NICK LOWE @ HET DEPOT, LEUVEN - 03/12/16

Het is weer die tijd van het jaar, overvolle winkelstraten die prachtig verlicht zijn, mensen op zoek naar kerstcadeautjes met op de achtergrond van die afschuwelijke “kerstmuzak”, emotieloze muziek die wat kerstsfeer zou moeten brengen. Inderdaad er zijn heel wat artiesten die zich al bezondigd hebben op het uitbrengen van kerstalbums met de zoveelste uitvoering van “Silent Night” of één of ander rendier nummer. Overbodige rommel dus, doch nog elk jaar zijn er artiesten die de behoefte voelen om hun bijdrage aan kerst op die manier te bevredigen.

Drie jaar geleden bracht gewezen pub-rocker Nick Lowe zowaar een kerstalbum uit, “Quality Street: A Seasonal Selection For All The Family”. Nick Lowe is hier vooral bekend van zijn hit “Half a Boy, Half a Man” (1983), verder schreef hij hits zoals “ Cruel to be Kind “, “ What’s so Funny ‘bout Peace Love and Understanding “ (Elvis Costello), “All Men are Liars”, “The Beast in Me”(Johnny Cash) en “I Love The Sound of Breaking Glass” om zijn bekendste te noemen. Ja, zijn nummers zijn bekender dan de man hemzelf!! Hij begon zijn muziek carrière bij de pub-rockband Brinsley Schwartz, speelde met Dave Edmunds bij Rockpile en maakte deel uit van het notabele gezelschap Little Village samen met John Hiatt, Ry Cooder en Jim Keltner. Verder produceerde hij albums voor ondermeer Elvis Costello, The Pretenders, The Damned en Paul Carrack, met deze laatste schreef hij de hit “I Live in a Battlefield”.

Vanaf begin jaren negentig brengt Lowe een reeks albums uit waar de rock en pop geluiden ver te zoeken zijn, hij brengt een mix van allerhande stijlen, een beetje crooner achtig, de nummers zijn echter stijlvol en elegant, passend bij de leeftijd van deze oudere rocker (67). Het is dus deze, toch wel grote meneer, die het aandurfde om een kerstplaat uit te brengen en dit met begeleidingsgroep “Los Straitjackets”. Het is een kerstalbum geworden die je niet dadelijk in een winkelstraat zal horen, het rock and roll gehalte ligt iets hoger dan de gemiddelde kerstalbums.

Verleden jaar bracht hij met Los Straitjackets een live registratie van dit album uit: The Quality Holiday Revue Live. Het is deze show die Nick Lowe en The Los Straitjackets naar Leuven brengt. “Goedeavond, dames und heren” begroet de sympathieke Brit het publiek in zijn beste Nederlands, de rest van de avond zal in het Engels zijn want zijn Nederlands is met de jaren wat minder geworden. Na een uitgebreide Amerikaanse tour zal het de eerste keer zijn dat ze de Quality Holiday Revue in Europa spelen, geen normale show dus!

“People Change” is de vaste opener, Lowe alleen op akoestische gitaar, waarna “Dollar Short of Happy” het eerste nummer wordt van het kerstalbum, een nummer geschreven door Nick Lowe en Ry Cooder. Los Straitjackets, met hun bekende Mexicaanse worstelaars maskers op, komen het geluid en de kerstsfeer versterken in “Walking in a Winter Wonderland”, er hangen duidelijk sneeuwbuien boven Leuven, nog net geen sneeuw. In het eerste deel van de show wordt er nog een cover van The Uniques “Not too long ago” gedaan en staan er nog enkele kerstgezangen op het programma, waarna Nick Lowe een pauze neemt en Los Straitjackets hun ding mogen doen. Deze band speelt instrumentale gitaarmuziek onder leiding van gitarist Eddie Angel. Met het Shadows-achtige “Linus and Lucy”, ook op het kerstalbum, en “Itchy Chicken” met een bijhorend showtje probeert men het publiek te entertainen, goed voor een paar nummers, maar vijf is net iets te veel daarmee het publiek eigenlijk voor de muziek van Nick Lowe een ticket heeft betaald. Eindigend met een instrumentale versie van “The Sound of Breaking Glass” zien we Nick Lowe terug op het podium voor het tweede deel van de show.

Na enkele nummers uit zijn recenter werk, “Sensitive Man”, “Somebody Cares for Me” wordt zijn grootste hit alhier “Half a Boy, Half a Man” gespeeld en door vele meegezongen. Ooit speelde hij voor slechts zes man, ergens in het zuiden van België, “dat waren nog eens tijden” verkondigde hij met zijn warme glimlach. Even spelen met een Straitjacket minder want Eddie Angel heeft problemen met zijn gitaarsnaren. Nog enkele bekende nummers “Cruel to be Kind”, “I Knew the Bride (when she used to rock and roll)” en de kerstafsluiter “I Wish it Would be Christmas Every Day” geschreven door Roy Wood, en de show is alweer afgelopen.

Natuurlijk wordt er een toegift gespeeld, het zijn de Los Straitjackets die twee “instrumentals “ op ons loslaten waarna Nick Lowe de Rockpile klassieker “When I Write The Book” en zijn voor Costello geschreven “What About Peace Love and Understanding”, in een rustigere versie brengt. Opener van zijn kerstalbum “Children Go Where I Sent Thee”, een traditioneel kerstnummer gebracht met een stevig rock and roll gehalte sluit hierbij de show af. Voor het publiek nog niet genoeg want na een minutenlang handgeklap staat onze kwieke zestiger weer op het podium om het mooiste nummer van de avond te brengen, een beklijvende versie van Elvis Costello’s “Allison”, breekbaar gezongen, sober akoestisch begeleid, wat een afsluiter! Dat niet iedereen zich kan vinden in een dergelijke kerstoptreden is normaal, Lowe heeft zo een enorm aantal goede nummers dat hij echt geen kerstliedjes nodig heeft maar ja het is die tijd van het jaar hè! Merry Christmas!

Luc Nuyts

Foto © Soche

meer Foto © Soche

Setlist: People Change / A Dollar Short of Happy / Walking in A Winter Wonderland / Ragin’ Eyes / Christmas At The Airport / Without Love / You Inspire Me/ Not Too Long Ago / Let it Snow - Los Straitjackets Intermezzo- / Sensitive Man / Somebody Cares For Me / The Northpole Express / Half a Boy and Half a Man / Rome Wasn’t Built In a Day / Crue to be Kind / I Knew the Bride / I Wish It Could Be Christmas Everyday Encores: When I Write the Book / (What’s So Funny ‘bout) Peace Love and Understanding / Children Go Where I Sent Thee / Allison

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

HET DEPOT, LEUVEN - 03/12/16