LOKERSE FEESTEN @ GROTE KAAI, LOKEREN - 04/08/17

 

Vandaag beginnen de Lokerse feesten met een regelrechte rock 'n rolldag van het zuiverste water. Eerst komen er drie Belgische groepen aan de beurt voor hoofdact Pixies de avond afsluiten. Equal Idiots heb ik door onvoorziene omstandigheden gemist wegens het niet zo goed functioneren van de shuttledienst. Het was ellendig lang wachten op de bussen zodat ik deze groep gemist heb. Gelukkig stonden er nog twee andere leuke Belgische kleppers op het programma met Millionaire en The Black Box Revelation.

Millionaire heeft dit jaar de draad terug opgepikt die ze meer dan tien jaar geleden lieten liggen. Frontman Tim Van Hamel vond het terug tijd om onder de groepsnaam een plaat uit te brengen, het werkstuk “Sciencing” kreeg unaniem lof van de verzamelde pers. De groep bestaat naast Van Hamel verder uit oude getrouwe leden Bas Remans (bas) en Aldo Struyf (gitaar/toetsen), nieuwe leden zijn Damien Vanderhasselt (drums), Sjoerd Bruil (gitaar) en Hans De Prins (toetsen). Tim Van Hamel komt solo op met zonnebril op de neus op een zonovergoten Grote Kaai en speelt op een soort sigaarbox een verpletterende intro die het instrumentale “Visa Running” inleidt. De rest van de groep voegt zich even laten bij onze gitaarheld. Van Hamel heeft er zin in en gaat bij momenten als een wildeman tekeer op het podium. De rest van de groep kwijt zich prima van hun taak en naar het einde toe zijn “I'm On A High” en een werkelijk fenomenaal en lang uitgesponnen “Champagne” de hoogtepunten van de set. Ik sta ongeveer in het midden van het festivalterrein en het valt me op dat de massa rondom mij niet echt geïnteresseerd is in de muziek. De Lokerse feesten zijn voor hen vooral een sociaal gebeuren en daar is uiteraard niets mis mee.

Na deze prima show is het aan The Black Box Revelation om de massa in hogere sferen te brengen. Zanger/gitarist Jan Paternoster en drummer Dries Van Dijck hebben er duidelijk zin in en beginnen heel gedreven aan hun set van met blues geïnjecteerde rock. Ik sta nu meer vooraan en daar is meer belangstelling voor de muziek. Het is echt opvallend hoeveel radiohits de groep al op zijn naam heeft. Het is toch bijzonder dat Neil Youngs “Heart Of Gold” volop wordt meegezongen en het meeste bijval krijgt. Paternoster bespeelt het publiek met “War Horse” - met referentie naar Lokerens specialiteit de paardenworst - waarbij hij het publiek laat meezingen. Hij rekt de song nog enkele keren door het nummer terug in te zetten. Een aangename verrassing is een gastoptreden van Tim Van Hamel die een werkelijk verbluffende gitaarpartij komt meespelen. Twee geweldige gitaristen samen op het podium, dit is smullen geblazen. The Black Box Revelation blijven een gans optreden boeien ondanks het feit dat ze slechts met twee zijn maar ze spelen zo gedreven dat het niet gaat vervelen.

Stipt half twaalf komt een steeds meer uitdeinende Frank Black op met zijn oude kompanen, gitarist Joey Santiago en drummer David Lovering. De vervangster van Kim Deal is ondertussen al enkele jaren Paz Lenchantin op bas en tweede stem. Ze openen furieus met “Gouge Away” om verder te gaan met “Dead” waar naadloos “Wave Of Mutulation” aan wordt gebreid, van een verpletterende start gesproken. De zang van Frank Black is nog steeds intact, hij zingt “Broken Face” behoorlijk hoog om bij momenten over te gaan in gekrijs van een waanzinnige. Dat herhaalt hij nog regelmatig in een aantal songs. Af en toe zingt Paz Lenchantin een nummer zoals “Caribou”, ze zingt heel meisjesachtig en ze is vooral als tweede stem een mooie aanvulling want als leadzangeres laat ze soms wat steken vallen. Het concert is een aaneenrijging van nummers : hits of publiekslievelingen gecombineerd met minder bekende songs uit klassiekers “Doolittle”, “Surfer Rosa”, “Come On Pelgrim” of de recentere platen “Indie Cindy” of “Head Carrier”. Zeggen dat het vooruit gaat tijdens een concert van Pixies is een understatement. De nummers worden bijna zonder onderbreking aan elkaar geplakt. Naar het einde van het concert worden de absolute toppers gespeeld zoals “Bone Machine”, een werkelijk magistraal “Debaser” of een door het publiek enthousiast meegezongen “Where Is My Mind?”. Afgesloten wordt er met “Into The Light”, het podium is gevuld met veel rook en wit licht zet het nummer extra kracht bij.

De Lokerse feesten 2017 zijn alvast uitstekend begonnen met rockacts die de verwachtingen hebben ingelost. Er volgen nog heel wat leuke concerten, er is nog voor elk wat wils en dit nog tot en met 13 augustus.

Lou van Bergen


 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

LOKERSE FEESTEN - 04/08/17