CON BRIO @ MUZIEKGIETERIJ, MAASTRICHT - 01/12/16

Ze – de leden van het Amerikaans soul en R&B collectief CON BRIO - stonden het afgelopen jaar op de grootste festivalpodia in Australië, Japan, Europa en de US. Ze werden door PopMatters, een internationaal Amerikaans webzine, uitgeroepen als ‘Best New Live Band in America’. Als onderdeel van het Europese luik van hun ‘Paradise Tour Live’ (om hun debuut studio album te promoten), zijn er optredens gepland in Nederland, waarvan één in Maastricht, in de Muziekgieterij. De andere Nederlandse optredens gaan nog deze maand door in R’dam en Utrecht.

Con Brio werd in 2013 in San Francisco gevormd door zeven muzikanten met verschillende achtergronden, maar met een gemeenschappelijke liefde voor de energieke Bay Area funk en psychedelische soul. In 2015 debuteerden ze met de EP ‘Kiss The Sun’ en tourden ze door Europa en Amerika. De reacties van het publiek en van de vakpers waren lovend, waarbij zeker de moves en de zang van de dynamische frontman Ziek McCarter opvielen en vergelijkingen met een jonge Michael Jackson of James Brown niet uitbleven. Na hun indrukwekkende show op het Austin City Limits Festival werd Con Brio door PopMatters zelfs uitgeroepen tot 'The Best New Live Band In America'!

Na de release van hun debuutalbum 'Paradise' (24/06/16) volgde er opnieuw een internationale tour, waarbij naast een aantal grote Amerikaanse (Lollapalooza, Bonnaroo en Summerfest) en internationale festivals (Fuji Rock in Japan, Montreal Jazz Fest in Canada), ook Europa op de planning stond. In Nederland waren ze er bij tijdens het North Sea Jazz Festival in Rotterdam en tijdens het Valkhof Festival in Nijmegen.

Con Brio’s line-up bestaat naast de uit Texas afkomstige zanger/frontman Ezekiel “Ziek” McCarter, uit Jonathan Kirchner (bas), Andrew Laubacher (drums), Benjamin Andrews (gitaar) en Patrick Glynn (keys). Met de ‘Hallelujah Horns’ (Marcus Stephens - sax & Brendan Liu - trompet) is de band volledig.

In de Muziekgieterij fungeerden als opwarmer voor Con Brio het Nederlandse duo Dr. Funk & Mr. Soul. Dr. Funk & Mr. Soul is een uniek muzikaal project van multi-instrumentalist en Funkmaster Maurice “Mo” de Lange (Funktransplant) en Soulman Maurice “Funky Buddha” Peters. “Ontstaan uit liefde voor Funk en Soul en de honger naar nieuwe muzikale uitdagingen, kiezen  Dr. Funk & Mr. Soul  de lekkerste  Funk &  Soul tracks om deze met smaak te bereiden tot dansbare brokken. Dr. Funk speelt gitaar, zingt, drumt, maakt de beats, bedient de sampler en legt zo de funky grooves neer waarop Dr. Soul zijn rauwe stemgeluid laat excelleren…”. Dixit hun Facebook info, die je met overige details op internet kan vinden. Ook vanavond deden ze dit met brio met o.a. Feeder’s “Buck Rogers” (“Brand New Car”) en een James Brown medley, waarvan ik me “Hot Pants (Smokin’ Hot Pants)” nog herinner en, wat volstond voor de laatkomers om er bij te kunnen zijn voor Con Brio.

Con Brio opende de set met twee songs uit hun album ‘Paradise’. Na de stevig rockende titelsong om op temperatuur te geraken (een nummer dat McCarter opdraagt aan zijn overleden vader), volgde “Liftoff”, dat met zijn strakke pop/funk de eerste rijen al direct aan het dansen krijgt. De dag voor de band de opname studio introk voor hun debuut album, had frontman Ziek McCarter een droom. In die droom kreeg hij van zijn vader (een leger veteraan die door de politie in Oost Texas in 2011 neergeschoten werd en stierf) een boodschap: “Come with me to paradise”. McCarter werd wakker met de titel song in zijn hoofd. “It was one of the most spiritual moments of my life” zo vertelt hij “It was up to him, he knew, to rise above injustice, and to perform in a way that lifted up those around him as well. To make Con Brio’s music a place of serenity, compassion — even euphoria — right here on earth…”

Con Brio is een jonge band met uitstekende muzikanten én met Ziek McCarter, een opvallende charismatische front- en showman, die het publiek met zijn dansbewegingen, draaiende heupen en splits weet te boeien. In hun Paradise Live Tour waar dit optreden om draait, is er uiteraard veel aandacht voor hun debuut album. “Hard Times” (over het harde leven in de stad - met de stevige gitaarriffs van de extra-ordinaire Benjamin Andrews), “Money” (over dromen, die door de sociale druk verdwijnen - met de tribale ritmes van drummer Andrew Laubacher), “Free & Brave” (een sterk politiek getint nummer - met de groovende blazers saxophonist Marcus Stephens & de adhad-kampioen / trompettist Brendan Liu) en “Can’t Get Enough” passeerden de revue en deden duidelijk de temperatuur in de zaal stijgen en het aantal moves expotentioneel toenemen. Voor de encores (mede op vraag van het publiek) kozen ook zij o.a. een James Brown hit, wat het einde zoet deed smaken.

Con Brio (ze stonden vorig jaar op het Bruis Festival en zijn dus géén onbekenden voor de Maastrichtenaren!) gaf de aanwezigen dat, waarvoor ze kwamen en dat wat ze van hen verwachtten: funky soul, zonder een déjà vu gevoel. Alle leden van Con Brio slaagden erin het publiek (en vooral zij -zoals ik- die ze voor het éérst live zagen en die zich wou vergewissen van, ik citeer “de onovertroffen live-kwaliteit van deze groep”…) onder te dompelen in de beats en grooves, met een eromheen gewoven boodschap, die lang bleef hangen:

“To spread music that, hopefully, shakes away the daily grind, and nurtures listeners’ dreams about what their version of paradise on earth might look like, even for the duration of a song…”

 “We don’t want to walk, we don’t want to drive, we want to fly. We want to levitate...”

Alzo sprak en zong Ezekiel “Ziek” McCarter namens Con Brio.

Foto © Eric Schuurmans

meer Foto © Eric Schuurmans

Line-up: Ziek (Ezekiel) McCarter: vocals / Jonathan Kirchner: bass / Andrew Laubacher: drums / Benjamin Andrews: guitar / Patrick Glynn: keys & ‘Hallelujah Horns’: Marcus Stephens (sax) & Brendan Liu (trumpet)

Set list: Paradise* / Liftoff / Temp / Bonita / Hard Tiles* / Money* / O C / Free & Brave* / Can’t Get Enough // Give It All / This is a Man’s World (James Brown) - - *from the album ‘Paradise’

 

CON BRIO – PARADISE TOUR LIVE:
dinsdag 6 december - Rotterdam, Bird
woensdag 7 december - Utrecht, TivoliVredenburg


 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MUZIEKGIETERIJ, MAASTRICHT - 01/12/16