savoy Brown en zijn o.a. op zijn album ‘City Night’ (2019) te horen! Edwin “Captain Keys” Risbourg (Hammond orgel) toerde deze keer met hen mee.

ROOTSTIME OPINION: “In Vlaams-Brabant, in de gemeente Bierbeek (“Nergens anders zo anders…”) schudden dit jaar THE HATTRICKS o.l.v. een onvoorspelbare Pikke Punk, ooit aangevuurd door de boodschap van anarchie, BIERBEEK BLUES opnieuw wakker. ROLAND & SHAKEDOWN TIM  imponeerden en intrigeerden na Sortie Blues ‘22 opnieuw. Op zijn verjaardag, met een hommage aan Hubert Sumlin achter de hand, de ritme sectie van Savoy Brown én Edwin achter het wervelend orgel, liet de sympathieke SEAN CHAMBERS als headliner horen, dat hij bij de betere gitaristen van de huidige blues/rock scene behoort… Na William Harris’ “Bullfrog Blues” was BIERBEEK BLUES: opnieuw een FEIT!”.

video - Roland & Shakedown Tim - Calypso

video - The Hattricks - Is This Love That I'm Feeling