JEF NEVE - MYRDDIN DE CAUTER @ DE ROMA, BORGERHOUT - 11/02/16

Jef Neve en Myrddin De Cauter ontmoetten elkaar voor ’t eerst op de VRT waar Myrddin te gast was in het programma van Jef. Danig onder de indruk van Myrddins kunnen vroeg Jef hem om samen te werken. Tijdens het eerste duoconcert werd duidelijk dat beide muzikanten een grote gemene deler hebben. Ze streven naar muzikale schoonheid, artistieke ontmoetingen en uitdagingen. Het bleef ook niet bij die ene ontmoeting. Myrddin maakte deel uit van Jefs nieuw project Sons of the New World (Universal Records) en ook nadien gaf het duo sporadisch concerten. Zo bouwden ze langzaam aan een gemeenschappelijk repertoire. Een deel daarvan is te horen op het nieuwste album van Myrddin (Rosa de Papel) dat momenteel wordt voorgesteld in binnen- en buitenland. Wat de toekomst van dit duo zal zijn, is nog onduidelijk maar dat geeft dit concert net dat beetje extra exclusiviteit.

In een stemmige intieme setting met lampjes vinden we Jef Neve links aan de vleugel en Myrddin rechts zittend met de flamencogitaar op de knieën. Als kennismaking krijegn we twee solostuken vooreschoteld. Jef rommelt wat in het binnenwerk van de vleugel en vergast on op 'Lush Life' van Billy Strayhorn, dat we terugvinden op zijn laatste 'One'. Myrrdin laat ons kennis maken met een vingervlug flamenconummer geinspireerd door Federico Garcia Lorca. Het wordt pas echt boeiend als ze samen 'Second Love'' aanpakken, een nummer dat Jef oorspronkelijk schreef voor zijn trio, net als het volgende, 'Inner Peace', uit 'Blue Saga' dat nog vers in de oren klinkt maar toch al van 2003 dateert.

'Kundalini' (uit 'Sons of the New World') kregen we bij een vorige passage al eens te horen in een grotere bezetting. Eenvoud siert in dit mooie nummer over bewustwording van kosmische energie, dat bijwijlen toch stevig doorklinkt, alsof de snaren onze chakra's willen openen. 'The Space we Need', oorspronkelijk voor trio, krijgt een boeiende interactie door beide protagonisten met speelse pizzicatos van Jef met demping op het binnenwerk, iets dat Jef bij de verkenning van zijn instrument verder uitdiept. Voor we het beseffen zijn we al aan het laatste nummer van de set, een nummer van George Brassens dat Myrddin neerpootte op zijn prachtige 'Rosa de Papel' dat vorig jaar verscheen. Elegantie en schoonheid, vingervlugheid en virtuositeit, het zijn elementen die een publiek meeslepen en na afloop doet rechtveren voor een welgemeende staande ovatie.

Voor het bisnummer willen Jef en Myrddin iets nieuws proberen: 'Les Copains d'Abord', eveneens van George Brassens. Dat Jef alle titels in het Spaans wil vertalen, en dat dan een octaaf lager uitspreekt als de originele titel, maakt het geheel wat speelser en luchtiger. Niet dat we daarover mochten klagen, want ondanks de moeilijkheidsgraad spatte het spelplezier er de hele avond vanaf. Piano en flamencogitaar is een aparte combinatie, maar deze instrumenten in de handen van twee getalenteerde muzikanten die elkaar vinden kunnen een avond vullen met prachtige muziek. Een tevreden publiek vond daarna de weg naar de signeerstand voor een album en een babbel.

JEF NEVE (PIANO) - MYRDDIN DE CAUTER (FLAMENCOGITAAR)

Johan Vanonckelen

Foto © JiVe

meer foto's © JiVe

 

 

 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA - ANTWERPEN - 11/02/16