-->SHAKEDOWN TIM & BIG DAVE @ BED ‘n BLUES, HALEN – 27/04/’23

“Kwaliteit hoeft helemaal niet van ver te komen…”

Met een neus voor kwaliteit wist Rootstime deze maand “SHAKEDOWN  TIM” IELEGEMS en (bij sommigen bekend van de Antwerpse Crossroads Connection) “BIG” DAVE RENIERS voor een Living Room optreden -het éérste met een “echte” blues harp!- naar Halen te halen. Big Dave is al jaren een van de betere mondharmonicaspelers in de Belgische blues scene. Hij stond in 1997 (met ex-Electric King drummer Willie Maze) in de studio om ‘Basse-Moûse Blues’, het debuut album van de Waalse professor Daniel Droixhe die onder zijn aka Elmore D ook blues muzikant is, te helpen opnemen. Later speelde Dave op bijna elk van Elmore D’s volgende producties. Big Dave maakte (met Mark “T” Thys, “Luke” Alexander, “RC” Stock en de al genoemde Willie Maze) ook deel uit van, wat door velen wordt beschouwd als de beste Belgische bluesband van de laatste twintig jaar, The Electric Kings. Meer recent is er de samenwerking van Big Dave met zanger, dj en multi-instrumentalist Aldo Struyf (Millionaire, Mark Lanegan Band). Big Dave zong al een track in op ‘Night of the Hunter’ (2015), het afscheidsalbum van Creature w/The Atom Brain, waarvan Struyf ook deel uitmaakte. Met Crayon Sun schakelt de samenwerking tussen Reniers/Struyf -te omschrijven als een interessante ontmoeting tussen psychedelica en blues- een versnelling hoger. Live zal het duo bijgestaan worden door Tomas De Smet (King Dalton, Zita Swoon), Antoni Foscez (DVKES, Go March, Meuris) en Dave Hubrechts (The Grave Brothers). In Halen stond Big Dave voor een bijzonder Living Room-optreden aan de zijde van zanger/gitarist Shakedown Tim.

Als poulain van Roland Van Campenhout bouwde “Shakedown” Tim Ielegems jarenlang -solo, regelmatig als duo en met band- gestadig aan zijn muzikale carrière. Deze muzikant uit Boom is met zijn signature down home blues en uptown boogies, in de Belgische blues scene ondertussen allang geen onbekende meer. Begin deze eeuw richtte Tim met Steven Troch en Patrick Houthooft de band Fried Bourbon op. Met Dennis Tubs (drums), Boss (staande bas) en Bart Stone (sax) stond Tim (zang, gitaar) als Tim & The Rhythm Revue al tweemaal in de studio. In 2016 debuteerden ze met ‘Hard to Catch’ en in 2018 (met wijlen Gene Taylor achter de piano en wijlen James Harman op harmonica) volgde ‘Shakedown’s Th’owdown’. Vervang de bassist door Jack 'O' Roonie (Doghouse Sam, The Wild Ones), de saxofonist door pianist Ilja De Neve aka Ilias Scotch en de drummer door Koen Van Peteghem, dan had je de Hookrock Indoor 2019 line-up van Shakedown Tim’s Blues Band. Niet zo ver terug in de tijd -op 08/12/’22 om juist te zijn- konden we Shakedown Tim en zijn ex-Fried Bourbon kompaan bassist Chris Forget nog live beleven in de “verbeuzelde” MOD in Hasselt in het gezelschap van veteraan Studebaker John, als een van Studebaker’s European “Chicago” Blues Buddies. Het was toen samen met move2blues géén afscheid in mineur, maar een volle MOD, voor klasbak Studebaker John en zijn indrukmakende European Chicago Blues Buddies. Er zijn zeker nog niet genoemde wapenfeiten, maar dat is “normaal” voor een artiest als Shakedown Tim, die al op podia van in Boom over Helsinki tot in L.A stond.

Ondanks het nodige E313-file leed, arriveerden beide heren voor hun optreden tijdig in Halen en verliep, na ingeplugd te zijn in hun aanstekelige vintage versterkers, de sound check zowat probleemloos. Als ik als recensent vroeg of er al een playlist was, fronste Dave even de wenkbrauwen en merkte hij op dat de Blues is om naar te luisteren. Sic. Achteraf begreep ik waarom, want ik was tijdens hun optreden niet alleen die de wenkbrauwen verbaasd fronste. De zang deden beide heren afwisselend en Tim zorgde -zittend op een afgeleefde originele rieten viskorf, waarvan de inhoud niet publiek gemaakt werd- voor het nodige “gestomp”, door onopvallend op een plank te trappen of te schuren.

Tim opende met “Take a Little Walk with Me”, een nummer van Robert Lockwood Jr., hier uiteraard zonder Otis Span achter de piano. Het was de eerste van een reeks Delta blues klassiekers, waarmee hij al meteen heel wat aandacht trok en de toon voor de rest van de avond zette. Dave, die niet alleen schittert op harmonica, is ook een begaafd zanger. Hij liet dit horen tijdens “Got Love” en Big Walter Horton’s “Need My Baby”. Als inleiding naar “Crawlin’ Kingsnake” vertelde Tim enthousiast over een optreden van JL Hooker, die toen in het gezelschap was van niemand minder dan zanger/gitarist Ry Cooder. John Lee Hookerbewerkte deze klassieker over de kruipende koningsslang samen met Bernard Besman, want er wordt aangenomen dat het origineel nummer in de jaren 1920 ontstaan is als een Delta blues en gerelateerd is aan eerdere nummers, zoals "Black Snake Blues" van Victoria Spivey en "Black Snake Moan" van Blind Lemon Jefferson. Tim en Dave maakten er een prachtige eigen versie van. De eerste set werd afgesloten met de blues standaards “Walkin’ Blues” en “Who’s Been Foolin’ You”. “Walkin’ Blues” dateert uit 1930 en is van de Amerikaanse Delta blues muzikant Son House. Het maakte deel uit van het repertoire van House en andere muzikanten, waaronder Robert Johnson en Muddy Waters. Zij pasten het nummer aan en namen hun eigen versies op. “Who’s Been Foolin’ You” is het B-kantje van “Rock Me Mamma”, een nummer uit 1945 van Arthur “Big Boy” Crudup. We weten nu bij wie Tim en zeker “Big” Dave er kaas van gegeten hebben!

De tweede set was qua opbouw erg vergelijkbaar. Dave opende heel ingetogen met Big Walter Horton’ “Hard Headed Woman”, met “Sugar Coated Love” blies hij daarna Lazy Lester op zijn vertrouwde manier even wat nieuw leven in en met “Careless Love” bracht hij een ode aan Bessie Smith. Een opname van haar getiteld "Careless Love Blues" was erg populair in 1925. Tim bracht een van de oudste blues nummers, een instrumental van Silvester Weaver (1897-1960). Hij was een Amerikaanse blues gitarist en een pionier van de country blues. Een van Weaver’s eerste en erg bekende opnames dat een blues klassieker werd, was “Guitar Rag” en was gespeeld op een bottleneck-achtige slidegitaar, een gitaarbanjo. Uit zijn tweede album ‘Shakedown’s Th’Owdown’ (2018) koos Tim “This Ship (Is Going Down)” en met “The Monkey” maakte hij én ook Big Dave -waarbij beiden zich 100% inleefden in hun rol- zich onvergetelijk in Halen, waar blues + roots dankzij Rootstime nog live kan. Dat daarna een bis nummer onvermijdelijk was, moet ik zeker niet uitleggen. Met “Everybody Is in the Groove” werd de avond afgesloten. Tim tevreden, Dave tevreden en het publiek: gegarandeerd!  

“Soms kunnen muzikanten tijdens een optreden het publiek verrassend verbazen. Het huiselijke en méér dan geslaagde optreden van het occasionele duo Shakedown Tim & Big Dave in de Livingroom van Rootstime in Halen was, door het complementaire van beide muzikanten én de persoonlijke en vaak subtiele benadering van klassiekers in de geschiedenis van de Delta Blues, er zo een dat zeker wat langer zal blijven hangen. Het tandem Shakedown Tim / Big Dave: een geweldige aanrader!...”

Eric Schuurmans

More BED ‘n BLUES LIVING ROOM free CONCERTS:

VRIJDAG 12 mei ’23 (20u) : ÖZGÜR HAZAR’S BLUES SYNDICATE

WOENSDAG 14 juni ’23 (20u): BIG D & CAPTAIN KEYS

WOENSDAG 05 juli (19u-TB) : DOGHOUSE SAM & his MAGNATONES + THE RAGGED ROSES
Blues, roots & rockabilly

Foto © Walter Wouters

 

meer video's : What I Deserve (Shakedown Tim) - I need my Baby - She Got Sugar Poured Love - Monkey - Everybody’s in the Mood (Howlin’ Wolf)