LUKA BLOOM @ DE ROMA, ANTWERPEN - 03/12/16

De Ierse folkzanger Luka Bloom is een graag geziene gast in België. Begin dit jaar bracht hij nog een nieuw album uit (nummer 21 ondertussen), genaamd “Frugalisto”, waarop hij aantoont dat hij nog altijd goed bij stem is, nog steeds weet hoe een goed lied moet klinken, en zijn teksten zeker niet gezapig of oubollig overkomen. Na meer dan 40 jaar on-the-road zou je denken dat een mens op een koude zaterdagavond liever gezellig thuis zit, in plaats van Europa rond te reizen, met alleen met 2 gitaren. Niks daarvan bij Luka Bloom: hij leeft voor zijn publiek, en dat eet uit zijn hand. Want je moet het maar doen: een zittende en stille mensenmassa meer dan 2 uur entertainen met alleen maar stem en gitaar.

De goesting druipt er bij Luka Bloom dan ook vanaf. En de Ierse humor ook, want welke artiest heb je ooit al horen zeggen: “I bought a ticket to hear YOU sing tonight”. Zo'n uitspraken typeert Luka Bloom: ook al is hij (wereld)beroemd, toch blijft hij diep vanbinnen nog altijd die 16-jarige die zijn exemplaar van Neil Youngs “After The Goldrush” bij de plaatselijke electrowinkel bestelde, en na weken wachten het verlossende telefoontje kreeg (“Tell the young man his order has arrived”). Wie denkt dat Bloom een hopeloze romanticus is, die in het verleden leeft, heeft ten dele gelijk, maar de man is ook een realist, die ziet met welke problemen onze 21ste eeuw worstelt.

Voor het optreden in de Roma deed Luka Bloom beroep op zijn geheugen, en speelde hij gewoon de liedjes waar hij zin in heeft. Daar zitten natuurlijk klassiekers als “The Fertile Rock”, “You”, “Exploring the Blue” en “I'm a Bogman” in, maar het viel op dat hij redelijk lang stilstond bij “Riverside” uit 1990, met daarop prachtige songs zoals “Gone To Pablo” en “Rescue Mission”. Hij speelde natuurlijk ook enkele songs uit “Frugalisto”, waaronder het titelnummer, maar ook “January Blues”, een toch vrolijk nummer over de koude wintermaanden, en “Wave Up To The Shore”, een nummer dat hij al op zijn zestiende schreef, maar pas nu, 45 jaar later, opnam.

Luka Bloom is een performer pur sang, die leeft voor zijn muziek, en zijn fans. Want de openheid en vrolijkheid onstage is geen toneel, ook als mens is Luka Bloom een warm en aangenaam persoon, die graag luistert naar wat men hem vertelt. Iets doet me vermoeden dat hij uit die verhalen weer inspiratie haalt voor een volgend album.

Kathy Van Peteghem

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe

  

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, ANTWERPEN - 03/12/16