THEO KATZMAN @ ABCLUB, BRUSSEL - 12/04/18

Theo Katzman, voor vele muziekliefhebbers nog een nobele onbekende, anderen hebben het muzikale genie van deze 31-jarige Amerikaanse multi-instrumentalist reeds ontdekt.

Zijn huidige bekendheid heeft hij vooral te danken als één van de oprichters van de funkrock band “Vulfpeck”. Deze band slaagde erin muziekstreambedrijf Spotify zowat 20.000 $ lichter te maken met hun album “Sleepify”, tien nummers van 30 seconden stilte door de fans duizendenmaal gespeeld waardoor de band de royalties kon optrekken om zo hun volgende tour te financieren. Vulpeck heeft sinds hun ontstaan drie albums achter hun naam staan en speelde verleden jaar nog voor een uitverkochte Ab zaal een schitterend concert.Theo Katzman bracht in 2011 een zelf gefinancierd soloalbum uit “Romance Without Finance”, een album waarbij pop, soul en folk zijn voornaamste muzikale invloeden zijn. In 2017 kwam er de opvolger “Heartbreak Hits” uit, een album waarop de liefde centraal staat vooral dan het liefdesverdriet, veel harten en zielenpijn in zijn teksten, hoewel dit niet steeds te merken is aan zijn muziek die dikwijls een zonnige toon heeft. “Heartbreak Hits” is een album dat je meteen aanspreekt en niet meer loslaat. Vermits de man slechts vier optredens op het Europese vasteland speelt en de Ab club één van deze plaatsen was, gaf het ons een unieke kans om Katzman en band eens live aan het werk te zien.

Dat het optreden van Vulpeck van verleden jaar nog steeds nazindert is duidelijk want een heleboel fans waren ook nu weer paraat. Muzikaal zit Katzman wel in een ander vaarwater, hij profileert zich meer als singer-songwriter waarbij het nummer centraal staat terwijl bij Vulpeck de instrumenten een centrale rol vervullen.

In alle stilte komt drummer Jordan Rose het podium op en na wat getrommel begint hij steeds steviger te meppen, een kleine drumsolo als intro het is eens iets anders. Joe Dart (bass en ook Vulpeck lid), Lee Pardini (Keys) en Jonas Cornelison (gitaar) vervoegen hem en als ook Theo Katzman het podium opkomt wordt het openingsnummer van “Heartbreak Hits”, “Hard Work” ingezet. Een prettige radiosong over het ‘werk’ dat je ook in een relatie moet steken om deze optimaal te houden. Een goedlachse Katzman geniet ervan dat de zaal goed gevuld is en het publiek erg meelevend is, dankbaarheid alom. Het mooie melodische “Break Up Togheter”, tijdens een liefdesbreuk lijden beiden, wordt knap omlijst door de slide gitaar van Cornelison, ook de zang van Katzman is voortreffelijk, zijn tenorstem die tijdens het refrein overgaat in falsetto, feilloos. Het volledige album “Heartbreak Hits” wordt gespeeld alsook de bonustrack “Pop Song” dat als single in 2013 reeds werd uitgebracht. Muzikaal is de band top, bijkomende muzikale arrangementen worden uit de mouw geschud en de timing bij de breaks is steeds perfect.

Van soulvolle ballads zoals “My 1 Bedroom” en “Good To Be Alone” tot het door het publiek meegezongen, stevige “My Heart Is Dead”, alles gaat erin als zoete koek. Even een tussenpauze wanneer Katzman solo op elektrische gitaar een gloednieuw nummer speelt, een nummer over het verlangen naar liefde, de Club is ondertussen muisstil geworden. Met de Fleetwood Mac cover “Say You Love Me”, inclusief vingervlug gitaarwerk van Cornelison wordt de hoofdset beëindigd. Maar na slechts twee minuutjes staat de band alweer op het podium om een memorabele versie van het grotendeels ‘a capella’ gezongen “Love Is A Beautiful Thing” te brengen, dat Pardini en Cornelison ook een stukje konden zingen hadden we eerder al opgemerkt. Tijdens “One Of These Nights” (The Eagles) krijgen de bandleden volop de ruimte om te soleren, het basgitaarspel van Joe Dart is imponerend, eindelijk eens een basgitaarsolo gehoord die niet vervelend is, ook Pardini op keys en Cornelison op gitaar doen hun duit in het zakje en dat drummer Jordan Rose een stevig ritme kan neerzetten wisten we al. Tot slot was het nog eens volop meezingen met “As The Romans Do”, powerpop op zijn sterkst.

Theo Katzman straalt muziek uit, heeft sterke nummers en speelt deze met zoveel passie en plezier dat het niet anders kan dat hij binnen enkele jaren in de zaal onder ons speelt!

Luc Nuyts

Fotoalbum © Sonja Schepers


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL