-->


SWING @ WESPELAAR - 20/08/22

Na een rustige maar korte nacht, zat het blues gevoel op Swing er al ferm in. De affiche op zaterdag was met 7 nieuwe bands -respectievelijk uit Nederland, Frankrijk en vijf uit de States- van in de vroege namiddag tot net na middernacht, met de nodige afwisseling, goed gevuld. JESSIE LEE, IVY FORD en VANESSA COLLIER, drie begenadigde frontvrouwen, voeren al langer geestdriftig en met de nodige girlpower hun bands aan.

De kop ging eraf met vijf jonge, gedreven Nederlandse muzikanten die de basis vormen van de GUMBO KINGS. Ze serveerden een dampend stoofpotje van New Orleans funk, Memphis soul en Delta blues, op smaak gebracht met wat gospel en afro beat. De Gumbo Kings werden opgericht in 2017 en werken gestaag aan hun verdere groei, voor een nog steeds wassende schare fans. Recent debuteerden ze met hun eerste full album ‘In The Dark’. Na hun triomf eerder dit jaar op Moulin Blues Ospel, staat deze band klaar om het hier in Wespelaar -hun Belgische debuut- ook waar te maken.

De Franse band JESSIE LEE & THE ALCHEMISTSwerd opgericht door de charismatische zangeres/gitariste Jessie Lee Houllier en gitarist/componist Alexis “Mr. All” Didier nadat ze elkaar in 2011 in de Parijse blues scene ontmoetten. Dit kwintet, dat sinds 2015 verder bestaat uit bassist Laurent Cokelaere, drummer Stéphane Minana-Ripoll en organiste Laurian Daire, is een bijdetijdse blues/rock band, die drie generaties muzikanten bijeen brengt. Jessie Lee, winnares van The Voice France 2016, wordt wel eens de Franse Beth Hart genoemd, omdat ze haar nummers net zo krachtig en met veel passie brengt. De Angelsaksische en Amerikaanse invloeden van Jessie & the Alchemists zijn heel breed, van blues tot rock, via soul, pop en zelfs jazz. In 2018 debuteerden ze met een titelloos album, in 2019 wonnen ze de France Blues Challenge en in 2021 brachten ze bij DixieFrog ‘Let It Shine’ uit. De eerste club optredens in België, Nederland en Duitsland werden veelbelovend afgerond en dus keken we, na zijn optreden op Hookrock 2022, uit naar méér! (video)

AKI KUMAR verliet snel Mumbai, de grootste stad van India, om in Californië,  in Silicon Valley aan de zuidkant van de Baai van San Francisco, als software engineer aan de kost te komen. Het ontdekken van de Blues zorgde voor deze zanger en harpist in spe, voor een drastische carrièrewijziging. Kumar’s sound is geënt op de Chicago blues van Little Walter en sinds 2016 verrijkt met invloeden uit zijn Indiase roots.  Het nieuwe genre dat hij creëerde is “Bollywood Blues”. Na twee traditionele Chicago blues albums, bracht hij al drie Bollywood Blues albums uit, echter zonder de connectie met blues te verliezen. Zijn laatste album ‘Dilruba’ (2020) werd uitgebracht door Sony Music India. Andere top harmonicaspelers als Charlie Musselwhite, Hook Herrera en Jason Ricci zijn grote fans van deze artiest. Buiten een eerder cluboptreden in 2015, is zijn optreden hier op Swing, het éérste dat hij doet op Belgische festivalbodem.

IVY FORD behoort tot de volgende generatie blues, roots en soul muzikanten. Deze “Chicago’s Blues Kitten’” is een jonge, veelzijdige en getalenteerde artieste en multi-instrumentaliste (piano, saxofoon, drums, bas & gitaar) uit Waukegan (Illinois), die van het zingen van blues een kunst maakt. Of ze dit nu doet terwijl ze een volledige band leidt of solo voor een klein publiek, haar energie is magisch. Ivy startte in 2015 haar carrière met openen voor Buddy Guy. In 2016 debuteerde ze met ‘Simply Solo’ (een album met enkel originele songs, dat ze zelf had geproducet), in 2018 was ze twee keer Blues Blast Music Award Nominee en tijdens de IBC 2019 in Memphis, haalde ze de finale. Ivy is niet alleen bezig met haar eigen blues, maar is ook bassiste van de Chicago Blues Hall of Fame Inductee, de legendarische gitarist, J.B. Ritchie. Haar 2020-album ‘Club 27’ verwijst naar de groep van beroemde muzikanten (Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin en Jim Morrison, Kurt Cobain, Amy Winehouse…) die overleden op 27-jarige leeftijd. Er bestaat geen strikte afbakening over wie wel en wie niet bij de 27 club horen. (video)

Eén snel rijzende ster aan de blues/rock hemel is gitarist ARTUR MENEZES. Hij werd in 1985 geboren in Fortaleza, in het noordoosten van Brazilië. Zijn muzikale carrière begon in 2001 en sinds 2016 heeft hij Los Angeles als uitvalsbasis. Het grote publiek leerde hem kennen toen hij in 2018 de Gibson/Albert King Award for Best Guitarist won en derde werd op de IBC. In 2019 mocht Menezes optreden tijdens Eric Clapton’s Crossroads Guitar Festival, waarop enkel de beste gitaristen uitgenodigd worden. Menezes bracht al vijf albums uit, waarvan zijn laatste, ‘Fading Away’ eind 2020 verscheen. Dit meesterwerk werd geproduceerd door Josh Smith en bevat bijdragen van “Special Guest”, Joe Bonamassa. Artur Menezes toerde voor de Covid-pandemie al een keer in Europa, maar in Wespelaar kan het Belgische publiek voor het eerst met hem kennis maken.

Emmit Ellis Jr. aka BOBBY RUSH is de zoon van Ellis Sr. en Mattie Ellis. Voor velen is deze 86-jarige artiest nu al een levende legende. Zijn vader speelde gitaar en harmonica en als kind begon Bobby te experimenteren met zelfgemaakte muziekinstrumenten. Rond 1946 verhuisde hij met zijn familie naar Pine Bluff, Arkansas, waar zijn vader pastoor werd. Hier werd Bobby bevriend met blues legende Elmore James, slide gitarist Boyd Gilmore (de neef van Elmore) en pianist Moose John Walker. In 1953 verhuisde de familie naar Chicago, waar Bobby opgenomen werd in de lokale blues scene. In 1971 werd zijn nummer "Chicken Heads", dat hij met Calvin Carter schreef, een hit. Zijn eerste album ‘Rush Hour’ bracht Bobby uit in 1979 bij Philadelphia International. Na de release van zijn 22ste album kreeg Bobby Rush tijdens de uitreiking van de BMA’s, de award van de “Best Male Soul Blues Artis”. Voor zijn 2007-album ‘Raw’ kreeg hij de award “Best Acoustic Artist” en “Best Acoustic Album”. Zijn 2000-album ‘Hoochie Mama’ werd genomineerd voor een Grammy award. In 2006 werd hij Blues Hall of Fame Nominee en de jaren erna volgden nog méér dan een dozijn BMA’s. Pas in 2017, op zijn 83ste won Rush met ‘Porcupine Meat’ zijn éérste Grammy Award in de categorie “Best Traditional Blues Album”. In het voorbije jaar zat deze veteraan, componist en singer-songwriter niet stil. Hij schreef nieuwe nummers en is er al een opvolger voor ‘Sitting on Top of the Blues’ (2019). ‘Rawer Than Raw’ is het spiritueel vervolg op ‘Raw’ (2007). Het werd zijn éérste akoestische album, met “enkel” zijn gitaar, harmonica en zang

VANESSA N. COLLIER tenslotte, is een Amerikaanse blues, funk en soul saxofoniste, zangeres en songwriter. Ze is al genomineerd voor acht Blues Music Awards. Vanessa won er drie: in 2019 en 2020 als “Horn Player of the Year” en dit jaar een als “Contemporary Blues Female Artist of the Year”. Vanessa toerde even met Joe Louis Walker en ging daarna solo. In Europa en bij ons werd ze in 2017 bekend toen ze deel uitmaakte van de Ruf’s Blues Caravan, maar zonder verder Europees “vervolg”. Vanessa bleef echter aan de weg timmeren en groeide in haar thuisland uit tot één van de meest succesvolle vrouwelijke performers. Vanessa debuteerde in 2014 met ‘Heart Soul & Saxophone’ en haar meest recente album, ‘Heart on the Line’ (2020) verscheen bij Phenix Fire Records. Op al haar vier warm onthaalde albums is blues de basis, maar is ze niet bang om uitstappen naar soul, funk en jazz te maken. Vanessa Collier, dé artieste om deze zaterdagavond mee af te sluiten!

ROOTSTIME OPINION: Vijf popelende GUMBO KINGS serveerden tijdens hun Belgisch debuut een smaakvolle juicy r’n’r cocktail, JESSIE LEE & THE ALCHEMISTS opnieuw hun aanstekelijke “musique originale, puissante et généreuse…” en, met AKI KUMAR haalde Swing een beregoede flamboyante harpist met aanstekelijke, soms geheimzinnige Bollywood blues in huis. Wij waren daarna zeker niet de enigen, die aan de rode lippen van een verbluffende IVY FORD hingen. Waarom moesten we zo lang wachten op een 88-jarige funky blues man als BOBBY RUSH? Rush is immers al zeven decennialang “the blues and nothing but the blues…”. VANESSA COLLIER tenslotte, zij schitterde voor een enthousiast publiek met haar look, op sax, gitaar en als zangeres. De juiste dame om de tweede Swing dag mee af te sluiten!

Foto © Walter Wouters

Foto © Michel Verlinden