-->STEF PAGLIA TRIO - EP “Light & Darkness”
RELEASE CONCERT - DE LOODS AARSCHOT - 13/01/23


Vandaag vieren we de geboorte van de nieuwe EP, de Extended Play van dit Trio. Stef Paglia met eigen band, naast hem Geert Schurmans van het prille begin in 2017 als basman en Sven Bloemen al even virtuoos en ervaren op drums. Deze fraaie zaal De Loods loopt aardig vol, met muzikanten, fans en ook leerlingen. Voor het podium op de grond zitten vol verwachting prille tieners, waarachter de jonge ouders trots hun kids les te krijgen van Stef. Iedereen vol verwachtingen, maar vooral de band die dit optreden al een tijdje gepland heeft. De vijf nieuwe songs van de EP “Light & Darkness” (recensie) werden opgenomen juli 2022, gedurende vier dagen in de Dunk studio's van Zottegem op een old school manier, zonder click tracks om de live feeling te behouden.

Om 20h30 zijn we volop getuige van hun eerste echte live nummer “Stand Up”. Een knaller van een opening, met zo'n energieke sound dat elk gesprek in de zaal stillegt. De vette baslijn van Geert benadrukt de pompende groove van Stefs' fuzzy sound. Misschien wordt dat wel zijn bijnaam... Fuzzy Bear. Zonder aarzelen drijft Sven drummend de molen op volle toeren en zonder verpozen herkennen we “The Unknown” van hun debuutalbum “Never Forget”, waarbij Stef zijn tanden laat zien groots solerend op zijn fender. Romantisch kijken we in de ogen van een schoonheid die we “Blue Eyes” noemen. Het tweede EP nummer met jazz getinte lokken en funky body. We volgen de voetsporen dezer ruige freule, in alle variatie openbarend door improviserend solowerk van Stef.

Uit zijn gitaarrack haalt hij nu zijn witte sixstring en blikvanger waarop de derde nieuwe song “Chasing Dreams”. Een ballade die in zijn eigen stijl de country tegemoet treedt, wat Stef zijn virtuositeit onthult en hij opdraagt aan zijn overleden vader. De EP “Light & Darkness” die de ups en downs van het leven weergeeft, geeft ons nu “Queen of The Darkness”. Intro met een zware riff, weergaloze stem en prachtig psychedelisch snarenspel, ingekleurd met backing vocals van Sven en Geert, een nummer dat voor mij gerust nog langer mocht duren. Maar voor elk wat wils en “Please Come Back To Me” met een boeiend meeknikkend ritme en passende hoge backing vocals waarbij een funky solo niet ontbreekt. Hier sloten we de EP af maar zeker niet het brede kunnen van deze band. We horen een prachtige versie van Neil Young's “Old Man” waar je de kriebels van krijgt, zeg maar goose bumps. Terug op zijn brown fender “Take Me Away” en als laatste van de eerste set eentje wat hij lang niet live heeft gespeeld, vertelt hij en wat aan bijgewerkt heeft “The Dead Tree”.

Tweede set openen zij met een hoogstaand instrumenteel “Cissy Strut” om van te snoepen. Spijtig dat de crowd niet echt stil is achteraan aan de toog, maar daar zorgt “Watch Out” wel voor. Even stevige bluesrock “Warmth Instead Of Cold” als aanklacht op het partnergeweld. Zijn tweedelige en verschillende versterkers geven als combi een superbe soundweergave, daar waar de Vox het overneemt van de Fender amp en wederzijds, één plus één is hier duidelijk vier. Naar aanvraag door één van Stefs' leerlingen een cover van Sean Costello “Can't Let Go” waarbij wij klappend meegenieten, zijn stem en solo in het gareel. Altijd ook zeker een dank met applaus voor vriendin Iris Teunissen, tekstschrijfster en fotografe en en...

Blues zit Stef in zijn lijf, denken we maar aan de rol bij de talentvolle BluesBones. Ook aan één van zijn ideaalbeelden, de Gentse Chris Whitley waar je ook niet aan hoeft te vragen waar hij het haalde. Dat maakt Stef duidelijk met “Ball-Peen Hammer” waarin een geweldige solo, die je alleen maar kunt brengen als je met de gitaar geboren bent. “Dirty Woman” waarin een ons aller gekend “Miss You” een meezingend effect geeft. Nog een ode aan een één der grootsten met een opwindend en gepassioneerd “Freedom”. En gedenken we ook even een andere gitaarheld die deze week van ons is heengegaan Jeff Beck waaraan Stef hun laatste nummer opdraagt, “Mystery Heaven”. Geweldig applaus volgt voor dit Trio en wensen hen ook hierbij nog verder succes. Nog een herinnering voor de nieuwe aankomende BluesBones CD, met release concert in Haacht, GC Den Breughel op zaterdag 8 april, allen daar heen.

Guy Cuypers

Foto © Manon Houtackers


Chasing Dreams


Please Come Back To Me

Meer video's : - Old Man - The Dead Tree - Ball Peen Hammer - Warmth Instead Of Cold - The Unknown & Freedom