ANA MOURA @ DE ROMA, ANTWERPEN - 09/12/16

Ana Moura (° 17/9/1979, Santarem) is de meest succesvolle fadista van de 21ste eeuw. Ze begon haar zangcarrière in een popgroep alvorens zich toe te leggen op de fado nadat ze bij toeval ontdekt werd door Maria da Fé van het bekende fadohuis Senhor Vinho. Ze werd reeds in het begin van haar carrière genomineerd voor een Nederlandse Edison Award en zong als eerste Portugese in de befaamde New Yorkse Carnegie Hall. Ze oogstte ook veel bijval bij de groten der aarde en heeft/had onder haar fans o.a. Mick Jagger en Prince. Om maar te zeggen dat ze al heel wat adelbrieven kan voorleggen in haar 15-jarige carrière. Ze bracht vorig jaar haar zesde album “Moura” uit, dat net als het vorige “Desfado” geproduceerd werd door de legendarische Larry Klein, vooral bekend van zijn productiewerk voor Joni Mitchell, Shawn Colvin, Tracy Chapman en Madeleine Peyroux. Hierop wijkt ze net als op het vorige album wel eens af van de klassieke fado, ze vernieuwt en brengt een breder palet dan de traditionele fado, maar de muziek is nog altijd even doorleefd gezongen. Na haar uitmuntende concert van 8 mei 2013 in De Roma ben ik uiteraard terug van de partij.

Haar vijf begeleiders (drums, toetsen/computer, elektrische basgitaar, Portugese gitaar en klassieke gitaar) beginnen alvast aan de set alvorens onze ster in een fonkelend zwart lang kleed met franjes het podium op komt. Een hartverwarmend applaus is alvast haar deel. Ze verbluft met haar prachtstem meteen de zaal tijdens “Moura Encantada”. Op de achtergrond prijkt op een groot scherm het beeld van de laatste plaat met fladderende vlinder. Het hele concert zullen trouwens passende achtergrondbeelden geprojecteerd worden die echter niet de aandacht afleiden. Een repetitief gitaarmotief leidt “Ai Eu“ in, een traag niet-traditioneel fadolied dat ze heel emotioneel zingt. Ana laat met haar prachtig figuur en subtiele heupbewegingen menig mannenhart sneller slaan. “O Meu Amor Foi para o Brasil“ is meer uptempo en heeft prachtige, kristalheldere Portugese gitaarklanken. Ze richt zich dan voor het eerst tot het publiek in het Portugees, maar een behoorlijke 'goedenavond' kan er ook af.  Op het nieuwe “Moura” staan een aantal meer dansbare nummers, in de 19de eeuw was fado grotendeels dansmuziek en niet enkel de wat droevige, melancholische muziek die synoniem staat voor de Portugese identiteit. Het inderdaad dansbare “Fado Dançado“ kan me heel hard bekoren en de Portugezen achter mij reageren extatisch. Het korte nummer mocht best wat langer duren.

Het wordt even wat intiemer als ze enkel met begeleiding van bas en twee gitaren “Ninharia“ brengt. Het vrolijke uptempo “Maldição“ - met dezelfde begeleiding - is één van de hoogtepunten met een open doekje voor de gitarist op de Portugsese gitaar. Dan verdwijnt Ana van het podium om aan de muzikanten de gelegenheid te geven hun kunnen te tonen. Het begint heel opzwepend, ik hoor wat Balkaninvloeden, het is muzikaal interessant maar duurt me iets te lang. Na deze demonstratie komt Ana terug het podium in een crèmekleurig kleed. Ze zingt het lied  “Clandestinos Do Amor”, dat figureert in de film “Os gatos não têm vertigens”, werkelijk fenomenaal. Ze zingt meer en meer al eens in het Engels maar vanavond is “Lilac Wine” het enige nummer. Ze bewijst dat ze perfect andere genres aankan. Het langoureuze “Tens Os Olhos De Deus” sleept een beetje aan en kan me minder bekoren. De twee feelgoodnummers, het met handgeklap begeleide “Valentim” en het lekker swingende “Dia De Folga” zijn daartegen fantastische afsluiters van de reguliere set. Ana leert ons hoe we met het laatste nummer moeten meeklappen. Ze stelt haar muzikanten nog voor en verdwijnt dan al heupwiegend van het podium en zingt nog even verder in de coulissen.

Het publiek wil en krijgt nog één bisnummer, het met Afrikaanse ritmes geïnjecteerde prachtnummer “Desfado”, het titelnummer van haar vorige plaat. Het is de vierde keer dat ik Ana aan het werk zie en het is weerom een geslaagd concert. Ik zal ook volgende keer terug van de partij zijn. Ze neemt na het concert nog uitgebreid de tijd om met de fans te keuvelen, albums te signeren of mee op de foto te gaan. Een perfect begin van het weekend.

Lou van Bergen

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe


  

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, ANTWERPEN - 09/12/16