NILE RODGERS & CHIC @ AB, BRUSSEL – 19/08/18

Anderhalve maand geleden, met name op 7 juli, liep ik voorbij de Abbey Road Studios in Londen wanneer een donkere wagen plots stopte aan de ingang van de beroemde opnamestudio. Enkele zwarte muzikanten stapten uit waarvan ik er één onmiddellijk herkende. “Hello, Mister Rodgers,” zwaaide ik hem toe. Een brede glimlach verscheen op z’n gezicht. Ik vertelde hem onder meer dat ik hem in augustus in Brussel zou zien, net zoals acht jaar geleden in de Ancienne Belgique. “Oh, but that’s great, see you there, man” schatterde de funkpionier en verdween achter de poorten van de studio. Dat ik Nile Rodgers net daar had ontmoet, mag geen toeval wezen want in maart van dit jaar werd de Amerikaan er als Chief Creative Adviser benoemd. Dat hem deze eer te beurt viel, mag niemand verwonderen want Rodgers verdiende ruimschoots zijn sporen als muzikant, producer en songwriter van talloze wereldhits.Iemand rekende uit dat hij aan zo’n 1.500 opnames meewerkte en alles bij mekaar een slordige 500 miljoen platen verkocht. Hij kreeg zijn plaats in maar liefst drie Music Halls of Fame, met name die van de Dance Music, Songwriters en Rock’n’Roll. Tegenwoordig staat de man nog steeds garant voor topkwaliteit. Dat bewees hij zondagavond in een reeds maandenlang uitverkochte AB.

De setlist bestond enerzijds uit reguliere Chic hits afkomstig uit de tweede helft van de jaren ’70 en anderzijds uit bekende nummers van wereldsterren geschreven of geproduced door Nile Rodgers. De New Yorker kreeg hierbij ruggesteun van een achtkoppige band met twee sublieme zangeressen (Kimberley Davis en Folami), een potige bassist (Jerry Barnes), een vrolijke drummer (Ralph Rolle), twee keyboardspelers en twee blazers.

De oude Chic hits Everybody Dance, Dance Dance Dance (Yowsah, Yowsah, Yowsah) en I Want Your Love met veel bravoure gezongen door Kimberley veranderden de AB in één handomdraai tot een zelden geziene zweterige danstempel. Als rode draad door deze nummers weerklonk het zo typische en tegelijk onweerstaanbare funky gitaarspel van Nile Rodgers op zijn witte Fender, bijgenaamd ‘The Hitmaker’.

Daarna kwam de andere zangeres, de bloedmooie Folami aan de beurt om het publiek in vervoering te brengen met een aanstekelijke medley van de Diana Ross klassiekers (co-written by Rodgers) I Coming Out en Upside Down. Blazers, synths, funky baslijnen, afwisselende zangpartijen... het klopte allemaal bij deze perfect ingespeelde groep en zo bleef de hitmachine draaien met kleppers als We Are Family, Lost In Music (Sister Sledge) en het van een soulsausje voorziene Like A Virgin (Madonna).

‘Een paar jaar geleden kreeg ik van mijn dokter een zware kankerdiagnose’, deelde Rodgers ons mee. ‘Hij vroeg me na te denken over wat ik met mijn leven nog wilde doen. En ik dacht bij mezelf... nog meer muziek maken, nog meer samenwerken met andere muzikanten en nog meer hits schrijven.Toen belden die jongens van Daft Punk en kijk, ik ben nu de gelukkigste man ter wereld en bovendien kankervrij!’ Opnieuw ging de zaal uit de bol tijdens het alom bekende Get Lucky in een soulvol Chic arrangement. Het kookpunt werd echter pas bereikt toen drummer Ralph Rollie als een volleerde Master of Ceremony de zaal voorbereidde op een daverende versie van Bowie’s Let’s Dance (ook een Nile Rodgers productie). De mensen in de zaal, op de zijbalkonnen én op de achterste tribunes stonden op dat moment allemaal recht en dansten de ziel uit hun lijf. Heerlijk!

Uiteindelijk volgden nog een XXL-versie van Le Freak en van Good Times (met flarden Rapper’s Delight) waarbij een dertigtal mensen uit het publiek werden gepikt om op het podium mee te komen uitfreaken om dit AB-feest af te ronden. Wat een heerlijke man, dachten we toen Nile Rodgers achteraf uitgebreid afscheid nam van zijn dolenthousiast publiek terwijl de zaallichten aanfloepten. Ondertussen weerklonk de recente Chic single Till The World Falls uit het splinternieuwe album It’s About Time dat in september verschijnt en dit een kwarteeuw na de vorige Chic plaat. Yowsah, Yowsah, Yowsah! We kijken er alvast naar uit.

Shake


 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

AB, BRUSSEL