-->BIG CREEK SLIM BAND @ MOD, HASSELT- 08/09/22

Marc Rune aka “Ramblin’” Big Creek Slim werd geboren en groeide op in Ikast, een klein stadje in de Deense regio Midden-Jutland. Gedurende zijn jeugd had hij al vroeg een sterke affiniteit met klassieke blues, gezongen door zwarte blues-pioniers in Amerika. Het was geen toeval, maar had te maken met hoe hij is, dat diezelfde passie hem in 2008 voor inspiratie en optredens naar ginds voer. Daar raakte hij verliefd op de fijnmazige pre-WWII country en MS Delta blues. Ondertussen woont hij een deel van het jaar met zijn gezin in een cottage aan de kust in Florianopolis (Brazilië), vanwaar hij nog altijd zijn geliefde blues maakt.

Door in de afgelopen jaren op  Scandinavische en Europese blues festivals te spelen brak Big Creek Slim door en geraakten meer en meer mensen gebiologeerd door zijn unieke blues stem. Hierin hoor je echo's van de grote blues artiesten als Muddy Waters, Howlin’ Wolf en John Lee Hooker. Daarbij passen zijn gitaarspel en de hypnotiserende rauwe country blues ritmes perfect. Big Creek Slim debuteerde in 2007 met ‘Tumble Weeds’, nam ondertussen al negen albums op en ontving meerdere Deense Muziek Awards, waaronder meerdere in de categorie “Best Blues Album”. Slim toert momenteel met zijn band om zijn laatste twee solo albums (‘Migration Blues’ & ‘Twenty-Twenty Blues’), beide uitgebracht in 2021 bij het Deense ‘Straight Shooter’ label van Peter Nande, te promoten.

Big Creek Slim’s internationale toerband bestaat uit de al eerder genoemde Deense harmonicameester Peter Nande, die ook als producer werkte voor zijn albums, maar die momenteel vervangen wordt door de Brit Roger Wade. De ritmesectie bestaat uit bassist Jaska Prepula en drummer Mikko Peltola. Beiden toerden al met o.a. RJ Mischo, Mark Hummel, James Harman, Barrelhouse Chuck en Mitch Kashmar en maken daarnaast ook deel uit van het Tomi Leino Trio.

De negatieve media berichten over de toekomst van de Hasseltse Muziekodroom, waar de maandelijkse blues afspraak van move2blues plaats vindt, zouden vanavond de pret zeker niet mogen bederven. Wij als blues consumenten mogen alleen maar hopen dat men hiervoor een oplossing vindt, zodat het lopende move2blues-programma 2022/2023 verder kan afgewerkt worden! Danny Guilliams was hierover hoopvol in zijn inleiding. Wordt zeker vervolgd!

Big Creek Slim stond voor zijn eerste set rond 21u met zijn maten op het podium en liet al vanaf de opener onder het motto “We Gonna Rock Tonight Baby” horen, dat de groove voor hem erg belangrijk was. Deze flegmatieke Noor viel, achteraf gezien, vooral op door de manier waarop hij zijn sound uit de boxen deed rollen. Op slechts één en dezelfde gesleten akoestische gitaar, zonder plectrum, sporadisch eens met slide én, met slechts één simpele effectenpedaal in de achtergrond, wist hij met een daarbij perfect passende stem, muzikaal te imponeren. Slim deed dit met een mix van eigen nummers en heel wat eigenwijze covers en in verschillende stijlen, zodat je naast rustig genieten van een slow blues als Elmore James’ “The Sky is Crying”, ook kon mee swingen en rocken op o.a. de voortstuwende Afrikaanse beats van de ook voor Noren invloedrijke Bo Diddley. BKS’s gitaar gambades werden meesterlijk aangevuld door de niet aflatende harpist van dienst, Roger Wade die in de duetten met telkens de juiste uithalen op een van zijn harmonica’s wist te reageren. Wade viel daarbuiten op door zijn entertainende kwaliteiten en die van zanger, die hij met ons in de  interpretatie van Howlin’ Wolf’s “Hold on to Your Money” deelde. De tweede set van Big Creek Slim was zowat over dezelfde uitgebalanceerde leest geschoeid. Van wat er me buiten een verzoek van de bassist (waarvan ik de titel niet kende) bijbleef, is de set opener “Everything Gonna Be Alright” waar de naam van Muddy Waters aan plakt en JL Hooker’s “I Got My Eyes on You”. Dat een “encore” niet kon uitblijven was vanzelfsprekend. Slim deed die solo en maakte hierbij zeker in de finale met “I’ve Been Travelin’” een massieve indruk. Big Creek Slim was als opener van het nieuwe seizoen al meteen een éérste absolute hoogvlieger!

“Big Creek Slim opende overtuigend voor move2blues in de MOD in Hasselt het nieuwe blues seizoen, met aanstekelijke oldskool blues en bevestigde ook bij ons zijn status als Deens blues fenomeen…“

Eric Schuurmans

 VERVOLG:
13/10/2022: RAY FULLER BAND (US)
10/11/22: JOSE RAMIREZ (US/FR)
08/12/22: STUDEBAKER JOHN & HIS EUROPEAN BLUESBUDDIES (US)

Foto © Manon Houtackers