THE SORE LOSERS @ MUZIEKODROOM, HASSELT – 17/12/16

Nadat Cedric Maes de hardrock/stonerband El Guapo Stuntteam begraven heeft komt hij in 2009 met The Sore Losers op de proppen. De voorliefde voor rock, country, blues en garage smelt het viertal samen tot een eigen, herkenbaar geluid. Een jaar later, bij hun deelname aan Humo’s Rock Rally, krijgen ze meteen een zilveren medaille omgehangen en in oktober van 2010 verschijnt het titelloze debuut. Deze wordt goed onthaald en de single "Beyond Repair" vind je 21 weken na elkaar in de Afrekening op Studio Brussel. Het is hiermee de langst genoteerde single dat jaar. Ook live weten The Sore Losers te overtuigen. Ze zijn niet weg te slaan op de nationale en internationale podia.

In 2014 komen Maes en co met Roslyn aandraven. Hun tweede album ademt zowel smerigheid als opwinding uit al zijn poriën en opnieuw zijn ze graag geziene gasten op grote en minder grote festivals. Begin dit jaar wordt Skydogs voorgesteld, de derde langspeler. En nog steeds hanteren ze dezelfde energieke vibes, ronkende gitaarsolo’s maar vooral kletterende rock ‘n’ roll.

Rauw! Ranzig! Ruig! Met deze drie trefwoorden konden we de thuismatch van The Sore Losers het best omschrijven. It's Saturday night, it's coming soon…met die woorden begon het kwartet veelbelovend aan hun set. Het waren de eerste zinnen uit "Blood Moon Shining" die ze plukten van hun jongste langspeler, een song waar de hedendaagse Black Sabbath stikjaloers op zou zijn. Maar sabbat houden was het laatste waar de Limburgers aan dachten. Een meeslepende riff in het begin en een tempoversnelling halverwege zette meteen de toon. Hierna knalde "Got It Bad" uit de boxen. Gedreven op een moddervette baslijn van Kevin Maenen gingen ze verder. "Cherry Cherry" schakelde een versnelling hoger, deze keer opgejaagd door de drumroffels van Alessio Di Turi en de gierende gitaarpartijen van Maes, die in "Can't You See Me Running" zijn eerste solo van de avond op Muziekodroom losliet.

Het degelijke "Nightcrawler" was de bevestiging van een ondertussen goed op dreef zijnde band waarbij de kwaliteit van de muzikanten nog eens aangedikt werd. Wie zin had om te slowen kon dit doen op de begintonen van "Blue Shoes" dat zich langzaam ontpopte tot een stevig rammelende rocksong. Een ophitsend introotje, Maes vooraan met zijn gitaar richting het publiek, zanger Straetemans met de zijne omhoog gehesen, benen gestrekt, een stopje inlassen… voor "Girl's Gonna Break It" werden heel wat clichés uit de kast getrokken. Tegelijkertijd leverden ze een knappe song af. Tot achter in de zaal werd "Emily" op handengeklap onthaald.

Rechttoe, rechtaan, lekker rockend werd er naadloos doorgespeeld met "Drop Your Disguise" dat in één trek "Don't Know Nothing" meesleurde en waarbij de gierende gitaren overgingen in "Silver Seas". Deze laatste joeg zowel de spanning, de decibels als de hormonen omhoog. Na een korte introductie en een oppeppend vuistje teasden The Sore losers even vooraleer ze "Dirty Little Pretty Thing" op ons loslieten. Een smerige mokerslag die ze opbouwden tot een stomend slot. "Juvenile Heart Attack" begon als gitaarduel tussen Maes en Straetemans maar gaandeweg kwamen de heren tot de vaststelling dat wanneer ze dat samen deden, ze een grotere impact hadden op het publiek. Een vette distortion op de basgitaar dikte de vuile sound nog aan. "Tripper" ging op hetzelfde elan verder en met het krachtige "White Whale" sloten ze hun primaire set af. Publiekslieveling "Beyond Repair" was de enige bis die ze brachten. Een allerlaatste keer gierden de stomende gitaren, pompten de gore bassen en kletterden de woeste drums.

Dirk Vanhees

Foto © Berugi

meer foto's © Berugi

Setlist :"Blood Moon Shining" (Skydogs, 2016) / "Got It Bad" (2016) / "Cherry Cherry" (2016) / "Can't You See Me Running" (2016) / "Nightcrawler" (2016) / "Blue Shoes" (Roslyn, 2014) / "Girl's Gonna Break It" (2014) / "Emily" (2016) / "Drop Your Disguise" (2014) / "Don't Know Nothing" (2014) / "Silver Seas" (The Sore Losers, 2010) / "Dirty Little Pretty Thing" (2016) / "Juvenile Heart Attack" (2010) / "Tripper" (2014) / "White Whale" (2016) // "Beyond Repair" (2010)

  

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MOD, HASSELT – 17/12/16