BRYAN ADAMS @ FESTIVALPARK, MIDDELKERKE - 11/08/17

 

Met een wereldwijde verkoop van meer dan 65 miljoen albums gedurende een standvastige carrière van meer dan 35 jaar is de 58-jarige Canadees Bryan Adams een vaste waarde en een “allemansvriend” in de muziekwereld. In 2014 werd de dertigste verjaardag van zijn topalbum “Reckless” gevierd, het album dat de grote doorbraak betekende. Met toppers als “Run To You”, “Summer of 69” en “Heaven” had Adams een wereldwijd succes. Met zijn gruizige stem en zijn simpele rocksongs had hij zijn publiek gevonden. Samen met zijn vorig album “Cuts Like A Knife” en de opvolger van “Reckless”, “Into The Fire” hoorde Bryan Adams thuis in het rijtje van succesvolle rockers. Ook in België is Bryan Adams een graag geziene gast, zijn optreden tijdens Rock Werchter 1988 werd gefilmd om er een televisiespecial van te maken, Bryan Adams: Live in Belgium en een livealbum, “Live,live,live”. Ook op zijn volgende albums bleef Bryan Adams hits schrijven samen met zijn vaste liedjesschrijver Jim Vallance, de verkoop van de albums was wel een stuk minder dan het monstersucces van “Reckless” maar elk album bevatte wel enkele knappe hits. Een van zijn grootste successen “Everything I Do I Do It For You” schreef hij voor de succesfilm Robin Hood “Prince Of Thieves,” er werden zowaar 8 miljoen exemplaren van verkocht! Het bijbehorende album “Waking Up The Neighbourhood” werd een megasucces en leverde hem tevens een Grammy op voor beste filmsong. De echte rockliefhebbers hadden toen echter al afgehaakt, de nummers van Adams werden te poppy en zijn mierzoete ballads waren niet besteed aan de echte rockliefhebber. Toch bevatten de volgende albums toch nog wel wat leuke rocksongs die live nog steeds de nodige bijval kennen.

Twee jaar geleden kwam het laatste album, zijn dertiende inmiddels, “Get Up” uit, geproducet door Jeff Lynne (ELO, Traveling Wilburys). Het album bevat echter slechts negen nummers waarvan de meesten een Traveling Wilburys -uitvoering krijgen. Een gemiste kans want er staan wel enkele knappe nummers tussen die mits een andere aanpak Bryan Adams zijn imago van rocker meer eer had aangedaan. Vorig jaar speelde hij reeds de “Get Up”-tour in het sportpaleis van Antwerpen waar het oordeel was dat Bryan Adams live nog steeds uit het goede hout is gesneden, het rocken is hij nog niet verleerd, ook vanavond verwachten we een snedige rockshow van de sympathiek Canadees.

Onder een stralende hemel en een terrein dat stilaan volloopt geeft de Belgische rockband K’s Choice de aftrap. Broer en zus, Gert en Sarah Bettens kenden midden jaren 90 internationaal succes met hun hitsingle “Not An Addict”. Ze speelden ondermeer in het voorprogramma van Alanis Morissette en de Indigo Girls. In 2003 besloot men de band eventjes “on hold” te zetten, zowel Gert als Sarah namen soloalbums op. Zes jaar later werd de draad weer opgenomen en kwam er weer nieuw werk uit onder de groepsnaam K’s Choice. Inmiddels bestaat de band reeds 25 jaar en kwam er dit jaar een verzamelalbum “25” uit met hun bekendste nummers én een Europese tour.

In het begin van hun carrière speelden ze al eens in het voorprogramma van Bryan Adams en nu 25 jaar later doen ze dat weer met veel plezier. De mannen getooid in een blauw jeanshemd en Sarah geheel in het zwart, spelen een uur lang een mooie compilatie van hun successen. De stem van Sarah en de samenzang met broer Gert zijn nog steeds een van de sterke troeven van de band. Reinout RJ Swinnen: keyboards Tom Lodewyckx: gitaar, Bart Van Lierde : bass en Wim Van Der Westen : drums lieten een erg solide indruk na. Zowel de stevige rocknummers zoals opener “We Are The Universe” ,”Private Revolution” en hun grootste hit “Not An Addict” als de rustigere akoestische nummers zoals “Come Live The Life”, “Almost Happy” of “Surrender” kregen een perfecte behandeling en werden zeker gesmaakt door het publiek.

Inmiddels is het festivalpark bijna volgelopen en springt de videoprojectie vanachter op het podium aan, met wat ‘spielerei’ met de albumcover van zijn nieuwste album “Get Up” houdt men het publiek even bezig waarna de band het podium opstapt. De tijden van een wit T-shirt met een jeans eronder zijn voorbij, een wit hemd met een zwart colbertjasje en een jeans toont wat eleganter voor een man die de zestig nadert, overigens waren alle bandleden, Keith Scott: lead gitaar, Mickey Curry: drums, Norm Fischer: bass en Gary Britt op de keyboards hetzelfde gekleed.

Een goedlachse Adams opent zijn optreden met “Do What You Gotta Do”, de hitmachine begint te spelen en zou pas twee uur later eindigen. Toch enkele nieuwe nummers uit zijn recent album ertussen, “Don’t Even Try”, een nummer dat erg doet denken aan Roy Orbinson, niet toevallig een wijlen Traveling Wilbury, en “Go Down Rockin’”, typisch Bryan Adams nummer, poepsimpel maar zo aanstekelijk. De eerste strofe van zijn hitsingle “Heaven” wordt door het publiek gezongen, een publiek dat bijna alle nummers meezong trouwens, Scott breide er een mooie gitaarsolo aan vast wat het nummer iets extra’s gaf. Tina Turner kwam niet opdagen om “It’s Only Love” mee te zingen, wie gehoopt had op een eventueel een duet met Sarah Bettens was er ook aan voor de moeite, gitarist Keith Scott klaarde de klus. In het midden van de show nam Bryan Adams even een selfie van hem en het talrijke publiek, verwarde even de zittribune en het heuveltje met de VIP locatie en moest de Vlaamse vertaling van “Shake That Ass” weten wat hem wel wat heen en weer geloop koste en uiteindelijk de vertaling “Schud da gatte” opleverde. Het was inderdaad allemaal gemoedelijk ,leuk voor het publiek, leuk voor de artist. Buiten de soms wat kleffe popsongs “Cloud “9”, “Everything I Do, I Do It For You” wordt er heel wat gerockt, “Somebody”, “Cuts Like A Knife”, “18 till I Die” worden steevast meegebruld door het publiek.

Met het nieuwe “Brand New Day” worden de bisnummers ingezet, helaas wordt er dan wat veel gecovered met nummers als “C’Mon Everybody”, “All Shook Up” en “Can’t Take My Eyes of You”, een beetje téveel van het goede. De solo uitvoeringen van “Straight From The Heart”, “Hearts On Fire” en “All For Love” maken echter veel goed. Leuk entertainment van de sympathieke Canadees die met zijn talrijke hits een deel heeft uitgemaakt van onze jeugd.

Luc Nuyts

Setlist: Do What You Gotta Do, Can’t Stop This Thing We Started, Don’t Even Try, Run To You, Go Down Rockin’, Heaven, This Time, It’s Only Love, Cloud 9, You Belong To Me, Summer Of 69, When You’re Gone, Everything I Do …, Back To You,Somebody, Cuts Like A Knife, 18 Till I Die, The Only Thing That Looks Good On Me Is You Encores: Brand New Day, C’Mon Everybody, All Shook Up, Can’t Take My Eyes Of You, Straight From The Heart, Hearts On Fire, All For Love

  

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

FESTIVALPARK, MIDDELKERKE - 11/08