WHITNEY ROSE + TWIN BANDIT @ MUZIEKCLUB N9, EEKLO - 28/04/18

Whitney Rose

Zaterdag bij het betreden van club N9 dacht ik waarlijk dat ik voor het bijwonen van het concert van Whitney Rose qua dresscode iets over het hoofd had gezien. De vele cowboyhoeden en bijhorende boots lieten niets aan de verbeelding over omtrent het soort muziek dat die avond op het menu stond. Nu, deze blankemansblues heeft mij altijd reeds kunnen bekoren dus ook ik keek verwachtingsvol uit naar de Belgische doortocht van de Canadese Whitney.

Maar vooraleer zij haar duivels mocht ontbinden was het de beurt aan de lieftallige dames Hannah Walker & Jamie Elliott aka ‘Twin Bandit’. Dit eveneens Canadese duo leerde elkaar een 6-tal jaar terug kennen op de muziekschool en besloten samen songs te schrijven. Dat ze beiden over een meer dan behoorlijk stemgeluid beschikken, dat in samenzang de stelling 1+1 = 3 duidelijk kracht bijzet , was ook mooi meegenomen. En ook live maakten ze dit helemaal waar. Elk gewapend met een akoestische gitaar en een mix van songs uit hun beide albums ‘For You ‘ (2015) en ‘Full Circle’ (2017), aangevuld met enkele nieuwere songs overtuigden ze het N9 publiek van hun kunnen. Halverwege hun set kregen ze nog het gezelschap van Emile Scott op leadgitaar en David Simard op keys. Klinken hun heerlijke harmonieên als engelengezang, waarschijnlijk zijn het toch geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken want toen Hannah’s vriendje steeds maar vroeg om een song gewijd aan hem , schreef ze er inderdaad eentje. De titel ‘So Long’ laat echter niets aan duidelijkheid te wensen over. De dames noemen oa. Emmylou Harris en Daniel Lanois als grote inspiratiebronnen. Het was trouwens met een hemelse cover van Lanois’ ‘Black Hawk’ dat ze hun wondermooie set af sloten. In een ideale wereld zou de heer Lanois zich moeten ontfermen over deze 2 nachtegaals, en net zoals met Emmylou zou dit een perfect huwelijk zijn. Zin in een trio Daniel ?

In de figuur van haar producer Raul Malo, leadzanger van the Mavericks, heeft Whitney Rose reeds een beschermheer met enige faam gevonden. Zowel bij ‘Heartbreaker Of The Year ‘ (2015) als bij ‘Rule 62’ (2017) stond Raul achter de knoppen , en dat hoor je er ook aan . Voor de opnames van het laatste album, een mix van Country, Roots en Americana , verhuisde Whitney trouwens van Canada naar Austin. Op deze Europese tour laat ze haar begeleiden door een 4 koppige band (bas,drum,rhythm & solo gitaar), met een duidelijke hoofdrol voor gitarist Mike Molnar die het concert meteen hevig solerend startte met een stevige instrumentale versie van ‘Ode to Billie Joe’ van Bobbie Gentry, een song die trouwens in de bisronde terugkwam (I sing this song since I was 3 years old cfr. Whitney) . Zelf startte deze pittige meid haar set met enkele oudere songs ( ‘My First Rodeo’ , Lasso’ ) vooraleer de nadruk kwam te liggen op haar nieuwste album. Hoewel een frele verschijning straalt deze dame zoveel zelfzekerheid uit dat je er waarschijnlijk best vriendjes mee blijft. De song ‘You Don’t Scare Me’ werd aangekondigd met ‘a song I wrote for an asshole’. Later in de set kregen we trouwens een heel bevlogen uitvoering van Leslie Gore’s ‘You Don’t Owe Me’ en geen mens in de N9 die aan haar woorden twijfelde ! Ook ‘Suspicious Minds’ van de King kreeg een plaats op de setlist. En bij ‘I Can’t Stop Shakin’ voegde menigeen de daad bij het woord. De songs over ‘divorce, anxiety …volgden elkaar in sneltempo op. Door het ontbreken van een steelgitaar werd de groepssound vnl. bepaald door het gitaargeweld van een schitterende Mike Molnar die de rest van de band hiermee toch ietwat in de schaduw speelde. Met een stevige versie van ‘ Time To Cry ’ kwam er een einde aan de set, maar niet geweend, al snel mocht gitarist Mike de bisronde openen met een mooie versie van ‘Sleep Walk’, een gouwe ouwe van de broertjes Santo & Johnny Farina, maar beter gekend in de versies van oa. the Ventures en the Shadows. Naast het reeds vernoemde ‘Ode to Billie Joe’ kregen we als afsluiter nog ‘ 2 More Bottles Of Wine’ , die ik wijselijk niet heb uitgedronken, want ik moest nog met mijn paard, sorry auto, naar huis. Prachtige americana avond waarbij we echt verwend werden met de hemelse stemmen van de dames van Twin Bandit en de stevige country van Whitney Rose.

Jan Van Streydonck

Foto's Jurgen DHont

Setlist TWIN BANDIT : Seven Days - Zephyr - I Denied You - Waiting - For You - I Try - So Long - Black Hawk (D.Lanois)

Setlist WHITNEY ROSE : Ode To Billie Joe (Bobbie Gentry) - My First Rodeo - Lasso - Three Minute Love Affair - My Boots - You’re A Mess - Arizona - You Don’t Scare Me - Suspicious Minds (Elvis) - Better To My Baby - Wyoming - Couldn’t Leave You - Can’t Stop Shakin’ - I Don’t Want Half - The Devil Borrowed My Boots - Truckers Funeral - You Don’t Own Me (Leslie Gore) - Time To Cry Bis: Sleep Walk ( Santo & Johnny Farina) - Ode To Billie Joe ( Bobbie Gentry) - 2 More Bottles Of Wine

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO

 

Twin Bandit

Whitney Rose