-->GOEZOT IN’T HOFKE @ OUD-TURNHOUT- 02/06/23

Voor de lokale curieuze neuzen, de mensen met wat méér vrije tijd en sowieso de “echten”, waren er door de programmators van GOEZOT, naar jaarlijkse gewoonte al enkele bands op vrijdag geafficheerd IN'T HOFKE. Néén, niet in’t Hofke van Chantraine maar op de nieuwe locatie, de groene tuin van JC Zweepes Ven aan de Oude Arendonksebaan in Oud-Turnhout. LEBOWSKI en NOORDKAAP waren dit jaar de “opwarmers”. DJ Funkie Frankie -hij gaat géén enkel genre uit de weg- moest er met de juiste muziek voor zorgen, dat iedereen op de lege momenten zou gaan swingen of naar de dansvloer gaan rennen. En, zoals we van hen gewoon zijn, waren de noodzakelijke hulpvaardige vrijwilligers ook dit jaar gelukkig weer van de partij!

“LEBOWSKI: een ode aan de alternatieve rockmuziek van Café ’t Stekske in Arendonk…”

“Het leven stopt en begint niet wanneer het jou uitkomt”, aldus de info op de flyer over LEBOWSKI. “Deze band is een ode aan onze jeugd, aan onze cafébazen, maar vooral aan onze muziek!”. Lebowski is een 4-koppige band die hun naam vond via “The Big Lebowski”, een cultfilm van de gebroeders Coen, met een beresterke Jeff Bridges. Lebowski, dat is frontman Gert Wouters (zang, bas, gitaar), Hans De Pauw (zang, gitaar, bas), Joost Van Steenbergen (gitaar) & Joost De Pauw (zang, drums). Het zijn deels de muzikanten van Little George & the HiFi Phonos en Brabasonic. Op hun playlist kom je o.a. The Tragically Hip, The Afghan Whigs en The Posies tegen. Ik noteerde in mijn notaboekje: “Summers Gone” en “Tonight, Tonight”.

“MEURIS’ NOORDKAAP: helemaal terug, maar nooit echt weggeweest…”

Een band die deze dagen opnieuw wat méér opvalt, is ongetwijfeld NOORDKAAP. De band rond frontman en Peltenaar Stijn Léon Maria Meuris (°1964), die met zijn sterrenkijker nog steeds zoekt naar zijn “Satelliet Suzy”. Noordkaap is het project dat hem zowat muzikaal “onsterfelijk” maakte en dat hij nooit echt heeft losgelaten. Stijn Meuris is naast muzikant, leraar, acteur en regisseur, ook HBVL-journalist/columnist. Meuris is niet alleen de zanger van Noordkaap, maar was ook van 2001 tot eind 2009, frontman van de groep Monza. In 1990 won Noordkaap met Stijn Meuris (zang), gitarist Lars Van Bambost, bassist Erik Sterckx, toetsenist Wim De Wilde & drummer Nico Van Calster, HUMO's Rock Rally. Na het opstappen van enkele leden bleven alleen Meuris en Van Bambost nog over van de oorspronkelijke bezetting. Met het toetreden van Mario Goossens, Anton Janssens en Wladimir Geels was Noordkaap weer “compleet”. Op 1 april 2000 gaven ze een (voorlopig) laatste optreden in de AB te Brussel. Gitarist Lars Van Bambost ging daarna naar Novastar. Dat Meuris en Lars Van Bambost 19 jaar later (30 jaar na het winnen van HUMO’s RR) met de originele bassist Erik Sterckx, drummer Nico Van Calster & toetsenist Wim De Wilde van Noordkaap, opnieuw zou optreden is géén geheim meer. Op 26/11/2019 deden ze dat als primeur met een hommage aan Luc De Vos (Gorki, 1962-2014), na de Corona in 2022 waren er drie uitverkochte concerten in de AB én verder ook optredens op zomerfestivals zoals Rock Herk, Gladiolen, Crammerock en TW Classic. Ook in Nederland trad de band op tijdens Bruis Maastricht. In november 2022 gaf Noordkaap het eerste concert van de vijf Radio1 sessies in de Antwerpse Arenberg en dit jaar, op vrijdag, stonden ze op Blues Peer ’23 en nu… in Oud-Turnhout, op het rootsfestival GOEZOT int HOFKE!

Meuris & Co openden met de vaststelling “Het Komt Voor in de Beste Families”, hij was een beetje eenzaam tijdens “Panamarenko” en heel herkenbaar op “Hoe Hoger de Hekken Hoe Gekker de Gekken”. Met Will Tura’s “Arme Joe” en het-gekende-zonder-zorgen-walsje, “Ik Hou Van U” ontbraken de Noordkaap-“hits” zeker niet.

Met ruim 1300 bezoekers was de vrijdagavond “sold uit” en achteraf gezien, door de aanstekelige Belgische bands, niet verwonderlijk!...

Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers