JAN SWERTS @ BARENZAAL, C-MINE GENK - 08/12/16

Vorige donderdag  gaf de Limburger Jan Swerts een onvergetelijk mooi concert in de Barenzaal op C-Mine te Genk, waar we nog nooit eerder een concert meemaakten, maar het is beslist een fijne locatie. Het dubbele voorprogramma begon met de jonge singer-songwriter Wietse, met liedjes in het Nederlands en het Engels, waarbij we zelfs een zeer eigenzinnige versie van Michael Jackson's Beat It hoorden voorbijkomen.

De band Viggria - die ik onlangs ook al zag in het voorprogramma van Spain in Hasselt - was andere koek. Zeer sfeervolle muziek, die soms een beetje deed denken aan Nick Drake en Isbells op zijn zachtst. Een mooie verstilde, kwetsbare en warme sound. Bepaald indrukwekkend wat dit drietal muzikaal bracht. Enkele heel straffe songs ook, zoals Rosemary en Madman In The Sun. Een veelbelovende toekomst ligt in het verschiet voor Viggria.

Swerts kwam er zijn recente derde plaat Schaduwland voorstellen, een prachtig werkstuk waarvoor hij inspiratie puurde uit zijn 'annus horibilis' 2014. Toen ik hem een tijdje geleden zijn verhaal op de radio hoorde doen over hoe de plaat is ontstaan en waarover ze gaat, moest ik even slikken. Hij kreeg te horen dat zijn zoontje lijdt aan een zware neurologische aandoening, zelf werd hij gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger, hij verloor zijn moeder en tot overmaat van ramp liep ook zijn huwelijk op de klippen.

Leven werd opeens overleven. Schaduwland werd dus persoonlijk leed op muziek gezet. Maar het is ook een zeer mooie plaat geworden. Prachtige muziek, die een grote emotionele impact kan hebben en muzikaal refereert aan Eric Satie, Philip Glass, Wim Mertens, minimal music,... De melancholie overheerst en op een of ander manier voel je je bijna schuldig dat je geniet van deze prachtige muziek, als je het verhaal erachter kent.  In Genk maakte Swerts het geheel live een beetje lichter door zijn relativerende en soms grappige commentaar tussen de muziek. Bovendien bracht hij stukken uit zijn drie platen, wat zorgde voor een fijne afwisseling.  Hij werd op gitaar begeleid door Kevin Imbrechts, die met zijn spaarzame noten en geluidseffecten een bijzonder sfeervolle bijdrage leverde aan de pianomuziek van Swerts, die in een aantal nummers indringend zong, terwijl anderen volledig instrumentaal waren.

De setlist bestond uit slechts 6 nummers (of stukken muziek) voor een concert dat toch meer dan een uur en een kwartier duurde.  Het werd een soort van ‘greatest hits voorstelling, zo zei Jan Swerts althans zelf, en alzo kregen we drie tracks uit Schaduwland, twee uit Anatomie Van De Melancholie en één uit zijn debuutplaat Weg te horen. Het concert begon met een lange mooie gitaarintro, gevolgd door het betoverende pianospel van Swerts, net zoals op Schaduwland.  Daarna speelde hij Zo Bleek Zal Ik Zijn, een ode aan de jong gestorven dichter Jotie T'Hooft (en zijn dichtbundel Schreeuwlandschap).  Prachtig verstild pianospel en ijle gitaarklanken tilden je op en brachten je in een andere wereld (en dat zou het hele concert duren), werkelijk meesterlijk.  Vervolgens nog een instrumentaal stuk uit Schaduwland, dat opgedragen werd aan Ruth.  Een Verlangen Naar Ontroostbaarheid werd dan weer opgedragen aan Patricia De Martelaere (en is ook de titel van een boek van haar), en Swerts zong hierbij in het Engels.  Mooi ook hoe ingetogen en geconcentreerd hij musiceerde.  Daarna volgde weer muziek uit Schaduwland, opgedragen aan een belangrijke man en vrouw uit zijn leven, en je kon al raden wie dat waren.  Afsluiter was Alkenstraat 9 (uit Weg), een romantisch nummer over zijn jeugd en afkomstig uit zijn eerste plaat Weg, waarop alle nummers de namen van straten dragen, waar Swerts in zijn jeugd een band mee had.

Een groots concert op een zeer speciale locatie, zoals we al zeiden. Hulde aan de mensen van C-Mine die erg hun best doen om de site van C-Mine zo polyvalent mogelijk te gebruiken.  En daarbij onthoud ik vooral de  glansprestatie Jan Swerts, die ik voor de eerste maal live aan het werk hoorde, en absoluut bevestigde wat zijn 3 mooie albums ons al lieten horen.

Marc Vos

 

 

 

 

 


 

Artiest info
   
website  

BARENZAAL, C-MINE GENK - 08/12/16