GOGOL BORDELLO @ DE ROMA, ANTWERPEN - 08/12/17

Waar ? Het feestje is vanavond in De Roma!

Gogol Bordello combineert punk, balkan, klezmer en zigeunermuziek met een stukje cabaret. De groep resideert in New York maar de leden zijn allen immigranten van over de hele wereld. Bandleider Eugene Hütz emigreerde na de ramp in Tsjernobyl in 1996 vanuit Oekraïne via Polen, Hongarije, Oostenrijk en Italië uiteindelijk naar de Verenigde Staten in 1993. Hij stelde daar een bont collectief samen met muzikanten uit Rusland, Israël, Ethiopië, Canada, China en nog een aantal andere landen. Gogol Bordello toert bijna het ganse jaar en de liveshows zijn dan ook hun handelsmerk. Meer nog dan op hun platen spat de energie en het speelplezier van het podium. Dit jaar brachten ze het nieuwe album "Seekers & Finders" uit dat ze vanavond komen voorstellen in De Roma in het gezelschap van special guest Lucky Chops.

De jonge Amerikaanse brassband Lucky Chops is een voorbeeld van de kracht van You Tube. De groep raakte bekend met filmpjes waarop ze instrumentale covers van Adele, Ben E King en Jackson 5 brachten in de metro van New York. In ons land hebben ze al wat naam gemaakt want ze verkochten zalen als de AB en Trix uit en deze zomer speelden ze nog een wervelende show in het OLT Rivierenhof. De groep bestaat uit vier blazers (trombonist, saxofonist, bombardonspeler, trompettist) en een drummer. Het is al van bij het begin van het concert een uitbundige bedoening, de muzikanten gaan heel energiek tekeer en het publiek is onmiddellijk mee. Er wordt volop gedanst en de sfeer is prima. Af en toe wordt het intimistischer als de heren slechts met drie op het podium staan (sax, trombone en drums). Naar het einde toe worden alle registers nog eens opengetrokken met het bekende "I'll Fly Away". In het voorlaatste nummer komt gitarist Boris Pelekh van Gogol Bordello meespelen en tijdens het slotnummer is het Pedro Erazo die voor extra percussie zorgt. Het is heel aanstekelijke muziek en ondanks de ongekende vitaliteit is er muzikaal niets op aan te merken. Het zijn stuk voor stuk uitstekende muzikanten die elk hun moment in de spotlights krijgen waarbij ze de kans grijpen dit te bewijzen. Meer dan een geslaagde opwarmer.

Frontman Eugene Hütz (zang en akoestische gitaar) wordt begeleid door een zeskoppige band (gitarist, drummer, percussionist, violist, bassist en accordeonspeler) en later ook nog door de ravissante zangeres Ashley Tobias. Ze openen met "Break Into Your Higher Self", gevolgd door "Not A Crime" en het publiek is al meteen heel enthousiast. Het is echter pas met "Wanderlust King" dat De Roma in een zinderende danstempel verandert. Er wordt gedanst en gesprongen dat het een aard heeft. De viool van Sergey Ryabtsev en de accordeon van Pasha Newmer zorgen voor de Balkaninvloed die de nummers een ongelooflijke drive geven. Vanaf "Saboteur Blues" komt zangeres Ashley Tobias regelmatig voor tweede stem zorgen. "My Companjera" zorgt nogmaals voor een opstoot van euforie. Gogol Bordello brengt een staalkaart van hun repertoire en van het nieuwe album komen er slechts een handvol nummers aan bod maar daar maalt niemand om. Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit welkenummers de groep speelt, het wordt met zo'n energie gebracht dat het publiek sowieso uit de bol gaat. Het wordt nog feestelijker als de jongens van Lucky Chops zich af en toe bij de groep voegen en nog wat extra pit aan het concert toevoegen.

Eugene Hütz is een energieke showman die weet hoe hij een publiek moet bespelen. Hij rent als een bezetene over het podium, springt op één van de twee verhoogjes vooraan op het podium om het publiek op te zwepen, de andere groepsleden gebruiken deze opstapjes ook regelmatig om een solo te spelen. Het is vooral een jeugdig publiek maar er zijn ook behoorlijk wat ouderen van de partij. Halverwege het concert ga ik op het balkon zitten en pas dan is goed te zien wat een gekkenhuis het beneden in de zaal is, bijna iedereen staat te springen of te dansen. Tijdens "Undestructable" balanceert Eugene op een grote trom vooraan in het publiek, hij wordt letterlijk op handen gedragen. Het concert is een aaneenrijging van hoogtepunten, maar "Start Wearing Purple" verdient toch een extra vermelding. De muzikanten zijn allen vakmensen, violist Sergey Ryabtsev en gitarist Boris Pelekh steken er misschien toch nog net iets bovenuit. Het is vooral de viool van Sergey die het meest het publiek opzweept. De groep sluit de normale set af met "Sally" en daarna is het lang wachten op de toegiften. Uiteindelijk brengen ze nog drie bisnummers maar "Think Locally, Fuck Globally" is niet meteen heel dansbaar en hierdoor in mijn ogen niet de gepaste afsluiter.

Eugene Hütz en kompanen hebben De Roma in vuur en vlam gezet en het is het grootste feestje dat ik al ooit in De Roma meemaakte. In 2010 zag ik ze op Les Nuits Botanique en toen daverde de houten plankenvloer van de Chapiteautent heel het concert maar vanavond was het al een even zotte bedoening. Een concert van Gogol Bordello bijwonen is één van de honderd dingen die je moet doen in je leven.

Lou van Bergen

Foto's © JiVe

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 08/12/17

 

Lucky Chops

Gogol Bordello