TINARIWEN @ OLT, ANTWERPEN - 09/08/17

Tinariwen is de Malinese Toeareggroep rond componist Ibrahim Ag Alhabib, die begin jaren ’80 gevormd werd in een Libisch vluchtelingenkamp. Hun hypnotiserende woestijnblues is zalvend en bezwerend. De nummers worden voortgestuwd door elektrische gitaren, bas en opzwepende percussie, maar ook de samenzang is heel bepalend. De teksten zijn dikwijls politiek gekruid en gaan over de onderdrukking en gebrek aan vrijheid van de Toearegs. Er zijn heel wat Westerse muzikanten die hen bewonderen, Thom Yorke, Carlos Santana en The Red Hot Chili Peppers zijn fan. Op hun laatste album “Elwan” zijn Mark Lanegan, Matt Sweeney en Kurt Vile gasten. Tinariwen zijn de vaandeldragers van een heel herkenbare bluessound die navolgers kreeg met Tamikrest en Bombino.

Het voorprogramma wordt verzorgd door Doylu, de nom de plume van de Senegalees Pathé Thiam. Hij wordt enkel bijgestaan door Koen De Gendt op elektrische gitaar. Ze brengen Afrikaans geïnspireerde muziek maar het klinkt wel heel kaal met enkel gitaarbegeleiding. Doylu heeft een behoorlijke stem maar helaas gaat de zang soms over in gejammer. De ritmes, die Afrikaanse muziek zo opwindend maken, ontbreken hier en dat is spijtig. De muziek met enkel gitaarbegeleiding is toch wel wat mager en het concert komt over als een gemiste kans.

Tinariwen zijn vanavond met zeven met een drummer, twee gitaristen, een bassist, een percussionist en twee zangers. Ze beginnen indrukwekkend met quasi a capellazang met enkel heel spaarzame begeleiding. Vervolgens gaat het verder met twee ritmische, repetitieve en behoorlijk opzwepende songs. De samenzang is ook in deze nummers essentieel. Na deze twee songs wordt er wat gas teruggenomen met de slepende ballade "Ittus". Een dwarsfluit zorgt voor afwisseling in het groepsgeluid. Nadien gaat het tempo terug de hoogte in maar de nadruk blijft liggen op repetitieve, transcendentale muziek die ons in een soort trance brengen. Helaas wordt de sfeer onderbroken door het applaus. Een concert van Tinariwen moet men ondergaan, je moet meegaan in de trip vooral ook omdat je de teksten in het Tamashek niet verstaat. Het publiek staat voor het podium te swingen zonder dat het echt uitbundig wordt. De reguliere set wordt afgesloten na goed 1u15 maar ze komen nog terug voor drie bisnummers. Frontman Abdallah Ag Alhousseyni komt voor de eerste bis solo op en speelt op akoestische gitaar een indrukwekkend stukje gitaar, het aandachtige publiek is muisstil, il faut le faire. Nadien voegt de rest van het gezelschap zich terug bij hem en nu wordt de sfeer pas echt uitbundig en is er volop ambiance. Het was weer heerlijk toeven vanavond in het OLT Rivierenhof.

Lou van Bergen

Foto's © JiVe

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

OLT, ANTWEROPEN - 09/08/17