DAVID GRAY @ DE ROMA, BORGERHOUT – 07/12/16

Een lange, een héél lange rij wachtenden, stond ons op te wachten aan de ingang van De Roma, om mee aan te schuiven voor een uitverkocht concert van de 46-jarige David Gray. Deze Brit zijn eerste twee albums “A Century Ends “ en “Flesh” uitgebracht in respectievelijk 1993 en 1994, leverde hem wat bekendheid op in het folkrock genre maar waren geen commercieel succes. Op zijn derde album “Sell, sell, selll” horen we dat de akoestische folkmuziek wat wordt aangekleed met rock en elektronica invloeden. Ondanks de titel wordt het weer geen commerciële topper. Zijn vierde album “White Ladder” zou daar echter verandering inbrengen! Dit album werd de eerste keer uitgebracht in 1998 op Gray’s eigen label IHT Records, in 2000 heruitgebracht met als trekpleister de single “Babylon”, kwam de carrière van David Gray in een stroomversnelling. In de volgende jaren bracht Gray nog vijf degelijke albums uit die echter niet het succes van “White Ladder” konden evenaren, maar telkens wel enkele knappe singles voortbrachten.

“A Solo Acoustic Evening With David Gray”, geen band dus wel een akoestische gitaar, een vleugelpiano en een begenadigd artiest, die hartelijk werd ontvangen voor zijn eerste concert in Antwerpen. “We’re gonna go where we can shine” zingt hij tijdens zijn openingsnummer met zijn raspige stem en zijn Welsh-achtig accent, “Shine” is tevens de opener van zijn debuutalbum. Ook de volgende nummers komen uit de beginperiode van zijn carrière, L’s Song, b-zijde van de single “Bird of Wings” en “Gathering Dust” ook al uit zijn debuutalbum. Het spelen van deze oudere nummers is als reizen door de tijd verteld hij ons, het zijn verhalen die hem van zeg maar Liverpool naar Wales brengen, herinneringen die terugkomen. Tijd voor wat bekender werk als hij voor de eerste keer achter zijn piano kruipt, “Please Forgive Me”, opener van zijn triomfalbum “White Ladder” word meteen door het publiek herkent.

Gray maakt graag gebruik van computergestuurde technieken en andere elektronica geluidjes, deze probeert hij vandaag te compenseren met soms erg veel effect op zijn vocalen te zetten, en zijn ritmegitaar te laten overdubben met solo. Soms leuk maar zeker niet altijd nodig. “Only The Wine” is een song die hij live normaal niet zou spelen maar volgens de streaming diensten (Spotify, Deezer) is het één van de meeste gevraagde liedjes, dus voor de fans een lang uitgesponnen nummer ditmaal zowel op gitaar als piano. David Gray kan enorm opgaan in zijn nummers, zijn hoofd immer zwierend van links naar rechts en soms nog wel eens wat andere spastische bewegingen, iemand die echt geloofd in zijn liedjes en ze dan ook vol overgave brengt.

Het nummer “Gulls” uit zijn laatste album “Mutineers” moest hij vandaag wel spelen. Elk jaar heeft hij een probleem met Kerst, niemand weet wat kopen voor hem, hij koopt toch wat hij wil dus hij heeft alles wat hij wil, een verrassing zit er voor hem niet meer in. Meestal komt men aangedraafd met een bundel poëzie of proza. Soms leest hij er wel eens één en het gedicht “Zoals dit Eiland van de Meeuwen” van de Antwerpenaar Herman de Coninck inspireerde hem voor het schrijven van dit nummer.

Tijd voor een korte break waarna een ontspannen Gray, met een biertje in de hand, terug het podium opstapt voor het tweede deel. Iedereen verwacht nu toch wel zijn grootste hits en ja hoor ze komen er allemaal mooi achterelkaar, “You’re The World To Me”, “Sail Away”, “The One I Love” … . Uit zijn dit jaar nieuw verschenen “Best Of “ dubbelalbum speelt hij het nieuwe nummer “Smoke Without Fire”, knap nummer, misstaat zeker niet tussen de rest. Zijn allereerste hit “Babylon” krijgt ook een XL versie mee en afsluiter “Nemesis” een XXL versie, misschien wat té lang uitgesponnen met diverse effecten, het publiek lust het wel want hij krijgt een stevig applaus en word teruggeroepen voor een bis. Het mooie “This Year’s Love” beëindigt deze muzikale avond die een mooi overzicht gaf van het muzikaal oeuvre van deze talentrijke singer-songwriter.

Luc Nuyts

Foto © Soche

meer Foto © Soche

Setlist: Shine / L’s Song / Gathering Dust / Please Forgive Me / Kathleen / Harder When You Have To Try / Life In Slow Motion / Only The Wine / Enter Lightly / It Accumulates / Fugitive / Be Mine / The Other Side / Gulls - Break- You’re The World To Me / Sail Away / Back In The World Again / The One I Love / Smoke Without Fire / Babylon / Nemisis Encores: This Year’s Love

  

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, ANTWERPEN - 07/12/16