JASPER STEVERLINCK @ HANDELSBEURS, GENT - 19/12/17

Als je de naam ‘Jasper Steverlinck’ googelt bots je automatisch op superlatieven wat betreft zijn vocale capaciteiten. ‘Fluwelen strot, gouden tenor, hemelse stem’ , het ene superlatief na het andere vliegt je rond de oren. Mij baserend op hetgeen hij dinsdagavond op Gentse Handelbeurs podium bracht, werkelijk geen enkele gezongen noot zat verkeerd, zijn die bewierokingen meer dan terecht. Daarbij is de man, die ondertussen toch reeds ruim 20 jaar podiumervaring heeft, ook als songschrijver zodanig geevolueerd, dat elke song die hij bracht een pareltje was. Dat hij daarbij (definitief?) de rockpaden, die hij met zijn vroegere band ‘Arid’ bewandelde ,volledig heeft verlaten is bijzaak. Deze band ‘Arid’ stond in 1996 reeds als finalist in Humo’s Rock Rally en bracht in 2000 hun schitterende debuut ‘Little Things Of Venom’ uit. ‘Believer, Too Late Tonight… ’ zijn songs die nog steeds in het collectief geheugen zitten van elke Belpop kenner. Het album ‘Under The Cold Street Lights’ uit 2010 was echter het laatste wapenfeit van de band. Tussendoor was er het kortstondig soloproject ‘Songs Of Innocence’(2004), een album vol met covers. De Bowie cover ‘Life On Mars’ kreeg zelfs de goedkeuring van de master himself.

Vandaag is er New CD - Tour Winter 2017. De tour die is er, de full cd zelf nog niet, die volgt pas in maart 2018. De opnames van dit album gebeurden in eerste instantie in de UK onder de ‘deskundige’ leiding van producer Jake Gosling, bekend van zijn werk met oa. Ed Sheeran, James Bay, The Libertines en zovele anderen. Eenmaal de cd was afgewerkt en terug in Belgenland bleek het resultaat niet het geen Jasper voor deze songs voor ogen had gehad. Te gekunsteld en de ziel van de songs was verdwenen. De dure opnames werden de vuilnisbak in gekieperd. Samen met no-nonsense producer Jean Blaute, een man die er voor gekend staat om zonder veel franjes, het beste uit een artiest naar boven te halen, werd het volledig album terug opgenomen. Als zoethoudertje moeten we het nu voorlopig nog doen met ‘Uncut’ , een ep met een live registratie van een 6-tal van de nieuwe songs. Voor velen was het zittend en tevens uitverkocht concert in de HB. dus een eerste kennismaking met het nieuwe werk.

Op de tonen van Son House ‘s ‘A True Friend Is Hard To Find’ stappen pianist Valentijn Elsen en Jasper het podium op. Het ietwat jazzy ‘Our Love Got Lost, een van de nieuwe songs, is meteen een schot in de roos. Wat een stembeheersing,wat een stemvastheid! Iets wat ook opvalt tijdens ‘So Far Away From Me’. Jasper wisselt de elektrische gitaar af met de akoestische en neemt tijdens ‘Sad Reminder’ zelfs even de toetsen over van Valentijn. ‘Here’s To Love’ en een solo gebracht ‘That’s Not How Dreams Are Made’ kregen wegens de reeds gekregen airplay wat meer (herkennings)applaus. Een werkelijk schitterend ‘Broken ‘ werd gevolgd door ‘Need Your Love’, een song die volgens Jasper in de oorspronkelijke versie totaal niet werkte maar nu , in alle eenvoud, is uitgegroeid tot een prachtige song. Iets wat ik alleen maar kan beamen. Twaalf songs ver in de set en ‘Night Prayer’ bleek meteen het einde te zijn van de set. Niet een van zijn oudere songs was de revue gepasseerd maar geen mens maalde er om. En wie hoopte dat die wel in de evidente bisreeks zouden komen, die waren er ook aan voor hun moeite, want met’ Fall In Light’ (inspired by Miriam Makeba) en ‘On This Day’ (een lied dat Dylan vergeten schrijven is dixit Jasper) kregen we nog twee nieuwe nummers te horen. De teller stond op 14 songs en hopelijk halen ze alle 14 de nieuwe plaat , want stuk voor stuk waren ze de moeite, waren ze mooi. Misschien miste ik heel even eens een uitbarsting, een uitbraak uit die melancholische cocon waarin de zanger ons had gebracht, maar ach misschien ook wel niet. Bill Withers ‘Lean On Me’ galmde door de speakers toen het duo, de zanger en de pianist, het podium verliet . Toepasselijke titel , want hij had het zojuist met verve bewezen… voor een mooi concert kan je gerust op Jasper rekenen !

Jan Van Streydonck

Setlist : 1. Our Love Got Lost 2. So Far Away From Me 3. Here’s To Love 4. Cave Song
5. Color Me Blind 6. That’s Not How Dreams Are Made 7. Sad Reminder 8. Someday
9. Things That I Should Have 10. Broken 11. Need Your Love 12. Night Prayer
BIS: 1. Fall In Light 2. On This Day

 


 


 


 

Artiest info
website  
facebook  

HANDELSBEURS - GENT

19/12/17