BLUES MAASTRICHT INDOOR @ D’N HIEMEL, MAASTRICHT – 08/12/18


Op zaterdag 8 december organiseerde Blues Maastricht voor een tweede keer een indoorfestival. In zaal D’n Hiemel zouden wij vandaag 4 acts geserveerd krijgen en het geheel werd aan elkaar gepraat door tattoomodel Femke Fatale.

Eerste act was het CC Jerome Trio. Hoewel trio genaamd, stonden ze met 5 muzikanten op het podium. Hun frontman Jeroen van Gasteren, alias CC Jerome draait al jaren mee in de muziekwereld. Zijn sound bevindt zich op het kruispunt van blues, rockabilly and rock’n roll.

Ondanks de meer dan 30 jaren ervaring van de frontman was het optreden van vanavond zeer amateuristisch te noemen. Het begon al fout te lopen tijdens het tweede nummer: hij kreeg problemen met zijn gitaar, maar zijn vervanggitaar mankeerde 2 snaren en uiteindelijk de 3de gitaar die ze kwamen brengen mankeerde een gitaarriem. De band speelde met een nieuwe bassist, maar deze was nog niet vertrouwd met het repertoire van de band. CC Jerome zong o.a. Blue Christmas van Elvis, maar gaf zelf toe dat het de eerste keer was dat hij het nummer speelde en kende amper de tekst. De pianist verving zijn keyboard door een accordeon tijdens Chuck Berry’s ‘Don’t You Lie To Me’, maar het nummer klonk rommelig en de accordeon kregen ze niet adequaat versterkt.

Wel zeer professioneel en met een strakke band was Archie Lee Hooker and the Coast to Coast band. Archie is, zoals de achternaam doet vermoeden, een neef van bluesicoon John Lee Hooker en was zijn persoonlijke begeleider. Archie werd geboren in Mississippi, verbleef in zijn tienerjaren in Memphis, belandde in Californië, maar de laatste jaren heeft hij zijn stek in Luxemburg. Met ‘Chilling’ bracht hij dit jaar een sterk album uit en versierde hij vele shows in Nederland. In België speelde hij nog niet veel, maar daar zal wel verandering in komen.

De muzikanten uit zijn band zijn gemiddeld 20 à 30 jaar jonger dan de frontman, maar vormden de perfecte ruggengraat voor Archie. Vooral gitarist Fred Barreto speelde de pannen van het dak. Archie bleek een uitstekende entertainer te zijn en heeft een donkere, maar monotone, bluesstem.

De setlist bevatte vooral nummers uit hun nieuwe album. Ze brachten heerlijke no-nonsens blues, met af en toe een mooie trage, zoals ‘Tennessee Blues’ en ‘Your Eyes’. Natuurlijk mag de klassieker ‘Boom Boom’ van zijn oom niet ontbreken, inclusief wandeling door het publiek. Het uurtje Archie Lee Hooker vloog voorbij, wat altijd een positief signaal is.

Als derde band stond er terug een Nederlandse band geboekt. The Dynamite Blues Band hoeft bij de meeste bluesliefhebbers geen introductie. Ze zijn dit jaar de winnaar van Dutch Blues Challenge en mogen Nederland vertegenwoordigen op de Europese Blues Challenge (Portugal) en de International Blues Challenge te Memphis. Twee bandleden van het huidige viertal hadden een succesvol verleden in Big Blind dat op de grootste bluesfestivals van de Benelux speelde. Sinds 2013 bestaat The Dynamite Blues Band en werden er 2 albums uitgebracht.

Frontman en harmonicavirtuoos Wesley van Werkhoven is een hyperkinetische leider en geeft zich steeds volledig. Ook gitarist JJ Van Duijn is een flamboyante snarenridder en speelde knappe riffs op zijn groene Fender. Herkenbare nummers uit hun albums waren met heerlijk scheurende harmonica gespeelde ‘Too Busy’, het dansbare ‘Boom Boom Boom’ en het gebalde ‘Rebound’. De band is duidelijk beïnvloed door de rauwe punkblues van Lester Butler en met zijn klassieker ‘Automatic’ zetten de heren een mooi orgelpunt op hun puike optreden.

Headliner van deze Blues Maastricht Indoor was Hook Herrera. Deze Amerikaan heeft al heel wat watertjes doorzwommen. Hij komt oorspronkelijk uit San Jose, maar heeft jaren in Texas, Barcelona en zelfs in België gewoond. Tegenwoordig verblijft hij in Zweden. Hook blijft na al die jaren een publiekslieveling en vooral de harten van de vrouwelijke toeschouwers doet hij sneller kloppen. Zijn handelsmerken blijven zijn lange zwarte manen, rode haarband en hippe zonnebril.

Hook heeft geen vaste begeleidingsband, dus het is altijd afwachten welke muzikanten hij meebrengt. Vanavond waren dit de gitarist, bassist en pianist van CC Jerome en de broertjes Dusty en Darryl Ciggaar op respectievelijk gitaar en drums. Hook liet het publiek lang wachten alvorens hij op het podium verscheen. Helaas had hij deze tijd niet benut om een setlist door te nemen met de band. Het stramien van de show was steeds hetzelfde: Hook ging alle muzikanten af om te zeggen wat hij ging spelen en in welke toonaard dit moest gespeeld worden en vervolgens liet hij elke muzikant soleren om de tijd op te vullen. Het was eerder een jam ipv een kwalitatief optreden. Dat Hook beter kan bewees hij tijdens Kwadendamme 2017. Daar was zijn begeleidingsband Coup de Grâce (Jody van Ooijen, Sjors Nederlof en Roelof Klijn) en was er een duidelijke synergie tussen de muzikanten.

Archie Lee Hooker kwam nog enkele nummers meezingen, maar om 1u00 ’s nachts moest de stekker onherroepelijk uit de geluidsinstallatie. Ook al had Hook slechts 80 minuten gespeeld, terwijl fans weten dat Hook uren kan doorgaan.

Op 31 mei 2019 waagt de organisatie uit Maastricht zich aan een eerste outdoorfestival. Met Dr Hook hebben ze een mooie publiekstrekker gestrikt en ook de andere acts zoals Livin’ Blues Xperience, Ian Siegal, Catfish en Dany Franchi misstaan niet op de affiche. Dat de blues leeft in Maastricht was vanavond te merken aan de talrijke opkomst en nieuwe festivals kunnen we als bluesliefhebber alleen maar toejuichen.

Kris Vermeulen

Foto © Walter Wouters

meer foto's Walter Wouters

 

 

 

 

 

 

Artiest info
website  

facebook

 

D’N HIEMEL, MAASTRICHT – 08/12/18

 

CC Jerome Trio

Archie Lee Hooker and the Coast to Coast band

The Dynamite Blues Band

Hook Herrera