-->


SWING @ WESPELAAR - 19/08/22

SWING: wat in 1988 in Wespelaar bescheiden -toen met zeven bands (met o.a. Big Bill, Roland & André Brasseur)- begon, is anno 2022 -nu met 3+7+6=16 bands- een begrip in de nationale en internationale blues wereld. Het mag zich als festival, o.w.v. zijn programmatie én gezien nog steeds gratis!, terecht “BLUES for the PEOPLE” noemen. Het is dit jaar met klinkende en soms verrassende namen aan zijn 34ste (“full option”) editie toe. Opnieuw een met alles-erop-en-eraan, een “whole 9 yards”, zoals ze dit in het American football zeggen. Nieuw is dat Swing dit jaar -i.s.m. de Vlaamse Gemeenschap, Departement Cultuur- met het leer- en participatieproject “Blues in Schools” ook de blues naar de scholen brengt, om zo ook jongeren voor hun muziek warm te krijgen. Lofwaardig!

Voor een muziekwebsite als Rootstime is het Swing festival al jaren een weekendje weg om te zorgen voor de nodige live verslagen, foto’s en video interviews, van/met de optredende artiesten. Dit jaar maakten we afspraken met niet minder dan zes artiesten en keken we uit naar al deze ontmoetingen, om hun verhalen te kunnen delen. Hieronder het verslag van de vrijdagavond, de avond dat opkomende bands als WILK en HARLEM LAKE met jong Belgisch en Nederlands talent en de herrezen Amerikaanse blues veteraan WALTER TROUT op de affiche van Swing stonden.

We maakten aanvang dit jaar, tijdens de Hageland Blues & Roots Night in Glabbeek, voor het eerst kennis met WILK, omschreven als “de nieuwste sensatie uit de bruisende Gentse blues scene…”. Bart Peters schreef over de frontman, zanger/gitarist Jorg D’hondt: “Wauw!... uitstekend gitaarspel! Wat een stem, ze slingert me terug naar de sixties!” Én, An Lemmens “zag hem -tijdens Belgium’s Got Talent- wel zitten...”. “Wilk” -het Pools voor “wolf”- is blues, is rock én Americana, met een wolkje psychedelica. Wilk is naast D’hondt verder Jan Borré (keys), Edwin van der Burgt (drums), Jef Ghijselen (bas) en 3 blazers: Katty van Kerkhove (bariton & alt sax), Stijn Despiegelaere (tenor sax) & Siebe Duthoit (trompet). Jorg D’hondt is om zijn boterham te verdienen IT-manager en daarnaast als muzikant niet de eerste de beste. Hij staat al jaren op het podium en schitterde o.a. bij Shocking Blue, The Incredible Time Machine en Lauren Hoffman. Midden 2021 koos D’hondt voor meer “me-time”. Op zijn debuutalbum ‘Running Man’ (2021) ging hij -het liefst met zijn knalrode ES335, Gibson’64- op zoek naar zijn roots en vertaalde hij zijn leefwereld, herinneringen, toekomstbeelden in sound en riffs die blijven nazinderen.

Tenslotte dit nog over Wilk en de andere zeven voorgeselecteerde Belgische bands voor de BBC 2022. Wil je weten hoe het op 15 oktober in OC De Djoelen in Oud-Turnhout (in een productie van GOEZOT) afloopt, zorg dan dat je er die avond zeker bij bent om als eerste te weten, wie België zal vertegenwoordigen op de 11de European Blues Challenge die op 2 en 3 juni 2023 in Chorzow in Polen zal doorgaan.

Door het afspringen van de Europese toer van Buffalo Nichols diende de affiche van Swing op vrijdag snel aangevuld te worden. Dat voor de Nederlandse band HARLEM LAKE gekozen werd als winnaar van de EBC 2022 in het Zweedse Malmö, was een zowat vanzelfsprekende “must”. Deze band met roots in de polders van Haarlemmermeer -een resultaat van de Nederlandse droogmakerij in het zuiden van de provincie Noord-Holland- werd aanvang 2021 opgericht onder impuls van toetsenist/zanger Dave Warmerdam, die al met zijn eigen band tijdens de IBC 2020 in Memphis indruk maakte. Wanneer gitarist Sonny Ray en zangeres Janne Timmer hun klompen aantrekken en op Dave’s kar springen, wordt dit trio de kern van Harlem Lake. Midden juni 2021 nam de band afscheid van Rick Van de Voort (drums) en Lars Hoogland (bas) en namen Benjamin Torbijn en Kjelt Ostendorf het van hen over. Als eerste concert opende het nieuwe kwintet in de 013 in Tilburg voor Walter Trout. De roots van Harlem Lake liggen in de bluesmuziek, maar door invloeden van Joe Bonamassa en Tedeschi Trucks Band is hun geluid verbreed tot een stevige blues/rock sound met een vleugje soul. Hun debuut album ‘A Fool’s Paradise Vol. 1’ ligt al in de rekken en hoe die klink lieten ze vrij snel horen.

Samen met WALTER TROUT hier in Wespelaar de éérste dag van Swing 2022 afsluiten, is de lijn van Harlem Lake nog even doortrekken, is eindigen in schoonheid! Trout’s carrière als blues gitarist kan je, na vijf decennia in de scene, samenvatten als: “hij speelde met Canned Heat, John Lee Hooker, Big Mama Thornton en was bandlid van de legendarische John Mayall’s Bluesbreakers, voordat hij in 1989 met zijn eigen band -Walter Trout & The Radicals- begon…”. Hij trad ruim 200 keer per jaar op tot hij 2014 -het jaar van zijn 25-jarige jubileum als soloartiest- ernstig ziek werd en een nieuwe lever nodig had. Over zijn slopende ziekte en herstel bracht Trout (zijn 18de bij Provogue, zijn nu al 42ste album) ‘Battle Scars’ (2015) uit. Het is het verhaal van een man, die geconfronteerd werd met de dood. Nu, nog meer albums later, staat de nu al “bijna” blues legende, de niet-aflatende 71-jarige blues “guitar hero” die zegt beïnvloed te zijn door: 1) het uitkomen van de 1ste elpee van Bob Dylan, 2) het optreden van The Beatles op 09/02/1964 tijdens de Ed Sullivan Show, en 3) het voor het eerst luisteren naar Paul Butterfield, na 15 jaar hier met zijn geleefde Fender Stratocaster opnieuw op de planken. Toeval? Maar vandaag, de dag van zijn her optreden op dit “Blues for the People” festival, verschijnt bij Provogue/Mascot ook zijn 30ste soloalbum, ‘Ride’. Hij schreef de nummers in Huntington Beach, in Golden State Californië, al 47 jaar de thuisbasis van de bluesman. Ze vatten “samen wat hij mentaal en emotioneel meemaakte: een moeilijke jeugd in New Jersey en een instabiele stiefvader...” (aldus Trout). Na zijn recente verhuis naar Denemarken, blijft muziek Trout’s emotionele uitlaatklep en vervolgt hij, zich verzoenend met het verleden, zijn rit. Een rit, wat het leven ergens ook is.

ROOTSTIME OPINION:

WILK, de jonge Belgische sensatie, was ook de programmator van Swing niet ontgaan. Vandaar dat er zeven enthousiaste wolven op het kerkplein in Wespelaar erg overtuigend openden en als eersten voluit voor de groove mochten gaan en met wat HARLEM LAKE, het nieuwe troetelkind van onze noorderbuur Dave Warmerdam, uitpakte was veelbelovend en hoopgevend voor de toekomst van de blues. WALTER TROUT blijft een charismatisch figuur, gerespecteerd door de oude garde en ook door de jongeren, door fans die hem aanbidden en die hem elke avond na de show de hand willen schudden. Hier op Swing was dit ook niet anders!

Foto © Michel Verlinden

Foto © Walter Wouters