LOKERSE FEESTEN @ GROTE KAAI, LOKEREN - 08/08/17

 

Rainy Night in Georgia zong Tony Joe White destijds, en dat het op dag 5 van de Lokerse Feesten een rainy night in Lokeren zou worden hadden alle weermannen & vrouwen ten lande ons voorspeld. De echte concertganger laat zich echter door een regenbuitje min of meer niet afschrikken, maar toch leek de Grote Kaai ietsje minder gevuld dan gewoonlijk toen we ietsje na 19 uur (die klote wegenwerken overal) het festivalterrein betraden.

In de verte, eenzaam en alleen op het podium , Tamino , aka Amir Moharam Fouad, telg van een Egyptische vader en Belgische moeder en winnaar van Studio Brussel’s nieuwe Lichting 2017. Het gaat snel voor deze sympathiek ogende man. Op basis van 1 ep is hij deze zomer te gast op verscheidene grote festivals. Onlangs op Werchter hing de volledige Barn nog aan zijn lippen en ik was dan ook meer dan benieuwd of hij hetzelfde met een nog maar kwart gevuld festivalterrein zou kunnen herhalen. Het duurde maar een paar songs om daar volmondig ja te kunnen op antwoorden. Na de openingssong kreeg hij gezelschap van Tom Pintens, op keys en Ruben Vanhoutte op drums. ‘Cigar’ was een eerste hoogtepunt en dat bleef zo tot op het einde van de set. Tijdens ‘Indigo Night’ dwaalde de geest van Leonard Cohen rond, en ‘Tummy’, dat hij terug solo bracht was van een hemelse schoonheid. De man kan met zijn stem zowel de lage als de hoge stemtimbres aan, de vergelijkingen met Jeff Buckley liggen dan ook voor de hand. Afsluiter ‘Habibi’ was daar het mooiste voorbeeld van. En waar weinig openingsacts in slagen kreeg Tamino voor mekaar, ‘Smile’ werd een verdiende bis.

Dan werd het tijd om ons Westvloams wat bij te spijkeren, en bij wie kan je dat heden ten dage beter doen dan bij ‘Wantje’ en zijn kornuiten van Het Zesde Metaal. Onder de spaghettiwestern klanken van Ennio Morricone komen ze het podium op om ons direkt bij de keel te grijpen met ‘Ier Bie Oes’, ‘Hier bij ons’ in het AN. De band rond songsmid Wannes Cappelle met Tom Pintens (zie ook Tamino) op keys & gitaar, Filip Wauters (gitaar & pedal steel),Robin Aerts op bas en Tim Van Oosten op drums, is ondertussen een goed geoliede machine en zet live een meer dan volwassen sound neer en gaat er meermaals stevig tegen aan. Na de vluchtelingenproblematiek in ‘Calais’ (wel geld voor muren te bouwen, maar niet voor een dak boven die mensen hun hoofd) kwam ‘Dag zonder Schoenen’ , en hoewel de regen bij bakken uit de lucht viel waren er toch enkele dapperen in het publiek die de daad bij het woord voegden, en de schoenen uit trokken ! ‘Ploegsteert’ , onlangs nog verkozen tot mooiste Nederlandstalig lied, dreef op de pedalsteel klanken van Filip. De betreurde Luc de Vos kreeg een eerbetoon met zijn ‘Boze Wolven’ met de oohoo’s van de Pixies ‘Where is my mind’ er boven op. En om positief te eindigen poneerde Wannes dat nog niet alles ‘Naar De Wuppe’ was, want er was ook nog ‘Liefde’ ! U was een vochtig maar warm publiek , waren zijn afscheidswoorden en inderdaad, het was niet gelogen.

De 26 jarige Britse singer-songwriter Tom Odell verblijdde ons in 2013 met zijn debuutalbum ‘Long Way Down’ met daarop de monsterhit ‘Another Love’, en wist sindsdien ook hier een , hoofdzakelijk vrouwelijke, fanbase uit te bouwen. Hij stak van wal met ‘Still Getting Used To Being On My Own ‘ uit zijn tweede album ‘Wrong Crowd’ (2016). De man kan een behoorlijk stukje piano spelen,en wordt op het podium bijgestaan door gitarist Max Clilverd aangevuld met een basgitarist en drummer die tevens samen ook allen de backing vocals voor hun rekening nemen. ‘Concrete ‘ , met Tom vooraan op het podium kreeg een schitterende versie toegemeten met heerlijke samenzang en bij een werkelijk uitzinnig ‘Hold Me’ , waren de kandidaten in het publiek legio. En wanneer Tom als intro Beethoven’s ‘Fur Elise’ speelde kon je er alles op verwedden dat ‘Another Love’ er zou op volgen . ‘Magnetised’ met een bas en drumsolo en een dansende Tom, betekende het einde van een wervelend concert dat geen enkel moment verveelde.

Blijkbaar was Tom Odell publiekstrekker nummer 1 , want zonder de minste moeite raakte je daarna op de voorste rij voor het afsluitend solo concert van Ben Harper ! De vrees bestond inderdaad dat na het jonge geweld van Odell het intimistisch optreden van Ben Harper, met zijn eclectische mix van blues, folk,soul, reggae& rock voor velen wel eens een afknapper zou kunnen zijn. Zijn begeleidingsband ‘The Innocent Criminals’ had hij thuisgelaten, maar de man heeft zoveel métier dat we toch met enig vertrouwen uitkeken naar zijn prestatie. Met het bluesy ‘Don’t Look Twice’ uit zijn album met bluesman Charlie Musselwhite stak hij van wal. Bij de ballad ‘Deeper And Deeper’ ging het even mis en met een ‘Goddamned, fuck, I ‘ll start again’ zette hij daarna een vlekkeloze versie van de song neer. Het meermaals wisselen tussen akoestische, electrische, slide gitaar & piano bracht ook voldoende afwisseling van klankkleur. ‘Lifeline’ , ‘Diamonds On the Inside’… waren schitterende songs die dikwijls op herkenningsapplaus werden onthaald. ‘ Born To Love You ‘ was hemels mooi met de piano die klonk als Neil Young’s piano op ‘Journey through The Past’. Het concert bleef boeien, maar eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat dit enkel voor de 20 a 25 eerste rijen het geval was,want het overige publiek had zich intussen verspreid over de diverse eet & andere tentjes. Toch kwamen er nog een 3-tal bis nummers, afgedwongen door de die hard fans , want die waren er wel degelijk. Het miezerige weer indachtig nam Ben afscheid van het Lokerse publiek met de woorden ‘I don’t know what’s more crazy.. that i’m here still playing or that you’re here still listening’. Toffe kerel, die Ben !!

Setlist Tamino: I’ll Bet You Look Good On The Dancefloor - ???? - Reverse - Cigar - Indigo Night - Will Of His Heart - Tummy - Habibi Bis : Smile.

Setlist Het Zesde Metaal : Morricone - Ier Bie Oes - Nie gezond - Calais – Dag Zonder Schoenen - Achter Zoveel Jaar - -Ploegsteert - Boze Wolven - Gie, Den Otto & Ik - Niersdoen is geen Optie - Toe Nu Maar - Naar de Wuppe - Liefde.

Setlist Tom Odell : Still Getting Used To being On My Own - I Know - Wrong Crowd - Concrete - Can’t pretend - Supposed To Be - Grow Old Wvith Me - Hold Me - Another Love – Magnetised.

Setlist Ben Harper :

Don’t Look Twice - Deeper And Deeper - All My Heart Can Take (Instrumental) - Lifeline - When it’s Good - Diamonds On the Inside - Don’t Give Up On Me Now - Walk Away - Born To love You - Amen Omen - Call It What It Is - I Shall Not Walk Alone - Another lonely day - Trust You To Dig My Grave - Welcome To The Cruel World - She’s Only Happy In The Sun - Roses From My Friends - Trying Not To fall In Love With You Bis: Strut (Instrumental) - Waiting On An Angel - Burn One Down.

Jan Van Streydonck 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

LOKERSE FEESTEN - 08/08/17