DAN PATLANSKY @ DE BOSUIL, WEERT - 30/04/2017

De gitaar en de blues, vaak met elkaar verbonden, staan ook op deze zonnige zondagnamiddag centraal in de Nederlands Limburgse concertzaal De Bosuil.

The Bluesbones, Belgisch en volgens de European Blues Challenge de tweede beste bluesband van Europa, spelen hier hun laatste concert van hun Europese Tour. Vanaf het eerste nummer “Saved By The Blues” tot het laatste “Cruisin’” bewijzen ze dat ze inderdaad tot de top van de huidige bluesbands behoren. Met een solide ritmesectie, bass (Geert Boeckx), drums (Koen Mertens), gepassioneerde zanger (Nico De Cock), het vlijmscherpe gitaarwerk van Stef Paglia en het ondersteunende hammondorgel van Edwin Risbourg wordt de blues gespeeld zoals het zou moeten, vol passie en emotie. Dat het spetterende gitaarwerk van Paglia een serieuze meerwaarde voor de band is staat buiten kijf, het spontane applaus na enkele fantastische solo’s bewijst dit. Solide blues van eigen bodem!!

Zuid-Afrika is niet het land dat je associeert met rock of bluesmuziek, doch hebben ze een verborgen parel in hun midden, Dan Patlansky. Al vanaf zijn eerste album “Standing At The Station” (1999) hoor je dat Patlansky een zeer getalenteerd gitarist is, hij dompelt zich onder in het rijke leven van de blues en brengt nog enkele knappe, zowel elektrische als akoestische bluesalbums uit. In 2014 brengt hij “Dear Silence Thieves” uit, zijn doorbraak album geproducet door Theo Crous. Crous is eigenlijk geen bluesproducer daardoor sluipen er heel wat niet tradionele bluesinvloeden in het album waardoor het geen klassiek bluesrock album is geworden. Uitgeroepen tot beste bluesalbum in de UK kreeg Patlansky de kans om daar uitgebreid te toeren waarbij hij ook de rest van Europa niet links liet liggen. Vorig jaar kwam “Introvertigo” uit, een album gemaakt met dezelfde producer voortbordurend op het vorige waarbij het songmateriaal erg sterk is. Eind 2015 speelde Patlansky in het voorprogramma van de Europese tour van rock-instrumental gitarist Joe Satriani, wat hem heel wat positieve reacties opleverde.

Vorig jaar speelde Patlansky hier in De Bosuil nog in het muziekcafé, gratis, ditmaal is de grotere zaal voor hem vrijgemaakt, mooi om de populariteit van een talentvol muzikant te zien groeien. Het instrumentale “Drone” opent de set gevolgd door het ijzersterke “Sonova Faith” met een knappe verslavende riff. Blues met een funky inslag horen we in “Stop The Messin’”, traditionele blues in de cover van Jimmy Reed’s “Bright Lights, Big City” waarbij ook de man achter de keyboards in de spotlight mag. Patlansky’s gitaarspel is gewoonweg adembenemend, zijn solo’s zijn boeiend, nooit vervelend en te lang. Nummers als “Bet On” en “Heartbeat” zijn geen echte blues nummers maar deze variatie houdt de set aantrekkelijk.

Zijn favoriete nummer om te spelen is “Wanna Be Your Man”, een nummer over de combinatie van het leven “on the road” en het normale leven thuis met zijn gezin, een sublieme slow blues. Afsluiten doet hij met “My Chana”, 15 minuten lang klassebakkenmuziek, zijn gitaar al draaiende en kerende, met één hand spelend en nog steeds blijft er wonderbaarlijke muziek uit komen, cool!!

Met een prachtige piano intro wordt “Loosen Up The Grip” het eerste toegiftnummer, een fraaie ballade met een wondermooie gitaarsolo waarbij Patlansky de zaal helemaal stil krijgt wanneer hij zonder versterking noch begeleiding soleert op zijn gitaar. Met “Fetch Your Spade” besluit hij deze fantastische gitaar-bluesnamiddag in De Bosuil.

Luc Nuyts

Foto © Soche The Bluesbones (klik hier)

Foto © Soche Dan Patlansky (klik hier)

Setlist The Bluesbones: Saved By The Blues/ The End/ I Try/ Find Me A Woman/ She’s Got The Devil In Her/ Runaway/ The Devil’s Bride/ Cruisin’

Setlist Dan Patlansky: Drone/ Sonova Faith/ Stop The Messin’/ Bring The World To It’s Knees/ Bright Lights, Big City/ Bet On/ Heartbeat/ Wanna Be Your Man/ Daddy’s Old Gun/ Backbite/ My Chana Encores: Loosen Up The Grip/ Fetch Your Spade

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE BOSUIL, WEERT - 30/04/17

 

The Bluesbones

Dan Patlansky