BRIAN FALLON & THE CROWES @ ZAPPA, ANTWERPEN - 12/04/16

Jared Hart

Brian Fallon, bekend als frontman van de amerikaanse rockband The Gaslight Anthem , bracht verleden maand zijn eerste solo album “Painkillers” uit. Het kwam een beetje als een verassing maar hij zette zijn werk met TGA tijdelijk op non-actief ondanks het stijgende succes van de band. Enkele jaren geleden had hij al een zijsprong gemaakt . Met de Horrible Crowes bracht hij het album” Elsie “uit met songs die wel aanleunden met wat hij deed met TGA maar er waren ook invloeden van Nick Cave en Tom Waits te horen, meer introverte songs die hij bij TGA niet kwijt kon. In 2013 startte hij het project Molly and the Zombies op. Met deze band trad hij live op maar ze maakten nooit een album. Een aantal nummers van toen, Red Lights,Smoke en Long Drives, belandden wel op “Painkillers”.Op dit prachtig album, geproduced door Butch Walker, laat hij zich duidelijk inspireren door zijn grote held Bruce Springsteen.Met deze nostalgische Americana sound laat Fallon zich op zijn best horen, geen vervormde gitaren of punkrock nummers, elk nummer laat zichzelf vertellen net zoals Fallon het wil. Het concert van Brian Fallon and the Crowes was oorspronkelijk gepland in de AB Brussel maar werd, door een voor mij onbekende reden, verplaatst naar zaal Zappa in Antwerpen, dat er meer uitzag als een sportzaal dan een rockzaal.

Jared Hart

Jared Hart mocht de avond, als eerste voorprogramma, openen. Hart speelt bij de New Yorkse punkband the Scandals maar bracht vorig jaar een solo album uit “Past lives and pass lives”, waar hij zich als singer-songwriter profileert. Met zijn groffe,ruige stem doet hij me denken aan onder meer Chuck Ragan. Hart speelde vijf nummers van zijn nieuw album, waaronder het mooie Heads&Tails en The Runaround, en een Bob Dylan cover Forever young. Later op de avond zagen we Jared terug als acoustische gitarist bij the Crowes.

Na de performance van Jared Hart was het de beurt aan het akoestische duo Good Old War (Keith Goodwin en Dan Schwartz). Zij speelden eerder in de States al in het voorprogramma van TGA en mochten van Brian Fallon dit ook doen op zijn Europese Tour. Good Old War spelen prettige popsongs met een mooie samenzang, het doet een beetje denken aan een moderne versie van de Everly Brothers. Ze speelden hun bekenste nummers zoals, Tell me what you want from me, Broken Record, Amazing Eyes. Prettige muziek waar ook het publiek van genoot.

Brian Fallon and The Crowes

Omstreeks 21u30 was het tijd voor Brian Fallon and The Crowes. De line-up van de band bestond uit onder meer uit TGA bandleden toetsenist Alex Rosamilia en gitarist Ian Perkins en de al vermelde Jared Hart. Brian had op voorhand al aangekondigd geen nummers van TGA te zullen spelen wel van The Horrible Crowes. Red Lights was de opener van deze avond, gevolgd door het stevige Rosemary. Brian voelde zich duidelijk ontspannen en relaxed, met zijn jongensachtige glimlach en spontaniteit had hij het publiek duidelijk op zijn hand. Alleen politieke themas kunnen hem op stang jagen, vooral de ”Trump”politiek. Ook de aanslagen in Brussel liet hij niet onbesproken en wenste hij ons daarbij veel steun toe. Luchtiger ging het er aan toe toen hij Jared vergeleek met een figuur uit Games of Trones, Jon Snow. Muzikaal liet hij ons prachtige versies horen van zijn nieuwe songs, Nobody Wins,Mojo Hand,Painkiller en het door een gebrekkige speaker vergalde Wonderful Life. In het midden van de set werd het tempo omlaag gehaald door het mooie Honey Magnolia en Steve McQueen.Samen met Jared speelde hij de NOFX cover Linoleum waarna hij ons meedeelde dat de band geen encores zou spelen omdat dit dom is, opgaan, afgaan, tijdverlies, en gelijk hebben ze. Met een cover van Kate Perry ”Teenage Dream” zetten ze de finale in waarna ze vier nummers van de Horrible Crowes speelden Black Betty and the Moon, Mary Ann, Crush en het onvermijdelijke ”Behold the Hurricane”. Aanstekelijke, radio-vriendelijke americana, gebracht door een zeer charismatische rasartiest, wie kan daar aan weerstaan? Wij allenzins niet. Ieder die er niet bij was krijgt nog een kans want in augustus dit jaar speelt Brian Fallon and the Crowes nog op het festival Pukkelpop te Hasselt. Allen daar heen.

Sonja Schepers

Foto © Sonja Schepers

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

ZAPPA, ANTWERPEN - 12/04/16

 

Good Old War