SWING WESPELAAR - 18/08/17

Swingwespelaar had iets te vieren en dat was te merken aan de namen die op de affiche prijkten van deze 30ste uitgave van dit festival, dat enig is in zijn genre. Zoveel is zeker. Jaar na jaar slagen de organisatoren er in om een degelijk programma in elkaar te puzzelen.  En voor deze jubileumuitgave deed Filip Le Roy en zijn ploeg medewerkers en vrijwilligers nog een extra-inspanning met een aantal topnamen. Zomaar  gratis aangeboden!

Wespelaar slaagt daar jaar na jaar in en dat kunnen we uiteraard alleen maar toejuichen onder het motto ‘Blues For The People’! Dit is niet enkel een Vlaams-Brabantse hoogmis van de blues, maar in dit geval kunnen we spreken van een Belgisch topfestival in zijn genre, met een hondstrouw publiek.

De eer om deze feesteditie te openen was weggelegd voor D-Tale, de groep rond de Antwerpse Kroaat Mario Pesic, zoals steeds bijgestaan door drie door de wol geverfde muzikanten. En voor de gelegenheid uitgebreid met de mondharmonica van Big Dave, geen klein bier als je ’t ons vraagt. D-Tale maakte er een leuke mix van, puttend uit hun twee albums ‘Come Out And Play’ en ‘Breathe In’ met veel eigen werk, maar zoals vanouds ook met covers. Pesic blijft niet alleen een erg degelijke gitarist, maar hij is ook eigenaar van meer dan degelijke stembanden.

Dat kwam vooral tot uiting in een aantal covers van John Hiatt, waar Mario (terecht overigens) een boontje voor heeft. Dat uitte zich in het pakkende ‘Feels Like Rain’, met passie gezongen door Mario en ondersteund met prima begeleiding van Hammondspecialist Patrick Cuyvers, die ook in ‘Seems Like Yesterday’ een prominente rol speelt. Ook een andere parel van Hiatt ‘Tennessee Plates’ kreeg een goede respons.

Er was uiteraard ook plaats voor een streepje stevig rockwerk zoals vanouds, maar ook konden we funky grooves voelen in ‘Money Talks’ en ook het overbekende ‘Papa Was A Rolling Stone’ stond op de playlist. Ook gastmuzikant Big Dave speelde een belangrijke rol in sommige nummers zoals onder meer in ‘Gun In Pocket’. Het pad werd met succes gespreid voor de tweede act van de avond.

En die luisterde naar de naam Jimmy Burns. Eerder op het jaar was Jimmy Johnson aangekondigd en daar hadden we in een ver verleden goede herinneringen aan, na hem aan het werk gezien te hebben ergens in het Turnhoutse meen ik me te herinneren. Maar zijn vervanger is eveneens één van de meest geliefkoosde bluesveteranen van het moment, dat werd in het voorjaar nog bewezen in de Gentse bluestempel Missy Sippy.

Deze 74-jarige zanger-gitarist is afkomstig van het Amerikaanse Dublin in het hart van de Mississippi Delta, maar verhuisde al vrij vlug richting Chicago. Daar leerde hij de stiel nadat hij zijn muzikale opleiding in een kerkkoor deed. Hij werd er laat ontdekt want zijn eerste langspeler ‘Leaving Here Walking’ werd pas in 1996 opgenomen, toen Burns al een respectabele leeftijd had van 53 lentes. Zijn laatste album  en zesde album ‘It Ain’t Right’ dateert van 2015.

De sympathieke knaap liet zich op het Wespelaarse podium bijstaan door gitarist Xavier Pillac en werd ritmisch ondersteund door Antoine Escalier (bass) en Fabrice Bessouat. Topmuzikanten, maar de gitarist nam spijtig genoeg een valse start wegens problemen met de versterker. De frontman liet het niet aan zijn hart komen en vulde de tijd door een beetje te praten met het publiek en zijn vest uit te trekken. Qua interactie was het overigens ook leuk toeven met hem, dat hebben de dames mogen ondervinden met zijn kwinkslagen.

Ondertussen waren de geluidsproblemen opgelost en werd er gedurende een uur een erg gevarieerde set afgeleverd met oud werk  uit ‘Leaving Here Walking’ (o.a. Miss Anna Lou) en recenter werk. We herinneren ons een knappe, weliswaar licht uitgesponnen versie van ‘Low Consideration’ uit zijn album ‘Night Time Again’(1999).

We hoorden ook knappe uitvoeringen van ‘Can’t Hold On Much Longer’ met een technisch knap solerende gitarist Xavier Pillac. Evenals bij de set van D-Tale kreeg ook ‘Feels Like Rain’ een coverversie mee van deze bekende song van John Hiatt. Afsluiten deed hij met een aantal rocknummers, die bijzonder gesmaakt werden door het publiek nadat hij een aantal malen een duel aanging met zijn gitarist. Als slotakkoord werd gekozen voor het ritmische ‘Stand By Me’.

Een toffe afsluiter van een degelijke passage van Jimmy Burns, die speciaal voor ons nog een akoestische versie bracht van het nummer 'Rock Me Mamma'

Met een beetje vertraging werd de bluesrockmotor aangezwengeld door Popa Chubby, enkel geflankeerd door een drummer en een bassist. Zij wisten wat te doen in deze energieke set van de New Yorkse bluesrocker, luisterend naar de naam Ted Harowitz (57). Een imposant figuur, die al twee knieprotheses heeft, onder meer te wijten aan het overtollige gewicht dat hij met zich meedraagt. Popa Chubby draait al al ettelijke decennia mee in het wereldje rondloopt en is bijzonder productief want ‘the beast from the east’ heeft al zo’n 30 albums op zijn naam staan.

We zagen de man voor het eerst live aan het werk en ik moet toegeven dat ik niet zo van het bluesrocktype ben, maar zijn set kon me wel bekoren. Ondertussen was het kerkplein goed volgelopen en nog maar eens een bewijs dat de man bijzonder populair is, ook bij onze vele vrienden uit Nederland, die goed vertegenwoordigd waren.

Het powertrio liet al vrij vlug ‘Hey Joe’ op het publiek los en dat leverde al onmiddellijk vuurwerk op bij de aanhangers.   ‘Stoop Down Baby’ kreeg dan weer een funky groove mee en deed ons een beetje denken aan James Brown. Ook ‘The Catfish’ en ‘I Don’t Want Nobodoy’ passeerden de revue.

’C’Mon In My Kitchen’ dateerde uit de tijd van Robert Johnson en kreeg andermaal een speciale versie mee. ‘Blues For Charlie’ was dan weer een eigen nummer naar aanleiding van de terreuraanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Even later nam Popa Chubby de tijd om een nieuwe snaar te installeren en zette hij na het knappe ‘Rock Me baby’in.  Met ‘Sympathy For The Devil’ en ‘Somewhere Over The Rainbow’ (destijds gezongen door Judy Garland). Een leuke afsluiter alvast voor deze eerste festivaldag.

Sis Van Hoof

Foto © Walter Wouters

Meer foto © Walter Wouters

Foto © Michel Verlinden

Foto © Sonja Schepers - Jimmy Burns & Popa Chubby

 

VIDEO 1 - VIDEO 2 

 

VIDEO 1 - VIDEO 2

 

 

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

WESPELAAR - 18/08/17