ADMIRAL FREEBEE @ HANDELSBEURS, GENT - 1512/16

Wij gaan er van uit dat de Admiraal geen introductie meer nodig heeft, maar voor de leken onder u kort dit: Admiral Freebee is het alter ego van Tom Van Laere, Antwerps songwriter met een terugwijkende haarlijn en een hart voor alles wat met Dylan of Young te maken heeft. Met 'Wake Up And Dream' bracht hij dit jaar zijn 6e album uit. Dit album wordt gekenmerkt door de vrolijke nummers die een andere backing (trompetten!) kregen dan we gewoon zijn. Hierdoor klinkt alles meer zomers, speelser, gelukkiger. Vanavond komt de Admiraal dit alles brengen in een extra lange show live voorstellen. Wij bespreken de hoogtepunten.

Openen doet hij met een mooie versie van 'Blues For A Hypochondriac (Always Hoping For The Worst)', begeleid door de piano van Senne Guns. Daarna komt de rest van de voor de gelegenheid verklede band op en speelt een song die wij nog niet kennen. Vintage Freebee, voorzien van een extra laagje blazers. De sfeer zit er direct in, het belooft een hete avond te worden. De funky baslijn waarmee de John Hammondcover 'No One Can Forgive Me (But My Baby)' wordt voortgestuwd lijkt dit enkel te bevestigen. 'Obama don't know, Clinton don't now, Jesus don't now, Trump don't now' roept de admiraal de zaal toe, Maarten Moens mag laten zien wat hij kan op de drums, de eerste heupen beginnen voorzichtigjes te bewegen.

De soul van 'Let It Shine' -met in de hoofdrol de sax en de trompet - krijgt de handen van het publiek op elkaar, de onweerstaanbare funk van 'Get Out Of My Live Woman' overhaalt nog menig luisteraar tot heupwiegerij. De laatste twijfelaars worden over de streep getrokken met de ongelooflijk vette bassolo die Jasper Hautekiet ten berde brengt tijdens 'Bad Year For Rock 'n Roll (Pt.2)'.

'Look What Love Has Done' en 'Recipe For Disaster' geven even de tijd om naar adem te zoeken vooraleer 'Always On The Run' op het volk wordt losgelaten. Plots zien we Marc De Maesseneer van de blazersectie op een dwarsfluit. Gelukkig roept de Admiraal hem al snel terug tot de orde en beveelt hem om op de saxofoon een solo te spelen die begint als een zwoele vrouw, maar die eindigt in een mannelijk geram. Tot onze verbazing kwijt Dhr. Maesseneer zich op verbluffende wijze van deze taak. De zaal wordt gek.

'Einstein Brain' en de beste versie die wij ooit hebben gehoord van 'Oh Darkness' zetten de zaal verder op stelten vooraleer de set wordt afgesloten. Een uitbundig publiek roept om meer. Daar het een XL-optreden is, krijgt het dat ook. De admiraal komt het podium terug op om een perfecte versie ten berde te brengen van Dylans 'The Man In The Long Black Coat'. De band komt terug op  voor 'Trying To Get Away' en daarmee houdt de Admiraal het voor bekeken. Echter, het uitbundig publiek roept om meer. Daar het een XL-optreden is, krijgt het dat ook. Jammer genoeg is bisronde 2 minder overtuigend dan alles wat we tot nu toe gehoord hebben. Dit belet het uitbundig publiek echter niet om om meer te roepen. Daar het een XL-optreden is, krijgt het dat ook.

Bisronde 3 start met een prachtig eerbetoon aan Luc Devos. 'I don't know if I was ever more blue as I was today over you' zingt Van Laere in 'Coming Of The Knight'. De zaal is stil. 'Rags 'n' Run' is minder ingetogen dan we het gewoon zijn, maar daarom niet minder mooi. De herneming van 'No One Can Forgive Me (But My Baby)' zou een mooie afsluiter van de avond geweest zijn, maar het uitbundig publiek roept om meer. Daar het een XL-optreden is, krijgt het dat ook. Bisronde 4 bestaat uit 'Fools Like Us' en is voor ons overbodig. Laat dit echter de pret niet bederven: de Admiraal en zijn band bezorgden ons een prachtavond vol complexloze topmuziek.

Wim Verschueren

Setlist: 1) Blues For A Hypochondriac (Always Hoping For The Worst) / 2) Onbekend / 3) No One Can Forgive Me (But My Baby) - John Hammond cover / 4) Hesitation / 5) Buddy / 6) Nothing Else To Do / 7) Let It Shine / 8) Get Out Of My Live Woman – Lee Dorsey cover / 9) Onbekend / 10) Bad Year For Rock 'n Roll (Pt.2) / 11) Look At What Love Has Done / 12) Recipe For Disaster / 13) Always On The Run / 14) Einstein Brain / 15) Oh Darkness
Bis 1: 16) The Man In The Long Black Coat – Bob Dylan Cover / 17) Trying To Get Away - Bis 2: 18) Maybe This Is The End / 19) Breaking Away - Bis 3: 20) Coming Of The Knight / 21) Rags 'n' Run / 22) No One Can Forgive Me (But My Baby) - John Hammond cover - Bis 4: 23) Fools Like Us 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

HANDELSBEURS, GENT - 1512/16