EUROPEAN BLUES CHALLENGE @ HORSENS, DENEMARKEN - 08/04/17

 

DAY 3 : SATERDAY 8th April:
COMPETITION DAY2 at Forum Horsens:
14:30 : Blues market at Fængslet (foto's)
20:00 : Competition at Forum Horsens

1. Switzerland: Pascal Geiser Band
2. Luxemburg: Kid Colling
3. Croatia: Rolin Humes
4. Sweden: Headline Blues Band
5. United Kingdom: Kaz Hawkins Band
6. Norway: Daniel Eriksen
7. Finland: Honey B. Family
8. Estonia: Rene Paul Blues Band
9. Spain: Los Mambo Jambo
10. Belgium: The BluesBones

De presentative van deze EBC wordt gedaan door Jesper Bjarnesen. Deze sympathieke Noor is afkomstig uit Horsens en is een ervaren blues en jazz muzikant. Dit liet hij op dag 1 al horen. Bjarnesen is al meer dan dertig jaar actief in de locale muziek scene.

Pascal Geiser Band

Zwitserland opent competitiedag 2 heel energiek met de Pascal Geiser Band. Het lijkt erop dat de tien overblijvende artiesten/bands dag 1 geëvalueerd hebben en vanaf de éérste band, het roer willen omgooien. Met drie blazers (Stefan Künzli: sax, Ernst Buchinger: trompet & Dominik Honauer: trombone), vliegt Geiser er met “Take It Or Leave It”,direct en met erg veel enthousiasme swingend in.

“ He plays the Blues… He lives the Blues… He enthuses with Blues… “

Pascal Geiser, een man met veel dynamiek en charisme, is opgegroeid met de blues. Geiser vertelt mooie verhalen in zijn songs, die soms zacht en lief, maar ook dynamisch kunnen zijn.  Naast hem staat (al vanaf het begin) de muzikale directeur van de band Shanky Wyser (keys), Claudio Berla (bas), Simon Moll (drums) en Rolf Mosele (gitaar).

“Take It Or Leave It”, het trieste “Now You’re Gone” en het swingende “Everybody Has the Blues (I’m So Lucky)” kiest hij voor zijn twintig minuten.

De jonge gitarist Kid Colling vertegenwoordigt de hedendaagse blues in Luxenburg. Met zijn voeten in het slijk van de Mississippi en afgewerkt met wat jazz en funk vliegt ook hij er direct en slim in met “I’m Losing”, gevolgd door de slow blues “Baby Please” en “The Devil’s Gall”. In zijn creatieve aanpak en voor het brengen van de juiste groove, wordt hij geholpen door Luca Sales (keys), Tom Heck (bas) en Gilles Bernard (drums). Voor Kroatië staat op het podium een viertal: Rolin Humes. Het is een band die de blues rock principes naar haar eigen hand zet en daarom erg vernieuwend is in de muziek scene van Kroatië. Beïnvloed door de Allman Brothers en Dr. John, zoekt Rolin Humes haar weg balancerend op een touw tussen vroeger en nu. De band is opgericht in 2011. In 2013 debuteerden ze met ‘Rolin Humes welcomes you to the Penultimate Supper 6/8. Op het EBC podium staan  Robert James Hudulin (zang, piano), Emil Biscan (bas), Nikola Smiljanic (gitaar) & Matej Smiljanic (drums). Uit Umeå, uit het Noorden van Zweden komt de Headline Blues Band. De frontman van de band is zanger/pianist Johan Öhman. Met Ulph Johansson (gitaar), Ulf Sundqvist (drums) & Tomas Fredlander (bas) staat hij met één voet in Chicago en met de andere voet in New Orléans. Ze openen hun set met “Barefoot Rock”, vervolgen met een “sad song” “Cold Weather Taste” en pakken daarna iedereen knap in met “You Can’t Judge By It’s Cover”, een nummer uit 1962 van de rock & roll pioneer Bo Diddley. Het nummer is geschreven door Willie Dixon:

You can't judge an apple by looking at a tree
You can't judge honey by looking at the bee
You can't judge a daughter by looking at the mother
You can't judge a book by looking at the cover

Kaz Hawkins Band

We kwamen haar tegen –ik spreek hier over de Britse zangeres Kaz Hawkins- in Kulisselagerat kelder tijdens de jam sessie van de vorige avond en wisten toen al dat, al was het al door haar verschijning, dat “blues darling Kaz Hawkins from the UK is no longer Northern Ireland’s best-kept secret!...” Hawkins is een dame met “knock your socks off vocals” (want zo omschrijft men haar verder…) en een “equally delicious firework of a character”. Met deze kwaliteiten, haar “look” (haar onmiskenbare handelsmerk) en haar podium présence, moet ze méér zijn dan enkel een singer-songwriter. Met gitarist Nick McConkey werkt Kaz al jaren samen. Drummer Peter Uhrin vervoegde de band in 2015 en de bassist heet Jan Uhrin. De Kaz Hawkins Band bracht o.a. “Drink With the Devil” en de Willie Dixon klassieker “I Just Wanna Make Love To You”. Ze noemde het “my interpretation of the blues…”. FANTASTISCH!

Noorwegen zond Daniel Eriksen, een van hun beste slide gitaristen. Erikson is al twintig jaar actief. Zijn stijl is puur, is Mississippi delta blues, infused met ritmes uit New Orléans, gospel en boogie. Met drummer Stig Sjøstrøm brengt hij o.a. de traditionele gospel (een call & response song) “John the Revelator” en de boogie “Artic Slam”. Honey B. Family is een trio, met moeder Aija ”Honey B” Puurtinen als bassiste en zangeres, vader Esa Kuloniemi als gitarist en hun vijftienjarige zoon als drummer. Ze spelen al zo’n drie jaar samen. Hun repertoire bestaat uit blues en gospel. Het trio werkt momenteel aan hun debuut album. De Rene Paul Blues Band is een rock quartet uit Estonia, die elektrische blues speelt, met een hedendaagse rock twist. De band wordt geleid door de tweeëntwintig jarige singer-songwriter / keyboardspeler Rene Paul. Met gitarist Oskar Malleus, bassist Raimond Mägi & drummer Peep Kallas, kom je tijdens hun optreden Jimi Hendrix, Muddy Waters, Albert King en Joe Bonamassa tegen. Vorig jaar nog Winnaar van de EBC, nu staat Spanje hier met Los Mambo Jambo. Dit instrumental combo is wat de naam doet blijken. Met hun mix van rock & roll, rhythm & blues, blues, surf en swing, wordt het een heel energieke show. Met Dani Nel·lo op sax, Dani Baraldés op gitaar, Ivan Kovacevic op bas en Anton Jarl op drums, brengen ze hun unieke Jambophonic Sound.

The Bluesbones

“Last but… (adrenalinelised?)…” (eindelijk) onze eigenste The Bluesbones… Ze zouden, zo bleek uit een interview met Nico, drie eigen nummers brengen, die (volgens het programma) “both slowly and intimately as well as groovy and shaky” zouden zijn. Het publiek, dat wat meer naar het podium gekomen was, genoot zichtbaar van de zang van een zelfzekere De Cock Nico, Edwin Risbourg -zonder hoed en zonder ringen!- (Hammond), een uitmuntende Stef Paglia (gitaar), Geert Boeckx (bas) & Koen Mertens (drums)! Je kon in “Find Ma A Woman”, “Devil’s Bride” en “Voodoo Guitar” de pure (bedoelde) “blues content” voelen!

“ We’re in for a great FINAL!... “

 

Het was niet zo heel lang wachten op de uitslag van de EBC 2017. Een uitslag, die met PASCAL GEISER BAND (CH) op plaats drie, THE BLUESBONES op plaats twee én met de KAT HAWKINS BAND (UK) op plaats één, niet zo uitzonderlijk was.

Wij zijn als Belgen méér dan gecharmeerd en uitermate fier met deze ereplaats, want tweede eindigen is niet altijd “per definite” de mindere zijn! Maar, hebben we feitelijk niet gewonnen? Want, wie startte er -met 51,9% vóór & 48,1% tegen-  pas de Brixet procedure en, wil er uit de EU stappen?

Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers

meer Foto © Manon Houtackers

 

 

The BluesBones prijsuitreiking @ EBC - Horsens, Denemarken - 08/04/17

 

Pascal Geiser Band @ EBC - Horsens, Denemarken - 08/04/17


Kid Colling @ EBC - Horsens, Denemarken - 08/04/17


Rolin Humes @ EBC - Horsens, Denemarken - 08/04/17


Headline Blues Band @ EBC - Horsens, Denemarken - 08/04/17


Kaz Hawkins Band @ EBC - Horsens, Denemarken - 08/04/17


Daniel Eriksen @ EBC - Horsens, Denemarken - 08/04/17


Honey B. Family @ EBC - Horsens, Denemarken - 08/04/17


Rene Paul Blues Band @ EBC - Horsens, Denemarken - 08/04/17


Los Mambo Jambo @ EBC - Horsens, Denemarken - 08/04/17

 

The BluesBones - their full concert for EBC 2017 @ Horsens, Denemarken - 08/04/17

-- Find Me A Woman @ EBC - Horsens, Denemarken - 08/04/17
-- Devil's Bride @ EBC - Horsens, Denemarken - 08/04/17
-- Voodoo Guitar @ EBC - Horsens, Denemarken - 08/04/17

 

Bluesjam with The winners of EBC 2017 @ EBC - Horsens, Denemarken - 08/04/17

 

Mike Vernon producer @ EBC - Horsens, Denemarken - 08/04/17

 

Artiest info
website  
facebook  

HORSENS, DENEMARKEN - 06-07-08/04/17

 

Kid Colling

Rolin Humes

Headline Blues Band

Kaz Hawkins

Daniel Eriksen

Honey B. Family

Rene Paul Blues Band

Los Mambo Jambo

The Bluesbones