WINK BURCHAM @ DE VERKADEFABRIEK, DEN BOSCH - 03/04/18

De Verkadefabriek te ‘s-Hertogenbosch heeft een prachtige affiche als het gaat om americana concerten. Onder de subtitel "Blue Room Sessions" zijn er tweewekelijks concerten met internationale allure. Programmeur Ad van der Laan weet de krenten uit de pap naar Den Bosch te halen. En wat is deze concertzaal een juweel! Een echt Amerikaanse sfeer door de stoelen, fauteuils en banken die door de zaal staan opgesteld met achterin een bar, zodat je in staat bent om op een heel relaxte manier te gaan genieten van geweldige muziek. Het publiek is vanavond in grote getale op komen dagen, getuige de volle zaal.


Vanavond staat Winck Burcham op de affiche, allereerst samen met Jacob Tovar. Echter, door problemen werd Jacob vervangen door bassist Paul Wilkes die normaal gesproken ook zijn vaste bassist is. Daarnaast is er nog een verrassing aan het gezelschap toegevoegd, nml gitarist Fabian Cornelissen. Winck is nog behoorlijk jong maar heeft toch al een reeks prachtige albums op zijn naam staan. Hier in Europa is er een soort verzamel album op de markt verschenen met als titel: "Cowboy Herous And Old Folk Songs". Het album "Cleveland Summer Nights" uit 2016 is zijn laatste werk. Vanavond zullen we veel divers werk van hem horen. Hij heeft echter geen setlist, zodat het voor hem en zijn begeleiders een verrassing gaat worden wat er gespeeld wordt.

Winck heeft een prachtige stem, heel rustig; zonder veel uithalen zet hij toch een typisch country geluid neer. Hij speelt akoestisch gitaar waarop hij afwisselend fingerpicking en slag speelt. Met zijn voet bedient hij een foot stomp zodat hij een soort drum effect toevoegt.

Als verrassing is Fabian Cornelissen aan de line-up toegevoegd en dat is zeer vermakelijk. Dit is pas zijn tweede optreden samen met Winck maar dat is eigenlijk niet te merken. Hij speelt afwisselend klassiek akoestisch gitaar en elektrisch gitaar. In de meeste nummers zit wel ergens een intermezzo waarin hij mag schitteren. Echt geweldig, fantastisch zoals hij steeds de tune van de songs te pakken heeft en elk nummer weet uit te bouwen. Daarnaast zorgt Paul wilkes met zijn staande bass steeds voor een strak ritme. Townes van Zandt is één van zijn grote inspirators geweest en een nummer van hem kan dan ook niet ontbreken. "Flying Shoes" is dan ook een prachtige afsluiter van de eerste set. We krijgen een discussie met de zaal of we wel of geen break willen. Eigenlijk is het geen discussie, Winck wil er even tussen uit. Na de pauze gaan we verder met het nummer "Cleveland Summer Nights". Een werkelijk fantastisch mooi nummer, hoogtepunt van vanavond. Een fantastische stem, heel loom gezongen, je voelt de hitte in Cleveland, in de zwoele nacht, luisterend naar de radio. Daarna wederom een hoogtepunt, een nummer over een truckdriver die elke dag dezelfde rit maakt en verliefd wordt op een meisje. Niet op een meisje in een truckdriver's café maar op een meisje op een groot billboard langs de snelweg. Met een echte J.J. Cale tulsa sound begeleiding is dit wederom een kippenvel moment. Na dit nummer heeft hij goed nieuws voor ons. Het meisje bestaat echt en ze worden verliefd op elkaar. Op dat moment begint ze echter te praten over een huwelijk. Hoe het verder is afgelopen werd niet helemaal duidelijk maar het is wel een mooi verhaal. De tweede set bevat enkele covers, zoals het nummer "Your Sister Cried", bekend van Mary Gauthier, maar geschreven door Fred Eaglesmith. Fabian geeft er met zijn elektrisch gitaar juist dat net ingetogen sfeertje meer inhoud.

J.J. Cale kruipt steeds tussen de nummers door maar nu krijgen we een cover van Mr Tulsa Sound himself met "Magnolia". Heerlijk easy, sloom, maar toch een opstuwend ritme aangelegd door bassist Paul Wilkes, zo strak gespeeld. Fabian pielend op zijn gitaar en Winck met een slide. Yes, "Got to get back to you, babe. You're the best I ever had". Het lijkt wel of we nu alleen maar nummers krijgen uit "The Great American Songbook". Want op verzoek krijgen we nu ook Hank Williams met echte snik te horen. We gaan naar het einde maar niet voordat Winck en zijn metgezellen een akoestisch encore spelen. Een werkelijk schitterend nummer van Buddy Miller; "Wide River To Cross". De toegift is nog niet voorbij, met Bob Dylan's "Don't Think Twice It's Allright" druipen ze af onder een groot applaus. Winck heeft er echter zoveel plezier in gekregen dat hij besluit om nogmaals een toegift te spelen. Uit de zaal klinkt het verzoek voor het nummer "Chemical Train" en die krijgen we dan ook te horen. Daarna volgt nog het nummer "Restless Night" en betekent toch echt het einde van deze fantastische avond.

Kijk nog eens op de website Blue Room Sessions.nl voor nog meer prachtige concerten. Het is echt de moeite waard. Dit voorjaar zijn er nog een aantal te beluisteren maar ook voor volgend seizoen begint de agenda al weer aardig te vullen.

Roelof Passies

Foto's Monique Nuyten


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

VERKADEFABRIEK, DEN BOSCH