THE FOURTY FOURS (44'S) @ CAFE DE WEEGBRUG, ROERMOND – 30/04/15

In het kader van hun Europese tour – ze spelen op Moulin Blues Ospel met Kid Ramos – waren de heren Main, Lozano, Hightower en Huffman kortom the 44’s te gast bij Truus in de Weegbrug in Roermond. Het was voor mij de eerste kennismaking met deze geweldige en bijzonder vriendelijke gastvrouw en haar supergezellige kroeg met de allures van een onvervalste juke-joint. Als je op haar ‘Wall of Fame’ kijkt wie hier al gespeeld heeft wordt je automatisch een beetje stil. Blijkbaar wil iedereen ooit wel eens bij ‘mama’ Truus gespeeld hebben. We kunnen hen geen ongelijk geven. Het café was goed gevuld met Nederlanders maar ook was er een hele delegatie Belgen aanwezig. De meesten hadden een paar dagen ervoor het allereerste concert van the 44’s op Belgische bodem – Backyard Blues Festival in Peer (zaterdag 25 april) – meegemaakt en waren er zo overdonderd geweest dat ze dit feestje onder geen beding wilden missen.


 In de gezellige drukte die er heerste liepen de heren gemoedelijk rond, hier en daar handjes schudden met oude bekenden. Geen stress en alles op het gemak. Iets voor 21 u werd er afgetrapt met een instrumentaal nummer zodat iedereen, publiek incluis, opgewarmd was. The Fourty Fours hebben zopas een nieuwe cd uit. ‘The 44’s On The 13th’ noemt hij en de cd bevat een compilatie van nummers uit hun vorige twee releases (‘Boogie Disease’ uit 2010 en ‘Americana’ uit 2012) aangevuld met enkele nieuwe dingen.

De slow blues ‘Easy Baby’ van Magic Sam zat al heel vroeg in de set en kon rekenen op de goedkeuring van het publiek mede door de knappe solo’s van mondharmonica-wizzard Jacob Huffman – amper 20 jaren oud en die nu al zo doorleefd en bezield klinkt dat het geen naam heeft – die als het ware een echte ontdekking blijkt te zijn op mondharmonicagebied. Hij noemt niet voor niks Rod Piazza als zijn grote voorbeeld en mentor. Maar ook de andere groepsleden hebben hun staat van verdienste. Bassist Mike Hightower kennen we nog van toen hij met Lester Butler in diens Thirteen (‘13’) zat en natuurlijk achteraf, in een recenter verleden, toen toerde met Johnny Mastro & Mama’s Boys. Drummer JR Lozano is de solide kracht die de groep stuwt en leidt. Hij kan David Hidalgo en César Rosas van Los Lobos tot zijn vriendenkring rekenen. Johnny Main tenslotte is de charismatische zanger/gitarist van het gezelschap en hij speelt al sinds zijn 16de professioneel gitaar. Samen zijn ze de 44’s afkomstig uit East L.A. en misschien wel het best bewaarde geheim uit die muziekscène aldaar. Daar zij in het verleden meestal opereerden als begeleidingsband van o.a. Kid Ramos en Kirk Fletcher komen ze nu als ‘full’ band helemaal tot hun recht. Rechttoe rechtaan, no nonsens blues- en rootsmuziek met ballen. Zo kan je best hun stijl omschrijven. Het feit dat ze enkele Lester Butler-covers ten gehore brengen is hier natuurlijk niet vreemd aan. Voor hun versies van ‘Automatic’ en ‘Devil Woman’ kunnen – zeker hier in Nederland – op heel wat herkennings- en waarderingsapplaus rekenen. Volledig terecht trouwens. Verder krijgen we een uitgebreide kennismaking met het oeuvre van de band. Zo kunnen hun eigen composities zoals ‘Lady Luck’ en ‘Hanging Tree’ uit hun Americana-cd best wedijveren met bovengenoemde klassiekers.

De avond werd netjes verdeeld in twee sets en het publiek genoot met volle teugen. Eindelijk nog eens een ‘echte’ band met ‘echt’ speelplezier en niet zomaar een groep die eventjes zijn ding kwam doen. Als dan ook nog eens David Pitoiset, die we kennen van de vroegere Bottle Comets, een paar nummertjes mag meespelen op gitaar is het hek helemaal van de dam en worden the 44’s volledig in de armen gesloten van het aanwezige publiek. Een naam om te onthouden dus deze 44’s! Zij kwamen, zagen en overwonnen – in ware Caesar stijl – de harten van de bluesliefhebbers. Er wacht hen ongetwijfeld nog een mooie toekomst hier in onze contreien. Begin juli komen ze nog terug  en staan ze geboekt op het (gratis) Patersdreef Blues Festival in Tielt op 3 juli en op het Vache de Blues Festival in Frankrijk. Hou de bluesagenda’s zeker in de gaten en mis hen niet!

Huibbe

Foto © Wil Wijnhoven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
   

CAFE DE WEEGBRUG, ROERMOND – 30/04/15