WOLF ALICE @ TRIX, ANTWERPEN - 04/12/18

Wolf Alice uit Londen werd in 2010 opgericht door zangeres Ellie Rowsell en gitarist Joff Oddie. Ze brachten als duo een EP uit, maar het was pas na de toevoeging van drummer Joel Amey en bassist Theo Ellis dat de bal echt aan het rollen ging. Het duurde echter nog tot 2015 voor de groep zijn eerste full album “My Love Is Cool” uitbracht. Deze plaat werd genomineerd voor een Grammy, Brit Award en Mercury Music Prize Award die ze uiteindelijk niet wonnen. Het tweede album “Visions Of A Life” won dit jaar wel de prestigieuze The Mercury Prize voor kleppers als Arctic Monkeys, Florence And The Machine, Lily Allen en Noel Gallagher.


Het eveneens Britse Nova Twins mag het voorprogramma verzorgen. De groep bestaat uit zangeres/gitariste Amy Love en bassiste/achtergrondzangeres Georgia South. Drummer Tim Nugent maakt er een trio van. Ze openen met “Mood Swings”, een forse rocksong waarover Amy rapt. Straaljagergitaren luiden “Hit Girl” in, ik moet onwillekeurig aan Rage Against The Machine denken. Drums luiden heel toepasselijk “Drums” in, in deze song zit behoorlijk wat funk. Tijdens “Thelma And Louise”, een nummer op het lijf van beide wilde meiden geschreven, worden de vocalen van Amy enkel ondersteund door bas en drums. De oren worden verder geteisterd tijdens “Undertaker”: drums, een vervormde metalige basgitaar en gekrijs/gegil van Amy, het nummer doet me aan The Boredoms denken. “Bassline B*tch” is heel energiek, “Losing Sleep” verrassend dansbaar en afsluiter “Wave” een kopstoot van een song. Amy is heel expressief, de energie van het drietal spat bijna letterlijk van het podium. Een half uur kan de groep me boeien maar iets meer variatie zou in de toekomst welkom zijn. We hebben eindelijk een vrouwelijke tegenpool van RATM gevonden. Het getuigt van lef van Wolf Alice om zo'n voorprogramma mee op tour te nemen.

Wolf Alice start heel ingehouden met praat-/fluisterzang van Ellie Rowsell tijdens “Sky Musings” alvorens het nummer crescendo naar een fors einde gaat. Felle rocksong “Yuk Foo” is meteen al van een ander kaliber, met schreeuwerige zang van de frontvrouw. Ze vervolgen met het angstaanjagende “You're A Germ” dat heftige momenten afwisselt met rustiger momenten. Dit trucje wordt in vele songs trouwens toegepast. Ellie kan met haar stem vele kanten uit : fluisterzang, schreeuwerig, scherp breekbaar maar evengoed zeemzoet, zoals in “Storms”. De heftige nummers worden af en toe afgewisseld met rustige, zoals het nooit eerder live gespeelde “After The Zero Hour” of het smachtende “Don't Delete The Kisses”. Het poppy “Beautifully Unconventional” is als een warme bries op een herfstdag. Ellie is ongelooflijk sexy tijdens “Formidable Cool”, ze pakt het publiek moeiteloos in, ze wandelt er zelfs even letterlijk in. Op de setlist staat blijkbaar “Silk” of “Blush”, het publiek kiest voor het dromerige “Blush”, voorwaar een goede keuze. Een hoogtepunt is het van een fantastische gitaarlijn voorziene oudje “Bros”. Ze grijpen op het einde van de set nog eens terug naar “Visions Of A Life” met o.a. het fantastische “Space & Time”. Uiteindelijke sluiten ze af met het stevige “Fluffy”. Dat er nog een bis zal volgen blijkt uit het feit dat de roadies de gitaren nog eens stemmen. Het wordt uiteindelijk een verpletterende versie van “Giant Peach”, waarmee het prima concert wordt afgesloten.

Wolf Alice staat ongetwijfeld op het punt van de grote doorbraak. Sterke songs met de nodige afwisseling, prima muzikanten : wat een gitarist is die Joff Oddie toch, een ravissante zangeres die vele muzikale registers aan kan, een stevige ritmesectie waarbij bassist Theo Ellis zich ontpopt tot publieksopzweper. Ze spelen indierock maar zijn net dat tikkeltje anders dan vele andere groepen in het genre. Diegenen die erbij zijn vanavond mogen zich gelukkig prijzen, waarschijnlijk is het de laatste keer dat we Wolf Alice in een kleine club te zien krijgen.

Lou van Bergen

Foto's © JiVe

Setlist :

Sky Musings / Yuk Foo / You're A Germ / Storms / Planet Hunter / Lisbon / After The Zero Hour / Don't Delete The Kisses / Beautifully Unconventional / Formidable Cool / Blush / Bros / 90 Mile Beach / St. Purple & Green / White Leather / Space & Time / Visions Of A Life / Fluffy // Giant Peach
Lou van Bergen

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

TRIX, ANTWERPEN