EUROPEAN BLUES CHALLENGE @ HORSENS, DENEMARKEN - 06/04/17

De European Blues Challenge (EBC) is een internationale competitie, georganiseerd door de European Blues Union (EBU: een “non-profit” organisatie die in 2010 opgericht werd en die de blues muziek in Europa behartigt), die een winnaar aanduidt om Europa in Memphis te gaan vertegenwoordigen tijdens de International Blues Challenge (IBC).

Voor een Belgische finalist moeten we terug gaan naar 2011, wanneer Howlin’ Bill in Berlijn de winnaar is van de EBC. In 2015 won in Brussel de Spaanse band Travellin’ Brothers. De winnaar van het voorbije jaar was de Noor Eric Slim Zahl & the South West Swingers. In 2018 organiseert Noorwegen in Hell, de 8ste editie van de EBC.

Het Rootstime idee om naar de EBC te gaan, kwam er na de bekendmaking van de winnaar van de ‘Belgian Blues Challenge 2016’. De Bluesbones wonnen en zullen in april 2017 ons land te vertegenwoordigen tijdens de ‘7th European Blues Challenge’ in Horsens / Denmark.

DAY 1 : THURSDAY 6th April:
Openingsnacht at Horsens Ny Teater & Kulisselageret:
20:00 : Big O & The Blue Quarters
21:00 : The Blues Overdrive
22:00 : Thorbjørn Risager & The Black Tornado
23:00 : Blues jam

Na een rit van zo’n tien uur, bereikten we Horsens, waar men sinds 2005 jaarlijks een blues festival organiseert. Horsens is een Deense stad met bijna 60.000 inwoners. Het is de metropool van Oost Jutland, dat zo’n 1.2 miljoen mensen telt. Horsens is per spoor direct verbonden met de luchthavens van Hamburg en van Copenhagen/Kastrup. Billund Airport ligt op slechts 40 minuten van de stad.

Horsens took its name from ”horse” because the area was known for horse fairs in the Middle Ages. Therefore the city’s seal shows a horse by a tree on a red background. Later, in the beginning of the 20th century, the city was known for its industry (machinery, textiles, bicycles, radios, television sets, tobacco) and – less favourably – its giant state prison situated on the highest hill.

“ Horsens, a town, where you can deeply feel the taste of the blues at every corner… ”

Voor hun programma kon de EBU gebruik maken van het Horsens Ny Teater, dat in het stadcentrum gelegen is en van het Forum Horsens, een evenementen complex, net buiten het centrum. Voor de jam sessies was de Kulisselageret, een muziekclub in een kelder naast het Teater, de ideale “place to be” voor alle aanwezige muziekliefhebbers.

De openingsavond is vooral de avond van de “babbel” met bekenden en in de avond om in festivalsfeer te komen met o.a. Big O & the Blue Quarters en The Blues Overdrive. Soms zegt een naam veel. Dit geldt zeker voor de Deense band The Blues Overdrive (TBO). TBO is een kwartet, dat al meer dan een decennia bestaat uit singer-songwriter / gitarist Martin Olsen, gitarist Andreas Andersen, bassist / resonator gitarist Thomas Birck en drummer Lars Heiberg. De band brengt hedendaagse blues, die vooral gebaseerd is op klassieke Chicago blues. In 2003 won TBO de 25ste editie van de prestigieuze jaarlijkse blues competitie van de ‘Mojo Blues Bar’ in Copenhagen. De band tourde al uitgebreid in Scandinavië, Duitsland en Engeland. Met “Clinch!” is TBO aan hun (denk ik) tweede studio album toe. Met hun titelloze debuut album uit 2012 wonnen ze de ‘Debut Album of the Year’ award van het Duitse magazine ‘Wasser Prawda’. “Clinch!” is een album met hoofdzakelijk eigen Martin Olsen nummers en één John Németh cover. Voor het album wisten ze Duke Robillard te overtuigen mee te doen.

 

Wij kwamen vooral naar het theater voor een babbel met én de show van Thorbjørn Risager & the Black Tornado! (zie interview)

“Risager & Co seamlessly explores rock, blues, gently crafted ballads, soul, r&b and deeply wrought funk… “

De Deense singer-songwriter Thorbjørn Risager studeerde in Kopenhagen af aan het gerenommeerde Rytmisk Musikkonservatorium. Hij richtte in 2003 de zevenkoppige Thorbjørn Risager Blue 7 band op, met wie hij debuteerde met het album ‘Live 2004’.

Vanaf 2005 en het album ‘From The Heart’ [2006] treedt Thorbjørn op onder zijn eigen naam. In 2014 brengt hij met een achtkoppige band (met nog altijd vijf leden van het éérste uur!) onder de naam Thorbjørn Risager & The Black Tornado, zijn negende album ‘Too Many Roads’ uit. Risager treedt ook als duo op samen met pianist Emil Balsgaard.

Risager, de man uit Kopenhagen, is een erg bezige muzikale bij, die met zijn Tornado’s voor zijn elfde release, opnieuw naar de studio trok. ‘Change My Game’ is een album met een titel die spreekt voor de band en, een erg creatief album, waarin Risager voor zijn nieuwe muzikale ideeën en songwriting een uitweg vond. Het is voor de eerste keer een album, dat ze volledig zelf gemixt en geproducet hebben.

Thorbjørn Risager stond in Horsens op het podium met de uitstekende gitarist Peter Skjerning, toetsenman Emil Balsgaard, bassist Søren Bøjgaard, drummer Martin Seidelin, saxophonist Hans Nybo en trompettist Peter W Kehl. Een erg gemotiveerde Risager speelde een uur lang rauwe blues, waarbij de vonken oversloegen en het publiek liet blijken, dat de aftrap goed gegeven was.

Wij trokken, wetende hoe het Deense bier weer smaakte (en hoeveel het kostte), in de vroege morgen met een gevoel richting Bygholm Lake Camping, waar het goed vertoeven was. Morgen openen onze Noorderburen Detonics dag 1 en op zaterdag sluiten The Bluesbones de deuren. Wat kan een uitdaging nog mooier maken?...

Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers

meer Foto © Manon Houtackers

 

VIDEO 1 - VIDEO 2 - VIDEO 3 - VIDEO 4 - VIDEO 5 - VIDEO 6

 

Bluesjam met Thorbjørn Risager - Hootchie Cootchie Man

@ club stage at the EBC - Horsens, Denemarken - 06/04/17

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

HORSENS, DENEMARKEN - 06-07-08/04/17