-->BLUES PEER - 26/05/23

Het Belgium Rhythm 'n' Blues Festival (BRBF) in Peer leek in 2019 -gezien failliet- dood en begraven. Gelukkig werd het door enkele lokale initiatiefnemers (als o.a. Tim Schreurs, de Peerse muzikant Jan Bas en Kristof Schurmans, die al in het team van Rock Herk zit) als vzw BRBF gereanimeerd. In mei 2021 werden tijdens een crowdfunding d.m.v. King Deals en een beperkt aantal levenslange Buddy-tickets, met succes de nodige middelen verzameld om in juni 2022 de éérste (méér rockende) editie van BLUES PEER “nieuwe stijl” te kunnen organiseren. De tweede editie werd dit jaar gepland in het Pinksterweekend, van 26 t.m. 28 mei. De  éérste namen die werden vrijgegeven, maakten bij velen al heel wat indruk en de voorverkoop liep gesmeerd!

Op VRIJDAG 26/05/23, de gratis-PEERSE-FEESTEN-avond, stonden er 6 bands (+ een afterparty met HIGH VOLTAGE by WILLY) geprogrammeerd: NOORDKAAP (23:20) – SLOPER (22:10) – MILO MESKENS (21:15) – HARLEM LAKE (20:20) – BERRE (19:35) – JEN (19:00) gepland. Over de 6 optredende bands hieronder de nodige info en voorbeschouwingen.

JEN is het soloproject rond de jonge Brugse singer-songwriter Jente Neels, die de opleiding zang/songwriting volgde aan PXL Music in Hasselt. Sommigen kennen haar in het Vlaamse muzieklandschap als bassiste bij Sylvie Kreusch en Jan Verstraeten of als zangeres bij NEVA en van Ratmosphere. Haar recente nieuwe single “I Don’t Wanna Fall In Love” wordt omschreven als “klein maar intens, waarin vooral de stem van de zangeres en een gitaar een hoofdrol spelen...”. Een aanrader voor fans van Phoebe Bridgers, Stella Donnelly en Holly Humberstone. Ontdek in Peer Jente’s breekbare kant.

De 22-jarige BERRE Vandenbussche begon thuis covers van zijn favoriete artiesten op te nemen. Zijn video interpretatie van “Lost Without You” (van Freya Ridings) die hij op TikTok plaatste, bereikte méér dan 1 miljoen views. De eerste single “Say My Name” die Berre in mei 2022 uitbracht, was meteen een schot in de roos. Al snel speelde hij op podia waar hij vroeger van droomde op festivals, nationale en internationale radio en tv stations. Met een soulvolle stem en een rauw timbre die uniek zijn voor zijn leeftijd, staat hij dit jaar op het podium van Blues Peer.

HARLEM LAKE, een 5-koppige band met roots in de polders van Haarlemmermeer in Noord-Holland, werd opgericht aanvang 2021 onder impuls van toetsenist Dave Warmerdam (Dave Warmerdam Band). Wanneer gitarist Sonny Ray van den Berg en zangeres Janne Timmer hun klompen aantrekken en mee op de kar springen, wordt dit trio de kern van de band die Harlem Lake vandaag is. Midden juni 2021 nam de band afscheid van Rick Van de Voort (drums) en Lars Hoogland (bas) en namen Benjamin Torbijn en Kjelt Ostendorf het van hen over. Als eerste concert opende het nieuwe kwintet in de 013 in Tilburg voor de nu al blues legende, Walter Trout. De roots van HL liggen in de bluesmuziek, maar door invloeden van o.a. Joe Bonamassa en Tedeschi Trucks Band, is hun geluid verbreed tot een stevige blues/rock sound met een snuifje soul. Hun tweede album is een live album, gedeeltelijk opgenomen tijdens Colemburg Blues & Better Get Hit Festival 2022 en aangevuld met vier nummers, live opgenomen tijdens het Better Get Hit Festival in Tilburg. Het kreeg de veelzeggende titel (volition = wilskracht) ‘Volition Live’.

Voor deze jonge Nederlandse band was Blues Peer het éérste festival-optreden van het jaar. Voor hun 45 minuten durende set stonden er negen nummers op hun playlist. De meeste van de gekozen nummers staan op hun live album, dat dan weer plukte uit hun debuutalbum ‘A Fool’s Paradise Vol. 1’ (2021). Wie Janne Timmer (zang) en Dave Warmerdam (keys, gitaar) nog niet live bezig zagen, moet hun première in Peer op zijn minst verrassend geweest zijn. In hun eigen nummer, “Please Watch My Bag” dreef Janne’s prachtige nasale zang rond op een golf van orgeltonen met in de rustige delen, gitaarsolo’s die spraken. “Fooled Again” was hun nieuwe single, “Guide Me Home” een nummer over sterk zijn en “The River” een nummer, waarop frontdame Janne na de inleidende slides, nog eens fors en heel soulvol uithaalde. Tijdens “I Wish I Could Go Running” wisselde Dave de toetsen even voor wat extra gitaar en de Beatles’ cover “I’ve Got a Feeling” pastte er hier absoluut goed bij. Met “Jack in the Box” sloot Harlem Lake hun geslaagde set tevreden af. Het leek alsof ik vandaag in Peer even een jonge Tina Turner hoorde…

MILO MESKENS bereikte op 20-jarige leeftijd de finale van de “De Nieuwe Lichting” op Studio Brussel. Dat was in 2015. Ondertussen haalt deze singer-songwriter / gitarist (nu tegen de dertig) met zijn nummers -die je kan vinden op ‘Contrast’ (2018) en op zijn tweede langspeler ‘Quarter Life Crisis’ (2023)- zo’n 20 miljoen streams op Spotify. Luisteren en genieten, meer moet dat nu ook niet zijn.

SLOPER is sinds 2019 het bonkende muzikaal project van de Triggerfinger en Golden Earring drummers Mario Goossens & Cesar Zuiderwijk, waar Jan Paternoster (Black Box Revelation) ook nog even aan meewerkte. Goossens en Zuiderwijk trokken vervolgens de Vlaamse gitarist Fabio Canini en de Engelse zanger-gitarist Peter Shoulder aan. In 2020 verscheen bij het onafhankelijke platenlabel Suburban hun titelloze debuut-ep, met de singles “Mind Melter” en “I'm Alive”. In augustus 2021 volgde het album ‘Pulverise’ met als promo single “Struck by Lightning”. Drie nummers, die hier vanavond ook niet ontbraken. Dat ze nog meer in petto hebben bewezen ze in het voorbije jaar op hun volgende releases: de akoestische single “The Tin Line” en de 5-track ep ‘Jan Douwe Kroeske presents: 2 Meter Sessions #1799-Sloper’. De open vraag was dus: “Gaan ze ook Blues Peer slopen?...”. Het antwoord, kort en duidelijk was: JA! Hoe? Verder met bonkende nummers als “Hang ‘em High”, “Crawling” en “Struck By Lightning”. In ettelijke oren bonkte het nog vele minuten later…

Een band die op vrijdag wat méér opvalt, is ongetwijfeld NOORDKAAP o.w.v. de frontman en Peltenaar Stijn Léon Maria Meuris (°1964), die met zijn sterrenkijker nog steeds zoekt naar “Satelliet Suzy”. Noordkaap is het project dat hem zowat muzikaal “onsterfelijk” maakte en dat hij nooit echt heeft losgelaten. Stijn Meuris is naast muzikant, leraar, acteur en regisseur, ook HBVL-journalist/columnist. Meuris is niet alleen de zanger van Noordkaap, maar was ook van 2001 tot eind 2009, frontman van de groep Monza. In 1990 won Noordkaap met Stijn Meuris (zang), gitarist Lars Van Bambost, bassist Erik Sterckx, toetsenist Wim De Wilde & drummer Nico Van Calster, HUMO's Rock Rally. Na het opstappen van enkele leden bleven alleen Meuris en Van Bambost nog over van de oorspronkelijke bezetting. Met het toetreden van Mario Goossens, Anton Janssens en Wladimir Geels was Noordkaap weer “compleet”. Op 1 april 2000 gaven ze een (voorlopig) laatste optreden in de AB te Brussel. Gitarist Lars Van Bambost ging daarna naar Novastar. Dat Meuris en Lars Van Bambost 19 jaar later (30 jaar na het winnen van HUMO’s RR) met de originele bassist Erik Sterckx, drummer Nico Van Calster & toetsenist Wim De Wilde van Noordkaap, opnieuw zou optreden is géén geheim meer. Op 26/11/2019 deden ze dat als primeur met een hommage aan Luc De Vos (Gorki, 1962-2014), na de Corona in 2022 waren er drie uitverkochte concerten in de AB én verder ook optredens op zomerfestivals zoals Rock Herk, Gladiolen, Crammerock en TW Classic. Ook in Nederland trad de band op tijdens Bruis Maastricht. In november 2022 gaf Noordkaap het eerste concert van de vijf Radio1 sessies in de Antwerpse Arenberg en dit jaar, op vrijdag, stond hij er op Blues Peer! Meuris & Co openden met de vraag “Zou Het Kunnen Dat Ik Langzaam Zot Word?...” (“Een Heel Klein Beetje Oorlog”). Hij was een beetje eenzaam tijdens “Panamarenko” en heel herkenbaar op “Hoe Hoger de Hekken Hoe Gekker de Gekken”. Met Will Tura’s “Arme Joe” en het-gekende-zonder-zorgen-walsje, “Ik Hou Van U” ontbraken de Noordkaap-“hits” zeker niet. Was de klank wat beter geweest, dan was het optreden van Meuris & Noordkaap nog opmerkelijker geweest!...

ROOTSTIME OPINION BLUES PEER ’23, VRIJDAG 26 mei: “Op de vernieuwde 2de editie van Blues Peer ‘23 verraste ook de “gratis” vrijdag. Door Stijn Meuris, die de wei inpakte met een setlist die tien jaar NOORDKAAP samenvatte én met de energieke sound, die de groep destijds kenmerkte. Door de klasse van twee enthousiaste drummende knarren, die met SLOPER een vet bluesy rock feestje bouwden. Door de niet aflatende gedrevenheid van zangeres Janne Timmer, die met HARLEM LAKE velen verbaasde. En, zeker ook door JEN aka Jente Neels en MILO MESKENS, gezien jong en breekbaar, maar vooral zo oprecht…”.  

Foto © Manon Houtackers