WILLE & THE BANDITS @ SPIRIT of 66, VERVIERS - 25/04/19

Wille Edwards, een Britse muzikant (zanger/gitarist) uit Cornwall, is al jaren bevriend met twee “Bandits”: bassist Matt Brooks en drummer / percussionist (An)Drew Naumann. Wille & The Bandits brengen een mix van blues, rock, Latin en folk. Het trio vindt zijn inspiratie bij muzikanten als Ben Harper, Jimi Hendrix en bands als Pearl Jam. W&tB tourden al met rock/blues acts als Status Quo, Deep Purple, Joe Bonamassa en The John Butler Trio en speelden al tijdens de festivals van Glastonbury, Isle of Wight, Greenman, Shambala en Greenbelt. In Nederland traden Wille & the Bandits op tijdens het Culemborg Blues Fest. 2014 en het Bergs Blues Fest. 2018.

Na drie studio albums namen W&tB in maart 2013 in Ferme de la Madelonne in Sterpigny/Gouvy hun eerste live album op. In het Waalse centrum van de blues, in de tuinen van de Ferme Madelonne, vindt er jaarlijks in augustus het “Gouvy Jazz & Blues Festival” plaats.

Als opvolger van ‘Steal’ [2017] verscheen dit jaar hun vijfde studio album ‘Path’. Hun nieuwe album dat we hier al recenseerden (zie recensie), was één reden om naar de Spirit of 66 in Verviers te gaan, waar deze outlaws door Francis Geron wel vaker geboekt worden. De andere reden was, dat we met hen een ook afspraak gemaakt hadden voor een vrijblijvende babbel. Of naast hun “acid world rock” de Brexit dan ook ter sprake kwam, kom je aan de weet door in de volgende dagen op de Rootstime website het video interview te beluisteren / bekijken.

Met Francis, die met een oog de klok niet uit het oog verliest, weet je dat rond 20u30 het feestje in de Spirit zoals steeds begint én, dat het geluid méér dan “superbe” is. Of Wille, Matt & Drew er zin in hadden, dat vertel ik de afwezigen zo dadelijk. Wat uit het interview met Wille bleek en, wat ook te verwachten was, was dat de nummers op de virtuele setlist, vooral uit de tracklist van ‘Path’ zouden komen. Op hun nieuwe album staan elf originele songs (inclusief ”Watch You Grow”, een nummer dat de fans van W&B zeker al kennen en dat nu eindelijk op een album staat), met als rode draad de boodschap: “save the planet!”.

Het geluid was gecheckt en gefinetuned, de spots wat scherper gericht en op het podium stonden de microfoons, gitaren, drums en djembés klaar. Het is net half negen, tijd voor Wille & the Bandits!

Met vier nummers uit het nieuwe ‘Path’ album worden de jongeren, vanavond opvallend aanwezig, in de Spirit of 66 al direct in de juiste stemming gebracht. Met de blues rocker “Victim of the Night” (over iemand met problemen, die zijn toevlucht zoekt in de nacht), het funky “Make Love” (hippie Wille roept op om de liefde te bedrijven in plaats van oorlog te voeren), “Find My Way” (in deze felle rocker zit een knappe vertraging, uitstekende percussie en veel opgebouwde spanning), en “Watch You Grow” (Wille schreef het nummer uit liefde voor zijn eerste dochter en vertelt over de veranderingen die vader zijn voor hem betekenen) starten W&theB de show op deze druilerige kermisavond in Verviers. Het exotische van Wille’s lap steelgitaar blijft nog even hangen als hij Peter Green’s “Black Magic Woman” inzet en, ons opnieuw onderdompelt in een lange uitgesponnen groove, waarbij het opzwepende ritme van Andrew’s djembé, een grote rol speelt.

“Judgement Day”, “Keep it on the Down-low” en “How Long” zijn de volgende greep uit ‘Path’. Voor “Judgement Day” vond het trio zijn inspiratie in de TV serie “The Wire”. In “Keep it on the Down-low” is het Matt’s funky bassolo en de rap en hiphop, die voor de nodige reacties zorgen. “How Long” is een gevoelige ballade. Wille schreef het nummer op het strand van Cornwall naar aanleiding van de zelfmoord van Chris Cornell (1964-2017), de zanger van Soundgarden, die depressief was. In Wille’s gitaar voel je de angstaanjagende noodkreet en hoe zwaar een depressie kan zijn.    

Uit hun eerste album ‘New Breed’ [2010] komt het dansbare “Keep Your Head Up” en uit ‘Breakfree’ [2012] “Mammon”, waarin we even met het trio “stripped down” teruggaan naar de basis. Al zittend, met de akoestische gitaar op de knieën en de slide over zijn vinger geschoven doet Wille, na Matt’s intro op contrabas, “Four Million Days”. In deze ballade doet hij emotioneel het verhaal van iemand die op zoek is naar zijn ouders. Het is een folky nummer met een sterk refrein en een aanstekelige melodie. In het instrumentaal gedeelte maken Brooks op contrabas en Wille met knap slidewerk indruk. Wie er tijdens “One Way” indruk maakt is Drew. Hij “zingt” in dit politiek statement als een metal rocker en schreeuwt de huidige wereldleiders, om te kiezen voor vredevolle oplossingen voor de huidige wereldproblemen, in plaats van agressie en oorlog.

Het gaat naar tien uur toe als, in een lange stijgende climax, de laatste nummers aan de beurt komen met o.a. “Gypsy Woman” en “Got To Do Better” (twee nummers uit ‘Grow’ [2013]). De “encore” waar het uitbundige publiek spontaan om vraagt wordt “1970”, het enige nummer uit ‘Steal’ [2017]. Met het nummer gaan we letterlijk terug naar de seventies, “swinging on the good times”… Ja, wadde, wat was me dat?! Inderdaad, de “good times”!     

Het optreden van Wille & the Bandits, vanavond in de Spirit of 66, was vooral een ‘Paths’-event. Het was een erg gevarieerde en vooral erg dynamische show, met djembé en nummers op akoestische en elektrische gitaren én, met een terugkerende boodschap, die ik graag nog eens herhaal: “Redt onze planeet! - Sauvez notre planète!”. Ja, de Bandits hadden er heel véél zin in en het publiek genoot er geweldig van!

Eric Schuurmans

Voor nog meer WILLE & the BANDITS:
12/07/2019 @ BOSPOP – WEERT.NL

 

Line-up:
Wille Edwards: lead vocs, e, a & e lap steel guitar / Matt Brooks: six string e-bass & five string double bass, b-vocals / Andrew Naumann: drums, djembe, percussion, b-vocs

Set list:
Victim of the Night (5) – Make Love (5) – Find My Way (5) – Watch You Grow (5) – Black Magic Woman (Peter Green) (Living Free - Live) – Judgement Day (5) – Keep It On the Down-low (5) -  How Long (5) – Keep Your Head Up (1) – Mammon (2) – Four Million Days (5) – One Way (5) – Gypsy Woman (3) – Got to Do Better (3) – Encore – 1970 (4) / From: 5-Paths [2019] | 4-Steal [2017] | 3-Grow [2013] | 2-Breakfree [2012] | 1-New Breed [2010] |

 

 

GOT TO DO BETTER

 

MAMMON

meer video's : FIND MY WAY - WATCH YOU GROW - BLACK MAGIC WOMAN (PETER GREEN) - KEEP IT ON THE DOWN-LOW - GYPSY WOMAN - SCARED OF THE SUN - FOUR MILLION DAYS - '1970' THE GOOD TIMES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

VERVIERS - 25/04/19