JOOLS HOLLAND & his Rhythm & Blues Orchestra @ DE ROMA, BORGERHOUT, 08/04/16

U kent hem waarschijnlijk van zijn legendarische televisieprogramma Later With Jools Holland waarin drommen bekende artiesten de revue passeren. Naast televisiepresentator is Jools echter ook pianist, bandleader, zanger, componist én schrijver. Aan talent dus geen tekort. Als achtjarig jongetje had hij het pianospelen al goed onder de knie en algauw dook hij als jonge tiener het podium op in de vele pubs van zuidoost Londen en de East End docks. Op 15-jarige leeftijd werd hij voorgesteld aan de muzikanten met wie hij Squeeze, een populaire Britse popband, zou oprichten. Met Squeeze tourde hij voor het eerst in Amerika. In 1987 stampte hij The Jools Holland Big Band uit de grond. Later zou die uitgroeien tot het twintigkoppige collectief The Jools Holland Rhythm & Blues Orchestra. Hij speelde al samen met Eric Clapton, Sting, George Harrison, Norah Jones, Ringo Starr en vele anderen.

In zijn carrière als televisie- en radiopresentator is zijn liefde voor muziek nooit veraf. Bovendien sleepte hij in 2010 voor zijn radioprogramma op BBC Radio 2 de Silver Award voor Best Specialist Music Programme op de Sony Radio Academy Awards in de wacht. Eind 2012 verscheen zijn album The Golden Age of Song waarin Jools Holland samen met zijn Rhythm & Blues Orchestra te horen is met muzikanten als Jessie J, Tom Jones, Lilly Allen, James Morrison, Paolo Nutini, Paul Weller, Joss Stone.

Jools Holland heeft vandaag zijn Rhythm and Blues Orchestra bij, zijn complete big band met drummer Gilson Lavis, een bassist, een gitarist , vijf saxen en nog een handvol trombones en trompetten. Bovendien heeft hij nog wat gasten meegebracht en hij heeft graag veel volk op de affiche, vandaar de aankondiging: Jools Holland & his Rhythm & Blues Orchestra feat. Gilson Lavis and with special guest Pauline Black & Arthur "Gaps" Hendrickson from The Selecter and guest vocalists Ruby Turner, Beth Rowley & Mabel Ray. Een hele mondvol.

Tien minuutjes later dan voorzien verwelkomt Jools in streepjeskostuum ons breed glimlachend en met weidse gebaren. Om meteen van wal te steken met wat pittige Boogiewoogies die me doen denken aan zijn combinaties met Dr. John in ‘The hand that changed its mind’. Zijn fabuleuze linkerhand heeft nog niets aan snelheid ingeboet.

Bij het lijzige ‘When the Saints go Marchin’ in’ krijgt Jools de hulp van Mabel Ray en Beth Rowley, die eerst wat backing vertolken maar later de solotoer op gaan. Eerst Mabel Ray met ‘My Favourite Game’ en een pittig skanummer, daarna Beth Rowley met een wonderlijk ‘Valentine Moon’, in vroegere tijden de hemel ingezongen door Sam Brown, en een Ray Charlescover, met een boogietje ertussen. Die waanzinnige linkerhand van Jools drijft het tempo nog wat op met een boogie gebaseerd op de vlucht van de bromvlieg van Rimky-Korsakow.

Het echte feest begint pas als Pauline Black & Arthur "Gaps" Hendrickson het publiek opzwepen met hun ska. Dat publiek is ondertussen uitgenodigd op de dansvloer, de kleine ruimte tussen podium en eerste rij, en maakt er gretig gebruik van. ‘Too much Pressure’ en ‘On my Radio’ worden met veel enthousiasme de zaal ingesmeten.

We krijgen de big band nog eens te horen met de standard ‘Tuxedo Junction’ waarbij de blazers zich van hun beste kant laten zien. Ruby Turner sluit het rijtje gasten af met haar krachtige stem en flirt met blues, gospel en pure power.

De bisnummers laten niet lang op zich wachten en iedereen funkt er lustig op los met het deinende ‘Enjoy Yourself’ en ‘I’ ll be seeing you’, een hartverwarmende wens van Ruby en Jools. Met ‘Well Allright (OK, You win)’ komt iedereen nog eens vrolijk aan de bak en worden we blijmoedig huiswaarts gedreven. Dat de drie zangeressen in rood, geel en zwart optraden was misschien geen toeval, maar deze avond stond in elk geval in het teken van ongekunsteld spelplezier. Deze keer geen drumsolo van de onnavolgbare Gilson Lavis, wel een breed spectrum van de andere klasbakken. Laat de zomer maar beginnen.

Johan Vanonckelen

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe

 

 

 


 

Artiest info
website  
   

DE ROMA, BORGERHOUT, 08/04/16