LUCINDA WILLIAMS @ OLT RIVIERENHOF, ANTWERPEN – 31/08/17 

Het beloofde een mooie muziekavond te worden voor de liefhebbers van het “Americana” genre, in het mooie decor van een uitverkocht Rivierenhof mochten John Moreland en Shovels&Rope de avond openen, de hoofdrol was weggelegd voor één van de prima donnas van het genre, Lucinda Williams.

Eén van de meest ondergeschatte singer-songwriters van het moment, John Moreland, opent de avond. Moreland’s laatste drie albums vormen als het ware een trilogie, “In The Throes” (2013), “High On Tulsa Heat” (2015) en het dit jaar verschenen “Big Bad Luv”. Op de eerste twee albums zijn de nummers nog erg donker, nog zoekend naar een plaats in het leven schreef hij aangrijpende “sad bastard” liedjes die meestal acoustisch gearrangeerd werden en hij solo opnam. Op zijn laatste album ,met full band opgenomen, horen we een positievere Moreland die duidelijk tevreden is met zijn leven “Cause I’ve found a love that shines into my core . And I don’t feel the need to prove myself no more. And when I look into the mirror, now I see, a man I never knew that I could be”. 

Geheel in het zwart gekleed en een ray-ban zonnebril op zijn hoofd begint hij zijn solo optreden met het openingsnummer van het nieuwe album “Salisaw Blue”. Met die geweldige stem van hem en zijn pakkende nummers krijgt hij het vollopende amfitheater wel erg stil, er is duidelijk toch wel wat publiek gekomen om deze man aan het werk te zien. Helaas is de man weinig van zeggen, een “thanks” na elke nummer daar moeten we het met stellen, en na amper een half uurtje spelen, slechts 7 nummers, is zijn tijd al op. Jammer, hopelijk volgende keer met band en een volledig optreden als hoofdact, dat verdient hij wel.

Het echtpaar Michael Trent en Carry Ann Hearst, die beiden al een solo carriere hadden, besloten in 2012 door te gaan onder de bandnaam Shovels & Rope. Ze brengen een mix van tradionele folk, country-rock en rock & roll. Verleden jaar brachten ze hun derde album “Little Seeds” uit. Beiden getooid in een zwart werkpak spelen ze een leuke set, gebruikmakend van een rudimentaire drumset met een synth die meestal de bastonen produceert, en een snedige electrische gitaar. Hun samenzang is misschien wel het sterkste punt van de band. De nummers zijn sterk varierend, van het glamrock achtige “I Know”,  typische country in de ode aan hun thuishaven “Birmingham” tot tradionele folk in “Save The World”, alles met evenveel enthousiasme gebracht. Leuke band! 

Wie had ooit gedacht dat die jonge meid die in 1978 op de proppen kwam met een album vol met blues en country covers ooit zo populair zou worden. Op haar derde album “Lucinda Williams” krijgt ze met het nummer “Changed The Locks” wel wat airplay en wordt ze in muziekkringen beschouwd als beloftevol. Haar volgend album “Sweet Old World”een melancholisch album waar themas zoals zelfmoord en de dood centraal staan werd een groter succes als was het maar dat het nummer “Passionate Kisses” een grote countryhit werd voor Mary Chapin Carpenter. De uiteindelijke doorbraak kwam er met het album “Car Wheels On A Gravel Road” (1998) zes jaar na het vorige. Met haar weemoedige stem verteld ze verhalen die meestal een triestig einde kennen, een album doordrenkt van leed dat muzikaal alle kanten van de amerikaanse rootsmuziek verkend. Haar volgende albums blijven consistent van niveau, het in 2016 verschenen “Ghost Of Highway 20” noemt ze zelf het vervolg van “Car Wheels On A Gravel Road”. 

Iets na tienen komt mevrouw Williams het podium op samen met haar begeleidingsband Buick 6, Butch Norton (drums), Stuart Mathis (gitaar) and David Sutton(bass). Met haar lederen jack en cowboy boots lijkt ze meer op een rockster dan een americana-artiste. “Steal Your Love” uit het album “Essence” is vandaag de opener met al dadelijk een hoofdrol voor gitarist Stuart Mathis die het nummer verrijkt met wat solowerk. Zonder gitaar lijkt Lucinda een beetje onwennig op het podium, typisch is ook de pupiter met de songteksten dat ze toch al enkele jaren gebruikt. Beschikkend over een zeer uitgebreide catalogus en een zeer wisselende setlist is het nooit haar sterkste punt geweest de soms toch wel lange teksten te onthouden. 

Met een zeurende klagende stem weet ze elk nummer de juiste emotie weer te geven , zo krijgen we mooie versies van “Drunken Angel”, een blues getint “Doors Of Heaven” en “Pineola” een nummer uit “Sweet Old World” waarvan ze ons nog meedeeld dat alle nummers van het album terug zijn opgenomen en het album in oktober  opnieuw wordt uitgebracht met 4 extra nummers. 

Verder krijgen we nog fraaie solo versies van het titelnummer van haar laatste album “Ghost Of Highway 20” dat gaat over de steden langs de Interstate 20 waar vele familieleden woonden of nog wonen en waar ze dus veel jeugdherinneringen heeft. Ook  “Lake Charles” speelt ze solo, een nummer over een overleden vriend die in Lake Charles woonde. Tot zover de rustige passage van het optreden, men schakelt een versnelling hoger met nummers zoals “Changed The Locks”,  de protestsong “Foolishness”, “Honeybee” en back to the blues met “Joy”, spijtig genoeg ook het laatste nummer want Lucinda houd het al voor bekeken, het toch wel enthousiaste publiek wil minstens nog een bisnummer. Met de gospel song “Get Right With God” besluit Lucinda Williams en haar band Buick 6 dan ook defenitief hun optreden. Met slechts veertien songs ook wat aan de korte kant net als dat van John Moreland. 

Al haar duivels loslaten deed ze vandaag niet, jammer, maar we zien ze ongetwijfeld één van de volgende jaren terug om weer te genieten van deze top notch dame van de americana!! 
 
Luc Nuyts

Foto's © Sonja Schepers

Meer foto's John Moreland

Meer foto's Shovels & Rope

Meer foto's Lucinda Williams

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

OLT, ANTWEROPEN - 31/08/17

 

John Moreland

Shovels & Rope

Lucinda Williams