DAVID RONALDO & THE DICE @ LISTWAAR, OUD-HEVERLEE - 19/12/19

 

 “ Vlaamse circusartiest rockt zwierig met vrienden op het podium van Listwaar in Oud-Heverlee… “

Het is voor een recensent altijd fijn om in deze gedigitaliseerde wereld nog eens een verzorgd en beter gepresenteerd album fysiek te mogen ontvangen en, zeker als het om een Belgisch debuut gaat, te mogen bespreken. Het betreft hier ‘Citizin of the World’ van David Ronaldo, dat hij recent in Studio Fandango in Kerkom-Boutersem (van Dirk Lekenne) met zijn band en enkele gasten opnam. Curieus, maar vrij gerust om wat er nog komen moest, trokken we daarom naar Listwaar in Oud-Heverlee om dit live te kunnen meemaken. Dat we niet de enigen waren met dit idee, bleek uit de talrijk opgekomen aanwezigen, die meegenoten van een relaxte, maar vooral rockende en bluesy avond.

David Ronaldo vormt samen met zijn broer Danny, de zesde generatie van het bekende theatergezelschap Circus Ronaldo, dat op festivals over heel de wereld met zijn circusachtige theatershows, van Scandinavië tot Australië, tourt. Circus Ronaldo is een Belgisch circus, met als thuisbasis Muizen bij Mechelen, dat in 1971 door de broers Jan en Herman Van den Broeck onder de naam Circus Ricardo werd opgericht.

Begin jaren ’90 was David vaak te vinden in de Mechelse en Leuvense muziekscene en maakte hij kennis met gitarist Charly Verbinnen. Ze maakten met wisselende ritmesecties de podia van het Belgische en Nederlandse rock & blues circuit onveilig. In 2017 sluiten Marco Epis (drums, percussie) en Tim Van Passel (bas) zich aan bij de band. Geïnspireerd door hun grote helden, waaronder Steve Earl, Neil Young, Bruce Springsteen, Jimi Hendrix en Johnny Cash, begint David eigen songs te schrijven. ‘Citizin of the World’ bevat vooral eigen werk dat je kan omschrijven als een mix van bluesy rootsrock en melodieuze dromerige Americana. Voor de cd-opnames kreeg Ronaldo de hulp van enkele gasten: de “extra” gitaar (Nashville getuned) en -op enkele nummers- de 5 string banjo van Steve Ceulemans, de slide gitaar van Dirk Lekenne (die de opnames leidde en mixte) én toetsenist Niels Vanheest (Hammondorgel, piano, Wurlitzer piano). Het achtergrondkoortje bestond uit Pascale Michiels & Luk de Graaff.

LIVE: Op zondag 10 november stelden David Ronaldo & The Dice hun album, Citizen of the World, voor het eerst voor in het Loodscafé van de Knoet in Aarschot. Ze breiden hier, met extra concerten in o.a. Leuven en Oud-Heverlee, een verlengde aan, wat de aanwezigheid van Rootstime in Listwaar verklaart. Wie stond er vanavond met David Ronaldo nog op het podium? Uiteraard zijn band (Charly Verbinnen, Tim Van Passel & Marco Epis) én enkele van cd-gasten: Dirk Lekenne (slide gitaar, zang), Steve Ceulemans (banjo, zang) en Wim Degeest (bluesharp).

Vanaf iets na half negen, uiteraard met veel aandacht voor hun debuut ‘Citizin of the World’, opende Ronaldo met een akoestische versie van Charly’s grote held Jimi Hendrix, “Voodoo Chile”. Hij focuste zich daarna met vier eigen nummers op het debuutalbum. “My Home” (een nummer dat Ronaldo schreef met Lesley Verbeeck, zijn vriendin en partner in The Black Sneakers), “Stick With You”, de titeltrack en “Children of the Sun” waren de eerste stukken van de taart, waarbij inhoudelijk de absurditeit en het egoïsme in de wereld en, de flower power kinderen van de sixties de aandacht kregen. Instrumentaal hing Steve Ceulemans zijn banjo om, zorgde Wim Degeest voor de harmonica tussenkomsten en schoof Dirk Lekenne de slide over zijn vinger. Zonder drums en bas zette Ronaldo vocaal heel knap Neil Young’s “Hey Hey My My” in, waarna Charly met uitstekende solo’s zijn kunnen mocht demonstreren. De tweede portie uit ‘Citizin of the World’ bestond uit “Sarah” (over het onbereikbare meisje met de groene ogen), “Can’t Let You Take My Soul Away” (een pop/rock nummer genre The Kids van Ludo Mariman) en “Gipsy Woman” (een country blues banjo-nummer). De ouderwetse rocker “Hey Little Mama” (hier zonder de barrelhouse piano van Niels Verheest)en “Refugee Blues” volgden later nog, maar in de finale kregen vooral hun “heroes” in de Listwaar de aandacht. Wij noteerden “The Ghost of Tom Joad” (de titeltrack uit een album uit 1995 van The Boss, Bruce Springsteen), “Rainy Day Woman #12 & 35” (eentje uit het dikke songbook van Bob Dylan), “Million Miles Away” (van Rory Gallagher, met mooie harpsolo van Wim)en de meezinger van formaat, Led Zeppelin’s “Black Dog”. Over de “encore”, “The Weight” van Robbie Roberston van de Canadees-Amerikaanse rockgroep The Band, om af te sluiten, nog dit weetje. Het is een nummer uit de film en hun debuutalbum ‘Music from Big Pink’ uit 1968. De titel is ontleend aan het huis "Big Pink" in Woodstock, NY, waar The Band woonde en met Bob Dylan onder meer de legendarische ‘Basement Tapes’ [1975] in 1967 opnam. Het verhaal? “The Weight” is een wat surrealistisch reisverhaal over een persoon die aankomt in het Amerikaanse stadje Nazareth in Pennsylvania. Eenmaal aangekomen ontmoet hij verschillende mensen. Over deze ontmoetingen gaat de song: achtereenvolgens een man die hem niet de weg kan wijzen naar een hotel, een meisje Carmen die met "the Devil" samenloopt, "Crazy Chester" die hem een bed aanbiedt in ruil voor zijn hond en, "Luke" die is gaan wachten op de Apocalyps zonder zich te bekommeren om zijn jonge bruid. Absurd niet?

Knap wat David Ronaldo en zijn artiesten in de arena van een volle Listwaar deden. Met de presentatie van ‘Citizin of the World’ hebben ze overtuigend laten horen wat hun kwaliteiten als rock/blues band zijn. Dit moet voor vele promotoren de deuren open zetten. Dat dit album voor David Ronaldo het begin en doorbraak mag zijn. Wij van Rootstime, geloven in hen!

Eric Schuurmans

foto © Manon Houtackers

meer foto © Manon Houtackers

Line-up:
David Ronaldo: zang, e-/a- 6/12 string gitaar, harmonica / Charly Verbinnen: e- lead gitaar / Tim Van Passel: e- bas / Marco Epis: drums, percussie & Gasten: Dirk Lekenne: (slide) gitaar, Steve Ceulemans: banjo & Wim Degeest: blues harp

Setlist Listwaar:
Voodoo Chile (Jimi Hendrix) - My Home - Stick With You - Citizin of the World - Children of the Sun - Hey Hey My My (Neil Young) – Sarah - Can’t Let You Take My Soul Away - Gipsy Woman – The Ghost of Tom Joad (Bruce Springsteen) - Hey Little Mama – Rainy Day Woman #12 & 35 (Bob Dylan) – Million Miles Away (Rory Gallagher) - Refugee Blues – Black Dog (Led Zeppelin) -encore- The Weight (The Band, Robbie Roberston)

 

DAVID RONALDO & THE DICE - CITIZIN OF THE WORLD @ LISTWAAR, OUD-HEVERLEE - 19/12/19

 

DAVID RONALDO & THE DICE - THE WEIGHT @ LISTWAAR, OUD-HEVERLEE - 19/12/19

meer video's : - CHILDREN OF THE SUN - SARAH - GIPSY WOMAN - THE BLUES HAS COME - REFUGEE BLUES - BLACK DOG

Artiest info
website  
facebook  

LISTWAAR, OUD-HEVERLEE - 19/12/19