DE MAANDAG van VAN MEURS: THE CACTUS BLOSSEMS @ MENEER FRITS, EINDHOVEN – 02/09/19

Na een zeer lange en warme zomer mogen we ons weer verheugen op een groot aantal concerten in de sfeer van alternatieve country, blues, singer-songwriters en americana. De aftrap is vanavond in Eindhoven bij "De Maandag van Van Meurs"; voor het 14e seizoen al weer; en altijd een mooie agenda elke maandagavond. En meteen al een goed begin in een uitverkocht huis met The Cactus Blossoms.


.

Het hart van de Cactus Blossoms zijn de broers Jack Torney en Page Burkum die al sinds 2011; samen met andere muzikanten in wisselende samenstelling aan de weg timmeren. Na een in eigen beheer opgenomen album en een live album hebben ze sinds 2016 twee studio albums uitgebracht genaamd: 'You're Dreaming" en "Easy Way". Kenmerkend voor alle albums is de samenzang van de twee broers, en daarmee een heel grote overeenkomst met de Everly Brothers. Niet zoveel nieuws ben je dan geneigd om te denken. Maar er is helemaal niets mis met de muziek uit de jaren '50 en '60, zeker niet als het ook nog eens perfect uitgevoerd wordt.

De eerste set klinkt dan ook helemaal alsof we naar een concert van The Everly Brothers zitten te luisteren. Fantastische samenzang is steeds de kern waar de muziek om draait. Zoals het openingsnummer "Desperado"; tevens openingsnummer van het laatste album "Easy Way". Perfecte uitvoering. Jack Torney en Page Burkum nemen samen de zang voor hun rekening met ook allebei gitaar. Aanvulling met een bassist (een familielid), Alex Hall op drums en Tyler Burkum op gitaar. Geheel geeft een voortreffelijk geluid, waarbij alle instrumenten afzonderlijk heel mooi, strak en duidelijk te horen zijn. Echter weinig verrassingen, steeds weer de loepzuivere samenzang, met nummers afwisselend van de twee uitgebrachte albums. Tussen de nummers door zijn de twee zangers weinig spraakzaam, tegen het verlegene aan zelfs. We krijgen nog mee dat ze behoorlijk last hebben van een jetleg en dat we in Nederland stoplichten vervangen door rotondes. Hierdoor is het nummer "Stoplicht Kisses" hier niet van toepassing is of je zou elkaar willen zoenen bij elke rotonde. Het optreden krijgt ineens een wending als we een cover krijgen van The Kinks met het nummer "Who'll Be The Next In Line". Nog wel de samenzang, maar nu ondersteund met meer rock door aanjager gitarist Tyler Burkum. Na drie kwartier spelen is het even tijd voor een korte break.

De tweede set heeft een ander karakter. De samenzang blijft uiteraard, maar het geheel is veel steviger en menigmaal gaat er een stoot gas bij. Het eerste nummer is een cover van Thom T. Hall "That's How I Got To Memphis"; bekend door een prachtige uitvoering van Buddy Miller. In hoog tempo komen de nummers voorbij , maar nu steeds stapje voor stapje meer input van gitarist Tyler Burkum. Op verschillende gitaren laat hij steeds meer fantastische intermezzo's klinken op bv slide of elektrisch gitaar. Één van de hoogtepunten is het nummer "Mississippi". Dit nummer mochten ze jaren geleden spelen in de serie Twin Peaks. Dit heeft er voor gezorgd dat ze heel veel airplay hebben gekregen en meer bekendheid hebben verworven. Muziedstijl wisselt nu met het nummer, bv het nummer "Change Your Ways Or Die" krijgt een heel sterk country sausje. Daarna komt de vraag of de geluidsvrouw het volume hoger wil zetten om daarna stevig rockend verder te gaan met het nummer "Please Don't Call Me Crazy". Fantastisch mooi gespeeld, zeker met de slide-gitaar van Tyler. Het optreden krijgt nog wel weer een "Everly Brothers einde" met het nummer "Goodbye". Na een daverend applaus komen ze nog even terug voor een korte toegift.

Al met al een prachtig concert, echter hij zal niet de boeken in gaan als een onvergetelijke.

Roelof Passies

Foto's © Ronald Rietman

Setlist:

1e Set:
1. Desperado; 2. Got A Lotta Love; 3. I'm Calling You; 4. Clown Collector; 5. I Am The Road; 6. Powder Blue; 7. Stoplicht Kisses; 8. Who'll Be The Next In Line (The Kinks); 9. Adios Maria; 10. See It Through.
2e Set
1. That's How I Got To Memphis (Thom T. Hall); 2. Down Town; 3. Boomerang; 4. Easy Way; 5. No More Crying The Blues; 6. Mississippi; 7. Change Your Ways Or Die; 8. Please Don't Call Me Crazy; 9. Blue As The Ocean; 10. Goodbye
Toegift:
1. If I Can't Win.

 

 
 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MENEER FRITS, EINDHOVEN