ARIEL PINK @ OLT RIVIERENHOF, ANTWERPEN - 30/08/18

Vanavond genoeg variatie op het programma met eerst het Antwerpse Flying Horseman, daarna uit Amerika Julia Holter en Ariel Pink.


Flying Horseman was in het begin een soloproject van Bert Dockx maar groeide gestadig uit tot een volwaardige groep. De groep bestaat naast Bert (zang en gitaar) uit de zusjes Loesje en Martha Maieu op toetsen/zang, drummer Alfredo Bravo en Mattias Cré op bas. Begin dit jaar kwam het vijfde, heel goed onthaalde album “Rooms / Ruins” uit. Ze beginnen de set met een door toetsen gedomineerde song die een funky onderlaag heeft en een repetitieve achtergrond. Bert Dockx legt hier inventieve, explosieve gitaarlijnen over; van een spetterend begin gesproken. Ik heb naar aanleiding van dit concert enkele keren de laatste plaat beluisterd, maar live klinkt het nog intenser en dwingender. Zonder afbreuk te doen aan de andere muzikanten bepalen drummer Alfredo Bravo en Bert Dockx de gevarieerde en verrassende capriolen in de set. De dikwijls woordenloze achtergrondzang van de zusjes Maieu zorgt voor een spookachtig en ambient effect. Ik kan echter niet genoeg benadrukken wat een fantastische gitarist Dockx is, wat hij allemaal aan geluiden uit zijn instrument tovert, het tart alle verbeelding. Hij heeft bovendien een aangename zangstem. De nummers beginnen dikwijls rustig maar monden later uit in een fel einde. Je hoort allerlei invloeden in hun muziek, gaande van rock, funk maar ook psychedelische tot westerninvloeden. Het is mijn eerste kennismaking met Flying Horseman maar ik ben meteen overtuigd dat ze tot de absolute top in België behoren, zo'n originele groep hoor je niet dikwijls. Je kan ze dit najaar nog op verschillende locaties in Vlaanderen aan het werk zien, mis ze niet.

Julia Holter (° 18/12/1984) is een Amerikaanse artieste die opereert vanuit Los Angeles. Ze heeft een vrij unieke sound ontwikkeld, die zich best laat omschrijven als elektronische avant-gardistische popmuziek. Julia (zang en toetsen) wordt vanavond bijgestaan door een violiste, bassist, toetsenist, trompettiste en drummer. Ze opent met een nieuw nummer met een indrukwekkende Wall Of Sound, maar het klinkt fantastisch. De instrumentatie van haar songs is apart maar uiteindelijk brengt ze popmuziek die ze op een ongewone manier inkleurt en hierdoor wijken haar nummers af van wat je gewoon bent. Zo komt in het tweede nummer een doedelzak voorbij, deze zorgt voor een bevreemdend en sprookjesachtig effect. Het bekende “Feel You” uit “Have You In My Wilderness” is een toegankelijk, bloedmooi popnummer en het hoogtepunt in de set. Ze vindt het kader waarin ze mag optreden fantastisch. Ze brengt nog wat nieuw werk, een spookachtig en atonaal nummer met violiste Dina Maccabee als tweede stem. Julia zingt het zeer hoog en schel, ze looft haar muzikanten want het is dankzij hun competenties dat ze dit nieuw werk al kan brengen. De barokke popnummers zijn geïnjecteerd met jazz, klassiek, ambient en doen spacy en filmisch aan. Soms zijn de songs in het begin heel toegankelijk, maar ontaarden daarna in ware kakofonieën. Ze zingt loepzuiver maar soms roept of blaft ze bijna, zoals in het slotnummer. Ze speelt bijna een uur, het is steeds minstens interessant maar geen hapklare brok muziek. Af en toe verslapt mijn aandacht maar al bij al een boeiend optreden.

Ariel Pink (° Ariel Marcus Rosenberg - 24/6/1978 - Los Angeles) is een heel productieve muzikant en bracht vorig jaar reeds zijn elfde studio-album “Dedicated To Bobby Jameson” uit, een voor zijn doen toegankelijke plaat. Tot 2012 bracht hij zijn albums uit onder de naam Ariel Pink's Haunted Graffiti, vanaf “Pom Pom” uit 2014 gewoon onder de naam Ariel Pink. Ariel zingt samen met Don Bolles (vroeger drummer bij de legendarische Germs) de leadvocals, verder aangevuld met drums, toetsen, gitaar en bas. Ze openen met de vrolijke popsong “Kitchen Witch” uit het vorig jaar verschenen album met aansluitend het titelnummer “Dedicated To Bobby Jameson”. Het grootste deel van de set bestaat trouwens uit nummers van deze plaat. Met het naar de jaren '80 refererende “Lipstick” uit “Pom Pom” (2014) komt The Teardrops Explodes me voor de geest. Het tweestemmig gezongen “Another Weekend” is een toegankelijke ballade met een weird kantje. “I Wanna Be Young” is dan weer een popnummer in de stijl van Hall & Oates. “Bubblegum Dreams” is een pittig poprocknummer dat van The Stranglers of Martha & The Muffins zou kunnen zijn. In “Time To Live” gaan ze de psychedelische toer op. Regelrechte punkrock serveren ze met “Revenge Of The Iceman”.

De strijdkreet “RIGHT” wordt door de groep fel gezongen. Het grillige met gekke stemmen opgefleurde “Dinosaur Carebears” doet aan het gekste van Frank Zappa denken. Ariel Pink grijpt met “Baby” (Mature Themes - 2012) terug naar zijn periode met Haunted Graffiti. Het is een cover van Donnie & Joe Emerson, de stemmen zijn lichtelijk vervormd maar verder wordt het redelijk conventioneel gebracht. Het bizarre “Black Ballerina” is behoorlijk dansbaar, de stem van Don Bolles lijkt wel een vrouwenstem in dit nummer. Ze sluiten de reguliere set af met de simpele poprocksong “Ode To The Goat”. Er is nog tijd voor twee bisnummers. Hiervoor grijpt hij terug naar zijn tijd met Haunted Graffiti met het aanstekelijke popnummer “Hardcore Pops Are Fun” (“House Arrest” - 2002/2006) en de frisse Westcoastpop van “Ghosts” (“Lover Boy” - 2006). “Ghost” wordt met een dronken stem gezongen en het krijgt een geweldige gitaarpartij mee. Na goed een uur zit het optreden erop. Het woord dat ik bij dit optreden het meest passen vind is “FUN”, het is een optreden dat je met een goed gevoel naar huis stuurt.

Het is weer een geslaagde, eclectische muziekavond geweest in het OLT Rivierenhof. Alle lof voor de programmatie van deze zomer. Muziek vergelijken is moeilijk maar ik was vanavond toch het meest onder de indruk van onze eigenste Flying Horseman. Antwerpenaars boven!

Lou van Bergen

Foto's en fotoalbum © JiVe

Flying Horseman doet dit najaar een uitgebreide Europese tournee met o.a. op 15/12 De Studio in Antwerpen.

Meer tourdata klik dan hier.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

OLT RIVIERENHOF, ANTWERPEN

 

Flying Horseman

Julia Holter

Ariel Pink