ANA POPOVIĆ @ SPIRIT OF 66, VERVIERS - 04/12/19

 

“ Wat ziekjes maar gedreven zoals altijd, kwam, zag en overwon een funky Ana Popović,
opnieuw in de Spirit of 66 op de Place du Martyr in Verviers… “

Ana Popović, in 1976 in Belgrado geboren (als Ана Поповић), is een Servisch-Amerikaanse bluesgitariste en singer-songwriter. Ana, ingeleid in de blues van Deep South door haar vader Milton Popović, speelt al sinds haar vijftiende gitaar. In 1995 vormde zij met drie anderen (Rade Popović: gitaar, zang, Milan Sarić: bas & Bojan Ivković: drums) de R&B/funk/soul band Hush, met wie ze in 1998 ‘Hometown’ opnam. In 1998 ging Ana jazz gitaar studeren aan het HKU Utrechts Conservatorium en splitte de band.

In 1999 richtte Ana in Nederland de Ana Popović band op. In 2000 verscheen ze bij het Duitse Ruf Records label (naast Eric Burdon, Taj Mahal, Walter Trout, Popa Chubby, Double Trouble, Eric Gales, Alvin “Youngblood” Hart e.a.) op ‘Blue Haze, Songs of Jimi Hendrix’ -het eerbetoonalbum aan Jimi Hendrix - met een cover van het nummer "Belly Button Window" (‘The Cry of Love’ [1971]). In 2001 debuteerde ze bij Ruf Records met ‘Hush!’. Het album werd o.l.v. producer Jim Gaines (Carlos Santana, John Lee Hooker, Alexis Korner…) opgenomen in Memphis, met de leden van Ana Popović Band, studiomuzikanten én gast, Bernard Allison. In hetzelfde jaar trad ze voor het eerst op tijdens het Belgium Rhythm & Blues Festival in Peer.

In 2003 bracht Popović haar tweede album, ‘Comfort to the Soul’ uit. Het werd ook in Memphis opgenomen en geproduceerd door Gaines. In 2005 bracht Popović een live-album en dvd uit met de titel ‘Ana! Live in Amsterdam’. Het werd opgenomen op 30 januari 2005 tijdens haar concert in de Melkweg in Amsterdam. In 2007 bracht Popović het album ‘Still Making History’ uit bij het Amerikaanse platenlabel Eclecto Groove Records. In 2009 volgde ‘Blind for Love’, en in 2011 (via hetzelfde label) haar album ‘Unconditional’.

In 2012 verhuisde Popović naar Memphis, TN en een paar jaar later verhuisde hij naar Los Angeles, Californië. Haar zesde studio album, ‘Can You Stand the Heat’, werd in 2013 uitgebracht via ArtisteXclusive Records. Het album, geproduceerd door Tony Coleman, werd opgenomen met John Williams op basgitaar, Harold Smith op ritmegitaar, Frank Ray Jr. op orgel en Tony Coleman op drums. Popović trad op tijdens het New Orleans Jazz & Heritage Festival 2013, waar ze een nieuw project introduceerde: een negenkoppige band onder de naam Ana Popović & Mo 'Better Love. In september 2013 tekende Popović bij het boekingskantoor van Monterey International.

In 2014 werd Ana Popović genomineerd voor een Blues Music Award in de categorie “Contemporary Blues Female Artist of the Year”. In 2016 bracht ze een drievoudig album uitgebracht getiteld ‘Trilogy’. Het album bevat meerdere gasten, waaronder Joe Bonamassa, Robert Randolph, Cody Dickinson (North Mississippi Allstars), Bernard Purdie en rapper Al Kapone. #9, ‘Like It on Top’, verscheen in 2018. Het album werd in Nashville opgenomen en de producer was Keb 'Mo'.

Ana Popović’ fans weten dat ze graag in de Lage Landen vertoeft en toert. Ze trad bij ons al o.a. op tijdens het Belgium R&B Fest/Blues Peer in 2001 en 2014, Hookrock 2017, onlangs nog in CC Palethe in Pelt (waar ze in 2009 ook al optrad) en, meerdere keren -vandaar onze afspraak vandaag op deze geweldige locatie- in de Spirit of 66 in Verviers. Ze zal er staan met enkele “vaste” leden uit haar begeleidingsband (toetsenist Michele Papadia, bassist Buthel Bass) en -niet meer weg te denken in haar tourband- saxofonist Claudio Giovagnoli & trompettist Davide Ghidoni. Drummer, de andere Texaan, Jerry Kelley is de “nieuwkomer”. Dit, terwijl waarschijnlijk daddy Milton Popović alles met één oog, glurend van op afstand, nauwkeurig overziet.

Voor de oudere (vooral mannelijke) fans -en dat zijn er, zoals gewoonlijk, heel wat vanavond- is het wat wennen, als de Spirit-of-66-patron Francis even na half negen de “прелепо” (mooie) Ana vanachter de PA verwelkomt. Wennen, omdat Popović, zoals op haar laatste albums, tegenwoordig wat meer de funky weg opgaat en, niet meer alleen de gedreven bluesrock diva is. De Ana Popović Band steekt het vuur aan de lont met een instrumentale intro, als opwarmer, waarna Ana ook het podium opkomt en het zelf overneemt met “Can You Stand the Heat” en het zwoele “Object of Obsession”, nummers, die ze uit haar gelijknamige album uit 2013 kiest. De setlist (die ontbrak) wordt daarna vooral een keuze uit haar twee laatste albums. Uit #9 ‘Like It On Top’ uit 2018 kiest ze o.a. de opener “Lasting Kind of Love” (waarin bassist Buthel Bass al eens even zijn kunnen demonstreert), de titelsong (waarin Ana benadrukt dat achter elke sterke, succesvolle vrouw de man staat die begrijpt hoe belangrijk het is dat vrouwen leiders in de samenleving zijn…), het uptempo “Last Thing I Do” (ook hier hoor je in de solo’s dat fijne, typische Ana Popović geluid) en “Brand New Man” (een “oldschool” shuffle waarin Ana andere aspecten van vrouwelijke empowerment onderzoekt). Uit #7 ‘Trilogy’, zijn het nummers uit het eerste album (het soul, funk en R&B deel van deze trilogie): “Love You Tonight” (inclusief één van de vele prachtige, enthousiaste solo’s die Giovagnoli en Ghidoni vanavond doen), “Long Road Down” (een nummer met een aanstekelige groove) en “Show You How Strong You Are” (met een extra een lange bas- en drumsolo die Ana toelaat om even aan haar thee te nippen); waarmee rond tien uur alles schijnt te eindigen. Een avond zonder covers? Neen naar het einde van de show probeerde Ana af te ronden met een medley van Don Nix’ “Going Down” en Jimi Hendrix’ “Crosstown Traffic”. Dit was echter niet genoeg, want het lange applaus en geroep van het publiek vroeg naar meer. Dit werd de meezinger, “How’d You Learn to Shake It Like That”, waarvoor Ana terugging naar 2007 en waarna het zestal voor het publiek afsloot met een diepe buiging.

“Veni, Vedi Vici”. Ja, opnieuw “kwam, zag en overwon” Ana Popović vanavond in de Spirit of 66 in Verviers. Het was knap te horen en te zien, hoe deze blues diva nieuwe stijl, ook nu weer met het nodige geblaas en heel funky, de club probleemloos op sleeptouw nam. Niet te geloven welke weg deze artieste al afgelegd heeft en waar ze nu staat. We zullen zeker blijven uitkijken naar wat Ana Popović nog allemaal in petto heeft! We love you Ana!

Eric Schuurmans

foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers

 

 

Artiest info
website  
facebook  

SPIRIT OF 66, VERVIERS - 04/12/19