(GE)VARENWINKELFESTIVAL, HERSELT - 26.08.16

Een bluesfestival dat nog nauwelijks voorgesteld moet worden is dat van Gevarenwinkel, de traditionele bluestweedaagse aan het slot van de zomervakantie, telkens ten voordele van een goed doel. Het was even geleden dat we er nog te gast waren, vaak wegens vakantie, maar dit jaar vonden we een gaatje om er op vrijdag aanwezig te zijn. Op een gewijzigde locatie weliswaar want er moest gezocht  worden naar een nieuwe, mooie locatie aan de Wolfsdonkesteenweg 160 waar heel wat vrijwilligers de handen uit de mouwen staken. We keken dan ook uit naar de eerste festivaldag.

 La Bomba

Met een erg onbekende naam op het programma: een Canadese-Nederlandse powerbluestrio  La Bomba met jongens die al even meedraaien in het circuit. De volumeknop werd goed open gedraaid zodat we maar al te graag een stapje achteruit gingen voor dit trio, dat ook actief is bij  heel wat nevenprojecten, zo blijkt. In hun repertoire waren Gary Moore, Van Halen en Steve Vai haast nooit uit de lucht en technisch zat het wel snor bij deze gasten, die konden rekenen op een goede respons van nogal wat  Nederlanders in de tent. Voor de liefhebbers van het genre alvast een opener die gesmaakt werd.

Anderen waren blij met de komst van Lisa Mills, zo bleek. Deze Amerikaanse sympathieke dame  mocht ‘haar ding’ (tot tweemaal toe) solo doen in de andere tent en deed dat met verve. Dit was zeker geen ‘tussendoortje’, maar deze zangeres-gitariste pakte het publiek mooi in met haar songs. Vooral uit haar meest recente album ‘I’m Changing’, gekoppeld aan heel wat mooi gebrachte covers. We hoorden onder meer knappe versies  ‘Son of a Preacher Man’, de originele hit van Dusty Springfield en ‘Bring It To Me’ van Sam Cooke.  Maar er was voor elk wat wils tijdens deze sessie: een beetje gospel, een vleugje soul en blues, wat folky deuntjes gekoppeld aan een countrysound. Het werd een eerste succesvolle passage in de Back To The Roots-tent met een dik verdiend bisnummer op vraag van een enthousiaste menigte.

The Travellin’ Brothers

In de grote tent was het dan verzamelen geblazen voor The Travellin’ Brothers, een band uit Bilbao, Spaans Baskenland dus. We keken dan ook benieuwd uit naar dit zestal, ook als winnaars van de European Blues Challenge in Brussel (2015). Zij brachten een mix brengt van erg dansbare muziek uit vele genres zoals swing en jazz uit de dertiger en veertiger jaren gekoppeld aan de bluesklanken. Dit alles ondersteund door bijwijlen mooie saxsolo’s en stevige gitaar- en orgelgeluiden.

Deze zes Spaanse heren maakten er zowaar een zeer leuk feestje van in de goed bezette hoofdtent onder aanvoering van performer-frontman Jon Careaga die op een originele wijze de set begon met ‘Make Me Down A Pallet On Your Floor’, waarbij iedereen één voor één op de bühne verscheen, inclusief een washboardspeler. ‘Magonolia Route ’, titelsong uit een vroeger album,  was een heupwiegende dixielandtune, met een leuke klarinetsolo. Nadien ging de band bluesgewijs de slowtour op met ‘Thunderstorm Blues’, een knap gebracht nummer met zanger Jon die het bracht met de nodige schwung, gesteund door een erg homogene band. En zo ging het hele optreden door met een erg afwisselende set . We hoorden ook nog ‘Sweet Little Angel’ van BB King, waarbij druppelsgewijs elke muzikant het poidum verliet op uitzondering van de gitarist en de zanger om er in volle finale samen tegenaan te gaan.  We keken er een beetje met Argusogen tegen aan, maar kunnen toch wel spreken van een verrassend goed optreden in een sfeervolle tent.

Diezelfde sfeer kregen we ook in de BTTR-tent waar Lisa Mills voor de tweede maal haar opwachting maakte met andermaal eigen werk en covers. Zij bekoorde andermaal het publiek met speciale versies van Joe Cockers ‘Unchain My Heart’, John Hyatts ‘Feel Like Rain’, Muddy Waters ‘Boom Boom’ en ‘Baby Please Don’t Go’ (eveneens van Muddy Waters).

Southern Avenue

Evenals La Bomba en Travellin’ Brothers zat slotact Southern Avenue ook in het pakket van het boekingskantoor. Vier jonge talentvolle muzikanten, die er een lap op gaven met twee zusjes Jackson (zangeres en drumster) in de rangen. Het energiek viertal, met gitaarvirtuoos Ori Naftali,  komt eveneens uit Memphis en brengt een stevig potje potige blues en rock met een zangeres die probeert de schwung er goed in te brengen. Dat lukte bij momenten, maar de echte vonk sprong bij mij niet over. Maar zeker voor de liefhebbers van het genre is het wel en groep om in de gaten te houden.  We herinneren ons wel het nummer ‘Kiss’, een mooie cover van Prince. Slotconclusie van de eerste festivaldag: een gelukte avond, waarin we vooral de passages van Lisa Mills en Travellin’ Brothers onthouden. Dat is nu éénmaal eigen aan Gevarenwinkel: onbekende bands die verrassend uit de hoek komen.

Sis Van Hoof  

Foto © Manon Houtackers

meer Foto © Manon Houtackers

 

 

LISA MILLS : VIDEO 1 - VIDEO 2 - VIDEO 3

 

TRAVELLIN' BROTHERS : VIDEO 1 - VIDEO 2

SOUTHERN AVENUE : VIDEO 1 - VIDEO 2 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

HERSELT - 26.08.16