NOVASTAR @ HANDELSBEURS, GENT- 23/04/19

De Gentse Handelsbeurs, één der leukste concertzalen van ons Belgenland en Novastar, een der beste Belgische bands van de laatste jaren… dit kon niet anders dan vonken geven toch? Maar vooraleer we daar de bevestiging van konden krijgen mocht Nana Adjoa, een Amsterdamse met Ghanese roots, met haar soulfulle jazzy songs de zaal op de juiste temperatuur brengen. In Nederland doet ze dit met band maar hier deed ze het, vrij verdienstelijk, solo, waarvoor het publiek haar dan ook bedankte met een beleefd applaus.Maar het talrijke publiek was natuurlijk gekomen voor Novastar, het geesteskind van Joost Zweegers. In het najaar van 2018 trok Joost, na een schrijfretraite in Bretagne, met zijn nieuwe songs naar de Engelse kuststad Brighton. Samen met producers Andrew Britton en Mikey Rowe , deze laatste onder meer bekend van zijn werk met David Gilmour, Stevie Nicks en Noel Gallagher, werd daar zijn jongste album ‘In The Cold Light Of Monday’ ingeblikt. Het zijn de songs van dit album (zijn vijfde pas in 18 jaar!) die de basis vormden van het optreden in de Handelsbeurs, dit samen met de pareltjes uit zijn vorige succesvolle albums natuurlijk. Het concert opende trouwens met enkele van die pareltjes. Na een paar stevige tikken op de bovenkant van zijn piano (wat krijgt die te verduren tijdens een concert !) kregen we ‘Never Back Down’, onmiddellijk gevolgd door ‘Because’ .Het eerste deel bevatte trouwens wel meer ‘gouwe ouwe’ want ook ‘Mars Needs Woman’ , ‘Tunnelvision’ ‘When The Lights Go Down’ kregen een stevige beurt. In de nieuwe bezetting van de band is er een duidelijke hoofdrol weggelegd voor Reinhard Vanbergen (DAS POP), die allerlei gitaren afwisselt met interventies op viool en pedal steel. Maar ook de uitstekende ritmesectie laat zich niet onbetuigd. En met een gedreven en getormenteerde frontman als Joost is het als muzikant dan ook onmogelijk om even weg te dommelen want constant worden ze door hem tot het uiterste van hun kunnen gedreven. Soms knelt daar echter wel het schoentje, zo had ‘Lost And Blown Away’ mijn inziens een ietsje soberder uitvoering verdiend. Maar dat is detailkritiek. Naarmate het optreden vorderde kwamen de songs van het nieuwe album meer en meer aan bod, maar het concert dreef verder op hetzelfde hoge peil. De laatste song van de reguliere set ‘The Best Is Yet To Come’ bleek profetisch van aard, want een ruime bisronde volgde, waarin Joost een drietal songs uit het nieuwe album solo en akoestisch bracht, waarna de band als afscheid ‘Caramia’ en het nog steeds beklijvend mooie ‘Wrong’ op het publiek los liet. Wie kan er bij zoveel moois onbewogen blijven ?

Joost Zweegers is geen veelschrijver. Maar vijf albums op een dikke achttien jaar , maar bij hem geldt de regel ‘kwaliteit boven kwantiteit’. De songs op dit optreden in de Handelsbeurs bewezen dit eens te meer!

Setlist Novastar : 1. Never Back Down 2. Because 3. To Feel Your Love 4. Mars Needs Woman 5. Tunnelvision 6. Lost & Blown Away 7. When the Lights Go Down 8. Cruel Heart 9. Holly 10. Closer To You 11. Tides 12. Word’s Out 13. Home Is not a Home 14. Life Is All 15. The Best Is Yet To Come
Bis: 1. Tommy K Tyson 2. The Laines 3. Longtime 4. Caramia 5. Wrong

Jan Van Streydonck

Foto's © Yvo Zels Ancienne Belgique

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

HANDELSBEURS, GENT