BERLAEN @ BARACITA, GENT - 29/08/20

Als bassist is Wouter Berlaen in het Belgische muzikanten wereldje een vaste waarde. Menig artiest uit welk genre ook maakte in het verleden, zowel in de studio als op het podium, wat graag gebruik van zijn plukkunsten op de basgitaar. Op vaste basis in de band van Raymond , de godfather van de Vlaamse rockscene, of op tournée met een programma rond Franse chansons samen met de ravissante Lien Van de Kelder en opper snaar Jan de Smet, dat is voor Wouter geen enkel probleem.

Dat de man daarnaast ook nog zijn eigen solo project ‘Berlaen’ heeft zou men bijna uit het oog verliezen. In het onvervalst Zults dialect heeft de man reeds een viertal kwaliteitsvolle albums uitgebracht, waaronder zijn laatste prachtige titelloze album ‘Berlaen’ uit eind 2018. De songs zijn soms confronterend maar goudeerlijk. Klinkt het niet, dan botst het. En live is de man een echte performer die er op het einde van zijn optreden telkens in slaagt om het publiek te laten zingen en swingen. Nu samen swingen in coronatijden is verboden, en die honderd gelukkigen in een van de vele en ruime zalen van het Gentse ICC, moesten braafjes in hun bubbel op hun stoeltje blijven zitten. Maar het tevens verplichte mondmasker kon toch niet beletten dat er meermaals luidkeels werd meegezongen en zelfs gefloten !

Met zijn basgitaar omgord kwam de man het podium opgewandeld en hij opende de festiviteiten met het toepasselijke ‘Ik & Mijnen Bas’, een song waarin hij ook meteen zijn twee onafscheidelijke metgezellen introduceerde, nl. Ward Snauwaert op gitaar en Laurens Billiet op drums & toetsen en al de rest! ‘Specioal’ waarin de zanger door een vrouw eens deftig op zijn plaats gezet wordt bracht er meteen de sfeer in ! ‘Gelijk nen echte veint’ , een prachtige song , en zoals reeds aangehaald zo herkenbaar maar zo confronterend voor velen onder ons, was het volgende hoogtepunt. ’Den Twijfel’ was een akoestisch rustpunt in de set. Wat een mooie tekst! De volumeknop ging een ferm stuk de hoogte in bij ‘Kort & Krachtig’ en dat er krachtig werd gemusiceerd mocht men letterlijk nemen want de bovenste bassnaar sneuvelde tijdens dit nummer. ‘Stommekloeut’, een song waarin de zanger de situatie van een brave huisvader schetst terwijl zijn vrienden hun liederlijk leven verder kunnen zetten is terug zo uit het leven gegrepen. Met ‘Zondag Josdag’ , een evocatie van de zondagnamiddagen van de kleine Wouter, toen hij met de familie telkens op bezoek ging bij zijn opa, op sterven na dood, en de tv steeds op VTM voor het programma van Jos Gheysen. Je zag het zo voor je ogen! Het tempo ging van dan af terug serieus de hoogte in. Ward Snauwaert soleerde de sterren van de hemel en Laurens Billiet, ondanks een opstekende hernia , voorzag elke song van de nodige boost en andere tierlantijntjes! ‘Brengt ui zuster mee’, een cover van Sly Fox ‘es ‘Let’s Go all the way bracht de funkmaster in Wouter naar boven en je voelde aan je theewater dat het concert naar het zenit werd gestuwd. ‘Oe ver’est nog?’, met het stukje ‘Purple Rain’ was de voorbode voor radiohit en afsluiter ‘Oltijd Blijv’n Goan’. De bissen konden natuurlijk niet ontbreken. Een originele versie van ‘Ge Zij Were Zat’ met special guest Stefaan De Winter (Die Verdammte Spielerei) en het mooie ingetogen ‘De Definitie Van Geluk’ werd ons deel. Dat zat zijn ,en of men dat werd, daar kon iedereen na het concert zelf over beslissen maar dat gelukkig zijn daar hadden de drie mannen op het podium voor ons allemaal voor gezorgd. De staande ovatie de ze kregen was dan ook oververdiend! Een concert van Berlaen is steeds een belevenis . Schitterende songs & dito muzikanten en Wouter die met zijn spontaniteit meermaals een lach op je gezicht tovert, wat wil een mens nog meer, zeker in deze Covid 19 tijden.

Met voorsprong het beste concert van deze maand . Ach ja, het was ook het enige concert, met dank aan….. Maar zelfs indien ik deze maand elke dag een concert had gezien , dan nog stond dit concert gebeiteld in mijn top drie ! Waarvoor dank !

Jan Van Streydonck

Foto's © Gauthier Tijtgat

Setlist Berlaen : 1. Ik & Mijnen Bas 2. Specioal 3. Gelijk Nen Echte Veint 4. Den Twijfel 5. Kort & Krachtig 6. Stommekloeut 7. Zondag Josdag 8. Ier in De Midden 9. Z’he Mij Zoeu G’had 10. ’t Beste Van De Reste 11. Brengt Ui Zuster Mee 12. Oe Ver Is’t Nog 13. Oltijd Blijv’n Goan
Bis: 14. Ge Zij Were Zat 15. De Definitie Van Geluk

 

 


 

Artiest info
Website  
Facebook  

BARACITA - GENT