-->B.B. & THE BLUES SHACKS @ HNITA-HOEVE, HEIST-OP-DEN-BERG - 28/01/23

“In de Hnita-Hoeve genoten het publiek én de swingende B.B. & THE BLUES SHACKS,
die zowat alles uit hun kast haalden, zichtbaar van elkaar…”

Met Bonita (Niessen) -een Zuid Afrikaanse gospelzangeres die naar Duitsland verhuisde en au pair werd- maakten we al kennis op Blues Peer 2016, waar ze als frontdame met The Blues Shacks en zanger/harmonicaspeler Michael Arlt optrad. Uit een interview met hen bleek dat het hier ging om “een side project, dat ze samen deden”. In principe veranderde aan het project BB & The Blues van de  Arlt broers niets en is het géén verrassing dat ze, dank zij o.a. Jan Ursi, vanavond in de Hnita-Hoeve optreden…

In je leven moet je regelmatig keuzes maken. Dat deed Jan Ursi ook toen hij, na 15 jaar als toetsenist bij The Blue Chevys (een R&B band uit de regio Haacht) en jazz promotor, besloot om “mee te schrijven aan de toekomst van de Hnita Jazz Club, zodat deze cult plek nog door vele generaties mag ontdekt, bemind en gewaardeerd worden…”. De wortels van deze jazzclub gaan terug tot 1955, toen jazzkenner en journalist -hij was in zijn vrije tijd ook een beloftevolle amateurwielrenner- Juul Anthonissen (1931-2008) en de plaatselijke Heistse Jazz Club in Zaal Bergola op de Heistse berg concerten begonnen te organiseren. In datzelfde jaar speelde de legendarische Amerikaanse blueszanger Big Bill Broonzy in de club. De Hnita-Hoeve -gelegen in de Lostraat in Heist-op-den-Berg- is sinds midden jaren tachtig de nieuwe uitvalplaats van één van de oudste jazzclubs van Europa, werd in 2020 gerenoveerd. Jan Ursi is er nu medeverantwoordelijk voor de programmatie.

B.B. & The Blues Shacks is een blues band uit Hildesheim (Neder-Saksen), die in 1989 rond de broers Andreas & Michael “Maddy” Arlt opgericht werd. “BB” in hun groepsnaam verwijst op de eerste plaats naar één van de blues “Kings”, hun grote voorbeeld Riley Ben “B.B.” King, maar het zijn ook de hoofdletters van Boogie Bock, de groep (met Andreas Arlt: gitaar, Andreas Bock: drums & Martin Schlockwerder: bas), waarmee voor sommigen alles begon. Sommigen gaan nog verder en spreken hier van de Arlt Blues Brothers. BB & The Blues Shacks speelt authentieke blues, geïnspireerd door de Fabulous Thunderbirds, Little Walter, T-Bone Walker, Slim Harpo, Walter Horton en Tiny Grimes. Ze spelen meerdere blues stijlen, zoals Chicago Blues, West Coast, Swing en Jump Blues en Delta Blues uit de jaren ’40 en ‘50. Hun playlist is een mix van eigen nummers en bewerkingen van de “groten”.

Door de jaren heen kende BB&TBS meerdere wissels in hun line-up. In 1994 brachten ze hun debuutalbum ‘Feelin’ Fine Today’ uit en tekenden ze een contract bij Stumble Records. In 1995 werden ze in Noorwegen uitgenodigd om te komen optreden tijdens het gerenommeerde Notodden Bluesfestival. In 1997 toerde de band voor het eerst in Californië en in 1999 startten ze in hun vertrouwde Hildesheim met een eigen Blues Shacks Festival. De band speelde ondertussen al in meer dan 15 landen, in de Lage Landen o.a. tijdens Moulin Blues in Ospel en (zoals ik in de inleiding al zei) tijdens het BRBF in Peer. Van hun talloze onderscheidingen zijn de German Blues Award als “Beste Band” en de Trophée France Blues, het door de Franse muziekpers uitgeroepen worden tot “Beste Europese Blues Band”, de meest opvallende.

“Ladies & Gangsters: It’s Blues Time!...”

Voor hun optreden in de Hnita-Hoeve bestond naast Michael (zang, harmonica) & Andreas (gitaar, zang) vanavond de line-up uit: Fabian Fritz (Hammondorgel, piano), Henning Hauerken (contra + e Fender bas) & Andre Werkmeister (drums, zang). Wat snel opviel was de subtiele belichting van het ruime podium, dat aan de artiesten veel adem bood. Het werd zoals Ursi al aankondigde een avond waar blues, jazz en soul elkaar zouden ontmoeten. Dat hun liefde hierbij wat méér uitging richting Chicago blues, bleek uit nummers als “She Moves Me” (Mc Kinley Morganfield) en “You Know My Love” (Otis Rush),waarmee ze snel greep op het publiek kregen. Dat lukte tijdens de Otis Rush-compositie wat méér door de uitgesponnen “stille” solo van Andreas op zijn Gibson. Met het jazzy “Red Headed Woman” gingen ze terug naar de erg dansbare soul/blues van de seventies en was het de beurt aan Fabian op Hammond en Michael op harmonica om te schitteren. Door The Electric Kings, zo vertelde Michael, bepaalde een Belgische bleus band mee de weg die ze ondertussen aflegden. Vlaanderens meest succesvolle band (rond frontman/zanger en harpist “Big” Dave, gitaristen Marc “Tee” Thys, “Luke” Alexander, bassist “RC” Stock & drummer “aMAZEing” Willie) in het genre ooit, zal ook na hun split in 1997 (én na een reünie tijdens BRBF 2005) bij vele “echte” blues liefhebbers nog lang in het geheugen blijven hangen. Uit hun recente album (‘Breaking Point’, 2021) plukten ze dan nog een eigen nummer “Will the Fire Still Burn”, waarvoor Andreas zijn Fender Strato omhing, om dan te eindigen en verwijzend naar de foto die er in de backstage ophangt, met BB King’s “You Don’t Know”.

Rond kwart voor tien stonden B.B. & The Blues Shacks al opnieuw klaar voor hun tweede set. Na de instrumentale intro lieten ze met Slim Harpo’s “That’s Why I Love You” al een portie swamp blues de volgelopen Hnita-Hoeve in rollen, om daarna verder te gaan met een nummer van een soms “vergeten” blues man, Albert King’s “Heart Fixing Business”. Niet alleen swingende uptempo nummers stonden er op de (61-nummers lange) setlist vanavond, maar ook de zwoele dance song “You Were Wrong” van Z.Z. Hill en Buddy Guy’s slow blues, “I Found a True Love”. Het werd dan nog even een uitgelaten feestje met een niet aflatende Michael op harmonica op William Clarke’s “Lollipop Mama”, waarna B.B. King’s “When It All Comes Down” het einde van een geweldig en oppeppend optreden inleidde. Maddy plaatste eerst nog eens alle bandleden in de spotlights en, dat er nog een “Zugabe” zou volgen, was vanzelfsprekend. Wynonie Harris’ “Be Mine, My Love” was de eerste en van een Bobby Womack’s nummermaakte Michael, Andreas & Co. een unieke erg gesmakte singalong. Wat kan een muziekavond als deze toch mooi zijn! Genau!...

“Het optreden van BB & The Blues Shacks kan je al in de top-3 van deze maand (en waarschijnlijk ook wel van 2023) zetten. De Hnita-Hoeve zette zich vanavond als promotor van een unieke blend van jazz, blues & soul zich nog méér in de kijker!...”

Eric Schuurmans   

Foto © Manon Houtackers

meer video's :  My Love Will Never Die - dance & I Found A True Love