DESTROYER @ BOTANIQUE, BRUSSEL - 10/12/17

Destroyer is de band van de Canadees Dan Bejar. Hij heeft al een tiental platen op zijn conto staan en heeft naam en faam bij de Indie rock gemeenschap. Het was dan ook niet te verwonderen dat de Rotonde quasi uitverkocht was. Hij kwam naar de Botanique met band. Maar toen we alles zagen klaarstaan daagde het dat dit wel eens een Big Band versie kon zijn.

Toen hij, (over) geladen met drank (bier en whisky) het podium opkwam had hij in zijn zog nog een allegaartje die gitaar, bas, drum, keys, trompet en sax bespeelden. Bij telling bleek de band 8 man sterk te zijn. Met een rustige intro op piano kon hij zijn donker klinkende stem laten overgaan in het weidse geluid dat de invallende band produceerde. Opener “Pie’s Great” maakte direct duidelijk welke “Wall Of Sound” we te horen gingen krijgen gedurende het concert. Het soort in laagjes opgebouwde muur zoals we die kennen van bij “grote “ bands als Muse en Coldplay. “In The Morning” kreeg er dan nog een steviger geluid mee en deed mij op sommige momenten aan The National denken, zonder die sterke stem jammer genoeg. Ondanks de grote bezetting klonken in sommige nummers elektronische beats door. Bij “In The Morning” mochten de blazers zich een eerste keer echt roeren.

Het is jammer dat de blazers een beetje ondergesneeuwd werden door de rest van de instrumenten. Maar toch kon ik erg genieten van “Kaputt” dat met zijn verschillende lagen zeker de moeite. De blazers klonken in sommige songs gejaagd zodat er een vleugje Morphine in “Times Square” opdook. Het epische “Saw You At The The Hos Pittle” mist wat punch. Bij “Catwalk” verwaterde de aandacht, mede doordat er op geen enkele wijze met het publiek gecommuniceerd werd. Het rauwe “Rome “ leidde het beste moment van de avond in: “Sauvage Nuit” (ja hij is Canadees) had een aanstekelijk ritme, een verwarde trompetsolo en een dreigende zang. Het daaropvolgende “Looters Jollies” wisselde van ritme en had met de tweede stem een andere sfeer dan de rest van de songs. In het laatste deel van de show viel “Chinatown “ (jazzy) en afsluiter “Band Of Piggies” (met een mooie dwarsfluitsolo) op. Ze kwamen nog terug voor een bis waarbij hij dan voor het eerst tot het publiek sprak en wist te melden dat dit concert het laatste was van hun Europese tour..

Al bijeen had ik wat meer verwacht van dit concert. De donkere teksten en zang die ik op het net hoorde in kleine bezetting was er niet en werd door de grote van de band monddood gemaakt. Indien hij in kleine bezetting terugkomt zou ik hem wel eens willen horen.

Lisael


 


 


 

Artiest info
website  
facebook  

BOTANIQUE - BRUSSEL

10/12/17