-->THE “ORIGINAL” STRIKES @ CC MUZE, HEUSDEN-ZOLDER (move2blues) – 12/01/’23

“De korte route van The Strikes liep aanvankelijk via “veelbelovend”…”

Ook The Strikes herrezen zowat als een feniks uit de as om -als “Original”- opnieuw te kunnen gaan optreden. Voor blues experts in de Lage Landen (en ook daarbuiten) is dit eigenlijk een doorstart van een band, die in 2004 -in de slipstream van Lester Butler’s blues/rock band The Red Devils- als jonge honden opvallend hun entree deden in de Nederlandse blues scene en met hun legendarisch album ‘Bathroom Acoustics’ (2005) al direct furore maakten. Nadat hun wegen enkele jaren later uiteen gingen, besloten het blues harmonica fenomeen Pieter “Big Pete” van der Pluijm, Jody van Ooijen (drums), Roelof Klijn (bas) en Sjors Nederlof (gitaar) in 2018, na een reünie concert, om als The Strikes opnieuw te gaan optreden.

Big Pete was zo’n 25 jaar geleden voornamelijk actief als gitarist in diverse rockbands, maar na het ontdekken van Lester Butler (1959-1998), de frontman en zanger/harmonicaspeler van The Red Devils, ging hij vol voor de mondharmonica. Na de tragische dood van Butler werd Big Pete gevraagd om met The Red Devils te toeren, waarbij ze na hun reünie in 2018 het voorprogramma van ZZ Top verzorgden en, o.a. ook tijdens Hookrock 2020 in Diepenbeek te zien waren. In oktober 2011 verscheen bij Delta Groove Records Pete’s langverwachte soloalbum ‘Choice Cuts’.

Gitarist Sjors Nederlof (Coup De Grace, King Mo…) was winnaar van The Dutch Blues Gitarist Award 2011. Bassist Roelof Klijn toerde met Malford Milligan door Amerika en nam daarna ook deel aan de theatertour “The Sound of Blues & Americana” van Johan Derksen. Rest er nog drummer Jody “The Hitter” van Ooijen, de “King of the Shuffle”. Hij speelde zo wat met ons kent ons. Zij slaan op het podium toe door Big Pete telkens een flinke portie r’n’r in de aderen te injecteren.

Een “bijzonder” optreden is dit zeker, gezien move2blues door de “stop” van de MOD in Hasselt, verplicht was om uit te kijken naar een andere locatie voor hun  maandelijkse blues optredens. Ze verhuisden daarom naar het MUZEcafé, te vinden in het gebouw van CC Muze in Heusden-Zolder. Voor hen die nog nooit in dit theatercafé een voorstelling bijwoonden is het even wennen, maar is dit zeker ook een ervaring rijker. De oude mijnsfeer en de hedendaagse artistieke wereld zijn hier op een mooie, goed toegankelijke locatie samengebracht.

Rond negen uur verwelkomde Danny de aanwezigen, waarna Big Pete en The Original Strikes het podium in een volgelopen huis overnamen. Als ze met “Keep It to Your Self” van William Clarke -een harmonica fenomeen uit Californië, vooral geassocieerd met de Chicago blues stijl-  openen, is de toon al direct gezet. Want, met een top gitarist als Sjors Nederlof en een bovenmaatse harpist als Big Pete, die elkaar met knappe solo’s voortdurend uitdaagden en imponeerden, kon dit vanavond alleen maar goed gaan. Dat bewezen ze in hun eerste set verschillende keren met nummers als o.a. “Come On to My House” en “Way Down South”, om er enkele van hun setlist te noemen. Als ze na ruim een uur afronden met “This Time No Lies” leek het of de tijd voorbijgevlogen was. De tevreden gezichten van de zittende, staande en hangende blues liefhebbers rondom me bevestigden dit.

Met “Driftin’”, “Country Girl” en “Oh Baby” opende The Original Strikes veelbelovend hun tweede set. Opnieuw waren Big Pete en Sjors Nederlof met intrigerende gitaar riffs en opwindende harmonica grooves zowat de juiste sfeermakers. Als Big Pete er op de bank -zo noemen de Nederlanders een fauteuil- even languit bij gaat zitten is het niet o.w.v. zijn leeftijd, maar om mee te kunnen genieten van Sjors die tijdens “Love Her with a Feeling”, met een indrukwekkende gitaar solo in het MUZEcafé bij alle aanwezigen de oren doet spitsen. En, als van Ooijen daarna tijdens “Wish You Would” nog even als drummer zijn kunnen demonstreert, dan voel je dat het einde er bijna aankomt. Slim Harpo’s “Shake Your Hips” (soms ook “Hip Shake” genoemd) is de gewillige “encore” en voorbij half 12, het definitieve einde van dit geslaagd move2blues-outdoor optreden. Als je, zoals move2blues, op een nieuwe locatie met een vol huis én een geweldige band je seizoen verder kan zetten, dan gaan de volgende optredens zeker belangrijk zijn, om dit “goed gevoel” van de eerste keer te bevestigen. Wij van Rootstime denken dat het, met de steun van de échte blues liefhebbers, allemaal goed komt!     

“Opvallend veel nieuwsgierige blues liefhebbers in het MUZEcafé, waar Big Pete & The “Original” Strikes als éérsten al onmiddellijk imponeerden…”

Eric Schuurmans   

Foto © Manon Houtackers

Move2blues vervolgt zijn seizoen 2022/2023 verder in
MUZEcafé – Marktplein 3 – 3550 HEUSDEN/ZOLDER met op:

09/02/’23: HIDEAWAY (BE): 12/15€

09/03/’23: VEGA STRAUSS BAND (US/DE/DK): 15/18€

13/04/’23: VOODOO TWINZ & THE PATRICKS (BE): 12/15€
(Feat. Patrick Louis (gitaar, zang) & Patrick Indestege: bas)

11/05/23: BREEZY RODIO (US): 15/18€