HOOKROCK INDOOR 13de edition @ O.C. ROOIERHEIDE, DIEPENBEEK - 27/04/19

Hookrock Indoor ging dit jaar op zaterdag 27 april al voor de dertiende keer, zoals in het voorbije jaar, ook door in O.C. Rooierheide in Diepenbeek. De formule waarvoor de ploeg van voorzitter Yvan Jacobs opnieuw koos is de mix van coverbands, Belgische bands en één internationale bluesband, dit jaar het jonge Noorse talent Joakim Tinderholt met zijn band. Of met de ingeslagen weg de verwachtingen opnieuw ingelost werden, lees je in dit verslag. 

De eerste drie bands zijn Belgisch: TMT, Bullfrog Tattoo en Shakedown Tim & the Rhythm Revue. Respectievelijk drie Waalse blues rockers, een Vlaamse tribute band die het Ierse icoon Rory Gallagher uit zijn assen laat oprijzen en de (gewijzigde) bluesband rond Tim Ielegems (Fried Bourbon). Als afsluiter is er de coverband Letz Zeppelin. De band bestaat uit een Britse frontman en drie rockers van eigen bodem. E.e.a. klinkt alvast veel belovend.

Uit de regio Verviers komt het explosieve trio TMT, c'est à dire: Marc "Hellcat" Minet (gitaar, zang), Thierry "Roy" Warnotte (bas, zang) & Renaud “The Machine” (drums); nieuwkomer en vervanger van de vorig haar overleden Thierry Heselle (1961-2018). Wat weten we over TMT? Ik citeer even uit hun Facebook info: “De weg van hun eerste geïmproviseerde optreden tot het krijgen van herkenning, was een lange en moeilijke weg. Op geïmproviseerde podia, in de kleinste cafés, op festivals en in concertzalen, TMT speelt voor het plezier, en vooral voor dat van jullie…”. Tot zover TMT, want voortaan moet je ze schijnbaar als Hot Muffin aanspreken. Als opener van deze dertiende editie in Diepenbeek haalden ze “voor sfeer en gezelligheid” met nummers als Muddy’s “Hoochie Goochie Man” en Jimmy Rogers’ “Rock This House” een meer dan voldoende.

Pierre Bataille (zang), Vandermotte Yves (gitaar), Luc Heyvaerts (keys), Frank Verdier (bas) & de Diepenbekenaar Marc Bruyninckx (drums) zijn de Rory Gallagher tribute band Bullfrog Tattoo. De Ierse zanger en bluesgitarist Rory Gallagher (1948-1995) begon zijn carrière in de vroege jaren zestig. In 1966 formeerde hij het powertrio Taste met Eric Kitteringham (bas) en Norman Damery (drums). In 1970 ging hij solo verder met de Rory Gallagher Band. In de jaren zeventig speelde ook de Belgische bluesgitarist Roland Van Campenhout regelmatig mee in de band van Gallagher. Tijdens een concert in januari 1995 in Nighttown in Rotterdam bleek Gallagher zo ernstig ziek, dat het voortijdig moest worden afgebroken. De zanger werd opgenomen in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en later overgebracht naar een ziekenhuis in Londen. Daar onderging hij in april 1995 een succesvolle levertransplantatie. Hij overleed echter twee maanden later aan een longontsteking. Hij ligt begraven aan de Saint Oliver's Cemetery in Cork.

Rory Gallagher had veel succes met zijn liveoptredens, maar scheen er nooit in te slagen dat op plaat vast te leggen. Hij schuwde met zijn houthakkershemden en zijn afgeblotte Fender Stratocaster alle vormen van glamour en deed ook nooit een poging een hit te maken. Hoe gaat Bullfrog Tattoo hier mee om? Zij openden hun set met “Rue the Day”, een nummer uit 1976 uit RG’s album ‘Calling Card’, waarbij Bataille al opviel door zijn hoge show gehalte. Aan hem de raad om een bril te kopen, wat het lezen van de teksten wat gemakkelijker maakt. Uit hun setlist vermeld ik ook “I Take What I Want” (‘Against the Grain’ [1975]), “Calling Card”, het reggae-achtige “Bad Penny” (‘Top Priority’ [1978]) en “A Million Miles Away” (‘Tattoo’ [1973]). “Bullfrog Blues” (‘Live in EU’ [1972]) maakte aan hun set een voorspelbaar einde. Dit géén RG-nummer (zoals Bataille liet uitschijnen), maar een cover van een nummer uit 1928 van William Harris, dat zowel Canned Heat als Rory Gallagher in hun songbook hadden opgenomen! Wat Bullfrog Tattoo voor Rory Gallagher kennis en kunde een onvoldoende geeft.

Tim Ielegems (zang, gitaar), Dennis Tubs (drums), Boss (bas) en Bart Stone (saxofoon) maakten deel uit van de line-up van Shakedown Tim & the Rhythm Revue. Vervang de bassist door Jack 'O' Roonie (Doghouse Sam, The Wild Ones), de saxofonist door pianist Ilja De Neve aka Ilias Scotch (Scotch, no Soda: 2010 - Ilja De Neve Quintet: 2017 - One Scotch, One Shakedown & One Bass: 2018) en de drummer door Koen Van Peteghem, dan heb je de Hookrock Indoor 2019 line-up van Ielegems’ bluesband. ‘O’ Roonie was in Diepenbeek de man met de staande bas én de enige zonder hoed. In het voorbije jaar brachten ze, als opvolger van hun debuut ‘Hard To Catch’ [2016], ‘Shakedown’s Th’owdown’ uit.

Al vanaf de eerste akkoorden hoor je dat hier een andere band stand. Uit hun geslaagde set zijn me de volgende nummers bijgebleven: “Blues After Hours”, de R’n’R versie van “Drop You Like a Bad Habit”, “Wild Calypso Night”, “Hard to Catch” en de instrumental “Red Hair”. Tim en zijn Rhythm Revue verwenden ons verder met “I Wanna See You Baby”, “Rollin’ On”, T Bone Walker’s “Street Walking Woman” (1951) en als “extraatje”, met een uitgebreide shakers-sectie en veel slide gitaar: “Lovin’ Man”. Conclusie: kwaliteit blues hoeft helemaal niet meer van ver te komen!

Als vervanger van Wim “den Huibbe” Huybrechts, kondigt Bart “Yasser” Arnauts (Black Cat Biscuit) hierna (waar het publiek duidelijk voor gekomen is) Joakim Tinderholt & His Band aan. Wat deze Noren ten gehore brengen staat garant voor een performance van formaat en een volle zaal. Met zijn authentieke vetkuif (toen zonder baard) was Tinderholt tijdens Moulin Blues 2016 in Ospel dé blues artiest, die uitstraalt wat zijn muziek doet vermoeden: pure R&B, verpakt in een flink knallende sound. Zijn aanwezigheid opnieuw tijdens Moulin Blues op 03+04/05 dit jaar, is voor Rootstime één van de reden, om er in Ospel zeker weer bij te zijn.

Joakim Tinderholt bracht in 2014 ‘You Gotta Do More’, in 2017 ‘Hold On’ en vrij recent de single “Love is a 4 Letter Word” uit. His Band bestaat verder uit: gitarist Häkon Høye, bassist William “Bill” Troiani en trommer (drummer) Robert Alexander Pettersen. De geoliede machine opent met een eerste selectie H. Høye & W. Troiani originals die komen uit hun debuutalbum: “You Gotta Do More” & “Stumblin’ and Thumblin’” gevolgd door “I Need a Woman (Cause I’m a Man)”. Uit ‘Hold On’ komt de rocker in Bo Diddley stijl “Jungle Bo” en “Farmer John”, waarbij ondertussen de dansvloer al te klein geworden is. Van Freddie King is de gospel blues “What About Love”, die al jaren op Joakim’s setlist staat en die hij opgedraagt aan Nick Curran (1977-2012). Aan medewerkster Arlette Martens (1955-2018) wordt “Hold On To Me” opgedragen. Er wordt daarna even wat stoom afgelaten op de knappe soul blues van Johnny Rivers “Poor Side of Town” en verder geswingd op “Number 9 Train” en zijn laatste single “Love is a 4 Letter Word”. Natuurlijk werder uitbundig geklapt en geroepen om nog wat “meer”. Er volgde nog een Eddie “the Chief” Clearwater tune en “I Got Loaded”, die ons deed geloven dat Los Lobos er ook bij was. Joakim Tinderholt is het levende bewijs dat oprechte blues geen nationaliteit kent.

Voor de diehard-rockfans bleef er nog de Belgisch / Britse tribute band Letz Zeppelin over, die de taak had om deze dertiende Hookrock Indoor 2019 af te sluiten. Door de Britse zanger/frontman Michael Devlin, gitarist Berre Van Hoeylandt, bassist/keyboardspeler Levi Verheijen en drummer Bruno Meeus wordt er al sinds 2010 gezocht naar wat Robert Plant en Jimmy Page en de Led Zeppelin zowat onsterfelijk maakte. Het viertal, het was toen al zondag, maakte op mij indruk met nummers als de “Immigrant Song”, “Good Times and Bad Times” en “Kashmir”. Daarna viel de nacht op ons en ging de kaars opeens sneller uit. 

Om aan de wat mindere opkomst iets te kunnen doen, denk ik dat de volgende (goed bedoelde) adviezen kunnen helpen: doe het met 1 coverband minder en ga voor wat méér blues/roots, aandacht voor het geluid / PA, aub weer geen andere drankjetons én, zorg ervoor, dat het even gezellig blijft. Tot op editie #14!

Eric Schuurmans

foto © Walter Wouters

 

Joakim Tinderholt & his Band HOLD ON TO ME @ Hookrock Indoor, Diepenbeek - 27/04/19
Opgedragen aan Arlette Martens (01.10.1955 - 30.08.2018)

meer video's: POOR SIDE OF TOWN (J. Rivers) - NUMBER 9 TRAIN

 

Shakedown Tim & The Rhythm Revue WILD CALYPSO NIGHT @ Hookrock Indoor, Diepenbeek - 27/04/19

meer video's: RED HAIR - IF I SHOULD LOOSE YOU

Wij kijken uit naar HOOKROCK OUTDOOR 2019. Het festival gaat ook in O.C. Rooierheide door op 05 & 06 JULI, met de volgende namen: op 05/07: EXTRA NAPKINS (BE) - VANJA SKY (HR) - ZAC HARMON feat. TEXAS SLIM (US) - THE KOKOMO KINGS (US) & op 06/07: ONE TIME BLUES BAND (BE) - TRAVELLIN’ BLUE KINGS (BE/NL) - THE ROCKOLITES (BE) - LIL’ RED & the ROOSTER (US/FR) - MALFORD MILLIGAN & the SOUTHERN ACES (US/NL) - SUGAR RAY & the BLUETONES feat. LITTLE CHARLIE & DUKE ROBILLARD (US) - THE REVOLUTIONAIRES (UK)…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

O.C. ROOIERHEIDE, DIEPENBEEK - 27/04/19